notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bepillantás Székelyföldre, a nem feledett hazánkra, ahol az igen csak igent jelent és hihetsz az ember szavának, ahol az adott szónak még most is súlya van!

hirdetes

Bepillantás Székelyföldre, a nem feledett hazánkra, ahol az igen csak igent jelent és hihetsz az ember szavának

VZS
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Alig 6-700 kilométerre tőlünk, keresztül egy másik országon, ismét haza érünk... Ahol az „igen” csak igent jelent, ahol a  fenyők illatát érzem, s ha jól figyelek, hallom a szavukat
"-Isten hozott, testvér!" - súgják, és lassan meghajtják magukat.

 

Bepillantás Székelyföldre, a nem feledett hazánkra, hol az adott szónak még most is súlya van!


„Meredek hegyeken zöld fenyők,
Tisztára megszűrik a levegőt.
A köveken szaladó patak mögött,
Virágba borulnak a legelők. 

Fülembe halkan súgja egy hang,
S majd ezt zúgja minden harang,
Hogy örökre szívembe bevésett szó:
Székelyföld, hol élni jó!”

 

Tordai hasadék

 


Erdélyt úticélül kitűzve, körülbelül 450 kilóméternyi autózás után, első utunk a híres hasadékhoz vezetett. Nos, ezt sem bántuk meg! Az élmény, melyet nyújtottak a hetykén, majd az égig tornyosuló sziklák, nem csak, hogy elgondolkodtatott mennyire apró is vagyok én ebben a világban, de elkezdődött az érzés is: Miért nem tartozik még mindig hozzánk ez fennséges táj!
Az egész oly csalódásig hű utánzása egy nagyszerű szinháznak, hogy a szemlélő csaknem várja, hogy a végső válívnél a függöny felgördüljön. A barlangban parti fecskék és galambok laknak, de a kecskepásztorok is ide szokták terelni nyájaikat, mint azt a talajt felső rétegét elfedő kecske-guanó mutatja. 

hirdetes

„A tordai hasadék a vulkáni alkotás egyik legbámulatosabb remeke; itt egy hegylánc tetejétől a talapjáig kettérepedve. A két átelleni meredek fal kiálló sziklái és mélyedései még most is egymásba illenek, a háromezer lépésnyi sziklafolyosó hajlásai, megtörései mindenütt egyenközűek maradnak, csak imitt-amott mutat tágabb öblöket, hol a sziklaőrlő idő görgeteg kőzuhanyokká porlasztotta a bércfalat; míg egyes sziklatornyok, mint a gót építészet pillérei állnak el a falaktól, amiknek ormozata ma is a münsterek cifra, fantasztikus párkányzatát mímeli.”

 


Tordai hasadék keletkezése:

 

A hasadék Peterdi-gerinc és a Kövesbérc-Szindi mészkőgerinc között alakult ki. Egy nagyobb beszakadt barlangrendszerből jött létre és ezt a beszakadt völgyet mosta a benne folyó Hesdát-patak ki, sok-sok ezer éven keresztül, míg elnyerte mai csodálatos formáját.

A hősi mondakör és a hagyományok nagy küzdelmek s dicső diadalok emlékét fűzik e szoroshoz, annak erődeihez s bizonnyal nemcsak a római nőknek volt okuk és alkalmuk gyopárkoszorút kötni hőseik halántékaira, hanem a magyar nők is nem egyszer arra ösztönözve, hogy e rettenthetlen magyar leventék homlokára is fonjanak cserkoszorúkat, kik itt nem egyszer elszántan védték a hazát és a házi tűzhelyt.
E helyen a természet nagyszerűségével a történelem varázsa karöltve jár, hogy a bámulattal kegyelet párosuljon s necsak szemünk, de lelkünk is gyönyörrel teljék el.

 

[[LIKEBOX;https://www.facebook.com/jomagyartermek]]

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Utazás

Lakberendezési szakszótár

Kerti dekoráció

Minden olyan dekoráció, mellyel növeljük kertünk fényét, szépítjük udvarunkat. Ezek... Tovább

Új építésű eladó lakás

Új építésű eladó lakás Egy új építésű eladó lakás tökéletes befektetés, ha... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 161

Átlagos értékelés: 4.9