notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így főzz a „semmiből” tanyasi módra

hirdetes

Így főzz a „semmiből” pazarlás nélkül isteni ételeket!

W. King

Ahogy egyre többen igyekeznek áttérni az egészségesebb életmódra, úgy egyre többen is próbálnak változtatni étkezési szokásaikon. A tanyasi életmód egyik előnye, hogy szinte minden élelmiszeredet saját magadnak termelheted meg, legyen szó növényei vagy állati származékokról. A tanyasi szakácsok teljesen új szintre emelik a „semmiből” való főzést, hiszen ők tényleg mindent saját, természetes körülmények között termesztett és nevelt hozzávalókból készítenek el, legyen szó a fűszerekről, a tojásokról vagy a húsokról. Ha saját magadnak termeled meg mindazt, amit elfogyasztasz, akkor sokkal jobban értékeled majd az asztalra kerülő ételt, ugyanis tudni fogod, hogy milyen temérdek munka is áll mögötte. Mindemellett sokkal tudatosabban is használod majd fel az alapanyagok minden részét. Persze ez a fajta tudatos étkezés komoly életmódváltást is igényel, de ha érdekel, hogy hogyan főzhetsz a semmiből egy tanyasi (jellegű) berendezkedésben, akkor a következő tippek neked szólnak!

Így főzz a „semmiből” tanyasi módra

1. Próbáld ki a tanyasi főzőcskézést, mielőtt elköteleznéd magad

Az elmúlt durván fél évszázadban nem egy generáció felnőtt, amely már nem igazán ismerhette felmenőink tanyasi életmódját. Sokunknak éppen ezért nem ajánlott rögtön fejest ugrania valamibe, amiről nem is tudja, hogy mit takar valójában. Ahogyan az ember elvisz egy autót egy tesztkörre, mielőtt megvenné, érdemes úgy belekóstolni a tanyasi főzőcskézésbe is, hogy tudd, mire számíthatsz.

Keresd fel a legközelebbi piacot és helyi termelőket, hogy közvetlenül tőlük szerezhesd be fogásaid hozzávalóit – mind az állati, mind pedig a növényi részeket. Mindez nem csak a házi kosztból, hanem a velejáró munkából is kínál egy jó adag ízelítőt. Ráadásul idő közben kiderítheted azt is, hogy milyen növényeket és állatokat szeretnél termeszteni/tartani otthonod körül (vagy azon belül). Ha például nincs ínyedre egy egész csirke, akkor felesleges a húsukért nevelned a tyúkokat, és érdemesebb lenne inkább kifejezetten tojástermelésre tenyésztett fajtát tartani belőlük otthon. Íme néhány tipp ahhoz, hogy hogyan ismerkedj meg a tanyasi konyhával, mielőtt elköteleznéd magad…

hirdetes

Készíts el egy egész csirkét, nyulat vagy kacsát

Vásárolj egy tenyésztőtől természetes körülmények között nevelt tyúkot, kacsát vagy nyulat és tanuld meg, hogyan készítsd elő illetve el a konyhában. Nézz utána, hogy hogyan kell feldarabolni (esetleg megkopasztani vagy nyúzni is, hiszen ez is a te dolgod lesz), illetve hogy mely részei mire használhatók. A belsőségekből például pástétomot készíthetsz. Ne felejts el zöldségeket is szerezni a fogáshoz köretnek, a megmaradó nyakból és csontokból pedig főzz levest.

hirdetes

Készíts házi tejtermékeket

Ha szeretnél telkeden tejelő állatokat tartani, akkor vásárolj annyi tejet, amennyit feltételezhetően felhasználsz majd egy hét alatt. Ezekből aztán készíts magadnak vajat, joghurtot, sajtot stb. hogy ráérezz ezek menetére. Még egy napi adag lefejt kecsketej is sok lehet, ha nem tudod, hogy mihez kezdj vele. Kezdj hozzá az ilyen dolgokhoz felkészülten, hogy ne kelljen pazarolnod. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Kőház

Kőből a XV. századtól egészen a XIX. századig építettek házakat, amik nagyon tartósak... Tovább

Váza

Vázának nevezzük a ma általánosan elterjedt szobadísznek való vagy virágtartó edényeket,... Tovább

Tovább a lexikonra
Épületek