notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Bepillantás Székelyföldre, a nem feledett hazánkra, ahol az igen csak igent jelent és hihetsz az ember szavának, ahol az adott szónak még most is súlya van!

hirdetes

Bepillantás Székelyföldre, a nem feledett hazánkra, ahol az igen csak igent jelent és hihetsz az ember szavának

VZS
Bepillantás Székelyföldre, a nem feledett hazánkra, hol az adott szónak még most is súlya van!

„Vajha Moldvának is kies parlagjai,
A’ Meddig terjednek a’ Pontus habjai,
Magyar Koronánknak árnyékába menne,
S a’ Tsángó Magyar is Polgártársunk lenne!!!” 

Az önellátó Piposz Tanya

A Gyimesek felé vettük irányunkat. Újra szeltük át a kilométereket egészen  Bükklokig. Ahol az útról letérve, mintegy 4 km-en át, a hegyek aljában, szűk földutcában zötykölődtünk. Ez a rázkódás senkit sem zavart, hiszen a látványtól észre sem vettük, szemet és lelket gyönyörködtető, szívünket nyugtató érzéssel töltötte be a haragoszöld fenyvesekkel, messze kéklő hegyekkel körbezárt kis falu. 


A csend, a tiszta hegyi levegő és a táj megindító szépsége mellé természetesen egy nagy tehéncsorda is utunkat szelte, ahol teljes természetességgel megvártuk, míg ők továbbállnak és átadják a gépeknek a valójában ő általuk birtokolt, szűk kis utat. 

hirdetes
Ekkor ismét eszembe ötlött, mint városi lánynak, nekik van elsőbbségük, ők szerencsések, ők itt élhetnek...

Mikor elértük ebédtájban a Piposz Birtokot, a házigazda, mint igazi csángó magyar módjára, még ebéd előtt egy welcome pálinkával várt minket, ami azonnal felmelegítette áthűlt testünket egy ilyen hosszú út után.

A Piposz Birtok mintegy 100 hektáron terül el. Erdély, s azon belül is Székelyföld természeti kincseinek világát fedezhetjük fel egy csapásra: dombok, hegyek, rétek, nádasok, források és sziklák együttes látványával gazdagítja a felejthetetlen utazást.

Nyáron napsütötte dús legelők, kaszálók, zöld bársonnyal borított hegyek és dombok várják az idelátogatókat, és számtalan kristálytiszta vizű forrás vidám csobogása zenél fülükbe, míg télen a csendes békés, vastag fehér hótakaróval borított táj és fenyvesek látványa varázsol el mindenkit.

hirdetes

E birtokon megismerkedhettünk a hagyományos állattenyésztés szépségeivel, a pásztorok munkájával,  bárányok és kecskék között fedeztük fel az élővilág emberközeli pillanatait, és nem utolsó sorban tapasztalhattuk meg ismét azt a féle vendégszeretetet, amit ma már Magyarországon csak kicsiny falvak idős lakosaitól kaphatunk, mi gyermekkorom legkedvesebb emlékeiből mai napig a szívem egyik legmélyebb szegletében rejtőzik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Tető szigetelés

A tető szigetelése már 5-8%-kal csökkenti a fűtési költségeket. Megcsinálhatjuk magunk is,... Tovább

Váza

Vázának nevezzük a ma általánosan elterjedt szobadísznek való vagy virágtartó edényeket,... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás