notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Nagymamáink kertje: mik virágoztak a régi, falusi kertekben?

hirdetes

Ezek a csodás virágok illatoztak nagymamáink kertjében

NA

A régi idők kertjei nem csupán a természet szépségét és a mezőgazdasági termelés bőségét tükrözték, hanem a családi hagyományokat és a helyi kultúrát is. Nagymamáink kertjei, tele virágokkal, amelyek nem csak a szemnek, hanem az orrnak is örömet szereztek, különleges helyet foglalnak el emlékeinkben. E virágok – nárcisz, gyűszűvirág, harangvirág, rózsa, szarkaláb, tulipán – nem csak szépségükkel, hanem illatukkal is beburkolták a kerteket, és máig szívünk egy-egy meghitt zugában élnek.

nagymama kertje

Nárcisz (Narcissus spp.) 

A tavasz első hírnökeiként ismert nárciszok számos kertben megjelennek, hirdetve a hideg tél véget. Illatuk finom, mégis jellegzetes, ami a frissesség és új kezdetek érzetét kelti. Nagymamák gyakran ültették őket a kertjük bejáratához vagy az ablakok alá, hogy a tavasz első napjaiban a házba is becsempésszék ezt a kedves illatot.

A nárciszok korai tavaszi virágok, amelyek fényt és melegséget hoznak a kertbe már a tél végén. Ültetésük legjobb ideje az ősz, amikor a talaj még meleg. Válasszunk napos vagy félárnyékos helyet, és ültessük a hagymákat körülbelül 10-15 cm mélyre, 7-10 cm távolságra egymástól. A nárciszok jól viselik a hideget és visszatérnek több éven át, ha jól lecsapolódó talajba kerülnek.

Gyűszűvirág (Digitalis spp.) 

A gyűszűvirágokkal teli kertek valóságos méhparadicsomok voltak. Magas, tűhegyű virágaikban rejlő édes nektár vonzotta a beporzókat, míg illatuk egyedi, kissé édeskés aromát árasztott. 

A gyűszűvirágok magas, feltűnő virágzataikkal vonzzák a tekintetet és a beporzókat egyaránt. Félárnyékos helyet részesítsünk előnyben, különösen a délutáni órákban, hogy megóvjuk őket a tűző naptól. A gyűszűvirágok magvetésével szaporíthatók, közvetlenül a kívánt helyre vetve őket késő tavasszal vagy nyáron, hogy a következő évben virágozzanak. Jól drenált, humuszban gazdag talajt kedvelnek.

hirdetes

Harangvirág (Campanula spp.) 

A harang alakú virágokkal büszkélkedő harangvirágok szinte minden vidéki kertben megtalálhatóak voltak. Illatuk visszafogott, de kellemes, ami tökéletes háttérzene volt a nyári délutáni pihenésekhez – kislánykori emlékeim között elvenen él a mamám kertjében lévő harangvirágok illata.

hirdetes

A harangvirágok változatos fajtái között találunk alacsony növésű és magasabb termetűeket is, így minden kertben megtalálhatják a helyüket. Napos vagy félárnyékos helyet válasszunk számukra, humuszban gazdag, jól drenált talajban. A harangvirágok szaporítása történhet magvetéssel tavasszal vagy osztással az őszi hónapokban. Rendszeres öntözést igényelnek, különösen a virágzási időszakban.

Rózsa (Rosa spp.) 

A rózsák, mint a kertek királynői, sosem hiányozhattak nagymamáink kertjéből. Színek és illatok széles skáláját kínálták, minden egyes fajta egyedi karakterrel bírt. A rózsák illata intenzív és felejthetetlen, gyakran gondolunk úgy rájuk, mint a szeretetet, szerelem virágaként. 

A rózsák a kertek koronázatlan királynői, melyek bőséges napfényt és rendszeres, mély gyökéröntözést igényelnek. Válasszunk helyet számukra, ahol legalább 6 órát éri őket a nap, és ügyeljünk a jó lecsapolásra. A rózsák ültetésénél fontos, hogy a gyökértörzset a talajszint alá helyezzük, biztosítva ezzel a növény stabilitását és egészséges növekedését. Tavasszal és ősszel tápoldatozás javasolt.

Szarkaláb (Geranium spp.)

A szarkaláb sok-sok vidéki kert kedvelt virágja volt, nagymamáink is előszeretettel ültették ezt a növényt, amely a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozik, különleges és dekoratív virág, mely körülbelül 40 fajt foglal magában. Ezek a növények előnyben részesítik a napos helyeket és a jól drenált, közepesen tápdús talajt. A szarkaláb ideális választás a kerti ágyásokba vagy vágott virágnak, mivel hosszú, vékony száruk és színpompás virágaik kiválóan kiemelik a kert más növényeit. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Hűtő

A hűtőgép olyan szerkezet, mellyel mesterségesen a környezetnél alacsonyabb hőmérsékletet... Tovább

Bohém étterem Budapest

A Bohém Étterem különlegességét maga a helyszín is megadja, hiszen a Művészetek Palotáján... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert