notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Világítás típusok

hirdetes

Világítás típusok

Szita Lili

 

Az egész helyiség hangulatát meghatározza a világítás, és nem is kerül olyan sokba. A megfelelő világítás, nemcsak praktikus, de a helyiség funkcióját is meghatározza – a világítással kiemelhetjük a színeket, hangsúlyozhatjuk a helyiség kiemelni kívánt területeit. 
Egy okosan megtervezett világítással tehát azokat a tárgyakat, és területeket is elrejthetjük, amelyek inkább funkciójuk, mint design-juk miatt részei a helyiségnek.
Világítás típusok

 

Világítás típusok - általános megvilágítás

Ez az a világítás, amely egy egész területet világít meg, és a természetes fény helyettesítésére szolgál. Egy központi lámpa általában ilyen világítást teremt, de ez sok esetben túl erős és szinte bántó. Ahhoz, hogy hatását csökkenthessük, alacsony wattszámú égőket használjunk, és fényerő-szabályozós kapcsolókat.
 
Világítás típusok

Világítás típusok - kiegészítő megvilágítás

Ez a fajta világítás általában dekorációs célokat szolgál, kiemelve a helyiség egy tárgyát, vagy a lakás egyedi kialakítását. Az ilyen kiegészítő világítás újabb hangsúlyt ad az általános megvilágításnak. Ide sorolhatóak ugyanakkor az asztali lámpák, a spotlámpák is, vagy világító szalagok. Ha gipszkarton mennyezetünk, álmennyezetünk van, akkor a süllyesztett spotlámpa kereteket is választhatjuk. Ezek előnye, hogy hatalmas választékban kaphatóak négyzetestől a kör alakún át a különböző üveges - dekorációs lámpatestekig, aminek segítségével igazán egyedi látványt biztosíthatunk bármely lakóhelyiségben, nappaliban. Szimmetrikus és egyéni alakzatok kiépítésével tovább bolondíthatjuk az egyszerű mennyezeti spot világítást!
hirdetes
És hogy mi az, amit ilyen világítással általában ki akarunk emelni? Könyvek, képek és festmények, esetleg növények. Ez megoldható pl. a könyvespolc esetén egy csiptetős spotlámpával is akár, vagy világító szalagok és ledes fénysorok használatával.
 
Világítás típusok

Világítás típusok - feladatvilágítás

Ezt használjuk egy feladatra kijelölt terület megvilágítására, mint amilyen a főzés, olvasás, vagy tanulás. Mivel itt koncentráltabb világításra van szükség a háttérvilágításnál, ezért elegendő fényt kell adjon az adott tevékenységhez. Itt olyan lámpákat kell keresni, amelyek mind magasságban, mind fényszögben optimális hatást képesek elérni.
 
Világítás típusok

Világítás típusok - töltsd meg fénnyel az otthonodat

Folyosó  - ez az átmeneti helyiség jól megvilágított kell legyen és meghitt. Ideális választás a fali és mennyezeti lámpák együttes alkalmazása. A fali lámpák azonnali fényt hoznak a sötét folyosóra, mutatva az utat a lépcsők felé.
hirdetes
Nappali. Itt mindhárom világítás típus elhelyezése ideális, mivel ezek a leginkább multifunkcionális életterei egy otthonnak. Kísérletezz nyugodtan különféle villanykörtékkel, és alkalmazz fényerő szabályozós kapcsolókat, hogy amikor csak akarod, finomítani tudd a fény erősségét.
Hálószoba. Mivel ez az a hely, ahol pihenni akarsz, az éles fényeket itt mindenképpen kerüld. Elegendő lehet akár a funkcionális lámpák használata is, pl. az öltözködő asztalon, ágy mellett, amelyek irányítottan világítják meg a teret.
Fürdőszoba. Egy központi fényforrás a mennyezeten ezt egy-két funkcionális pl. falba süllyesztett lámpával kombinálva a tükör előtt, elegendő.
Konyha: az otthon funkcionalitásokkal teli munkaterületén olyan megoldásokat kell alkalmazni, amelyek szabályozható világítással látják el az egyes munkafelületeket.
 
Világítás típusok
 
Hogyan juthatsz több természetes fényhez? Hanyagold a függönyöket. Használj olyan redőnyöket, amelyek használatával bármikor beeresztheted a fényt. A szobák színe világos legyen, és nagy tükröket alkalmazz, amelyek visszatükrözik a fényt.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Ruha rendelés

A ruha rendelésnek számos előnye van, többek között rengeteg időt spórolhatunk a... Tovább

Üveglámpás

Egy ilyen szép üveglámpással nem csak a benti helyiségeket dobhatod fel, hanem akár kültéren... Tovább

Tovább a lexikonra
Kiegészítők