notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Bepillantás Székelyföldre, a nem feledett hazánkra, ahol az igen csak igent jelent és hihetsz az ember szavának, ahol az adott szónak még most is súlya van!

hirdetes

Bepillantás Székelyföldre, a nem feledett hazánkra, ahol az igen csak igent jelent és hihetsz az ember szavának

VZS
Bepillantás Székelyföldre, a nem feledett hazánkra, hol az adott szónak még most is súlya van!

„Lépteink nyomán, fönn a Hargitán,
Völgyeinkben lent tornyok hangja zeng.
Már semerre sincs: az átkozott bilincs.
Énekeljetek, völgyek és hegyek:

Édes Erdély itt vagyunk!”

Parajdi sóbánya

 

Eljött az idő, mikor is már nem keletre tartunk, hanem nyugatra, bár nem sokat, mindösszesen 75 kilométert kell megtennünk a következő csodáig. Gyermeki sajnálattal azért tudomásul veszem, hogy az irány már hazafelé van, hiába is éreztem Erdélybe éréskor, hogy itthon vagyok...

A bányába busszal le lehet menni, így hát mi is éltünk ezzel a lehetőséggel, jegyet váltottunk a vékony, alig pár centivel szélesebb folyosókban közlekedő szerelvényre. Az izgatottság karöltve a félsszel tódult fel bennem, mikor is megláttam, hogy mennyire szűk kis alagútban szándékozunk mi lemenni a föld mélyére, pontosan 120 méterre. De nagy szerencsémre nem tartott sokáig az út, mindössze pár percig. :)

Kiszállás után több száz lépcsőn keresztül vitt az út le a bányáig. Mikor kinyílt az ajtó előttem, elém tárult egy föld alatti park, ami olyannyira ki van már építve, hogy fa játszótéren szórakozhatnak gyermekeink, az idősebbek hintákban ülve beszélhetik meg a megbeszélnivalójukat, egy ökumenikus kápolnában adhatunk hálát Istennek, hogy ez a sok szép élményt mind megélhettük. Billiárd és asztalitenisz, internetszalon, sportlehetőség (kézi- és tollaslabda), gyermekjátékok kölcsönzése és a minikönyvtár teszik változatosabbá a napi kötelező négy órás kezelési programot, amennyiben az ide érkezéknek van ennyi idejük. Nekünk nagy sajnálatomra nem volt, hiszen a hazaút még több száz kilométer innen. Sőt még kávét, üdítőt, különböző sótermékeket tartalmazó kis üzletek is vannak odalent a mélyben. 

hirdetes

Parajdi Sóbánya gyógyhatása

hirdetes

A levegő magas (70 százalék fölötti) relatív páratartalma hozzájárul a tapadós hörgőváladék felhígulásához. Az eddigi vizsgálatok szerint, a barlangi és bányalevegő párájának kondenzátumában (különösen a karsztbarlangok esetében) viszonylag magas a kálcium-tartalom, aminek belélegzése gyulladáscsökkentő hatású.  
A parajdi sóbányában elért eredmények azt mutatják, hogy a szpeleo- és klimatoterápiás földalatti kezelés egy egyszerű és hasznos módszernek tűnik, hozzájárul a betegek légúti panaszainak javulásához, a lelki egyensúly és a vegetatív idegrendszer tónusának helyreállításához. Ráadásul egyes bőrbetegségek, ekcéma, pikkelysömör kiegészítő kezelésére is szintén alkalmazható. 

Miután mi is kiélveztük ezt a páradús, és rendkívül egészséges lenti levegőt, a felfelé vezető úton, hiába is, hogy nem volt annyi lépcsőfok, mint lefelé, mégis valahogyan jobban elfáradtunk, mint ide érkezésünkkor... :)

A föld felszínre érésünkkor tudatosult bennem, hogy vége. Vége az ittlétnek, vége a haragoszöld erdőknek, a sebesen csorgadozó patakoknak, melyek vizét a szigorú sziklák erőteljesen kettészelik. De nem bánom, viszlát! Viszlát, Erdély! Ígérem, találkozunk még! Visszajövünk és addig maradunk, amíg meg tudjuk őrizni magunkban azt a szépséget és békességet, amit itt tapasztaltunk és amire annyira vágyunk mindannyian! 


Hiszen itt még érezhető az idő, nem rohan el észrevétlen. Csak csordogál a lankák legelőin, az erdők sűrűjében, a patakok kövei közt. Megbújik az emberek beszédében, a míves mondatokban, a ráérős beszélgetésekben. Nem sürget, nem akar mást, csak, hogy éld meg, amíg lehet!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Tudomány és technika

A tudomány a bennünket körülvevő világ megismerésére irányuló... Tovább

A tetrád színkombináció - azaz a négyes komplementer színpár jelentése

Ez a színkavalkád nagyon szépen alkalmazható minden művészeti ágban. Gyakorlatilag itt... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás