notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Penészes a matracod? Lehet, hogy még menthető! Mutatjuk, hogyan csináld!

hirdetes

Így szabadulj meg a penészfoltoktól a matracon

SFV, NA

Ha felfedezünk egy penészfoltot a matracunkon, az bizony nyomós ok az aggodalomra, ugyanis ez egy sokkal mélyebb probléma lehet, amely akár a matrac belsejét is érintheti.

Matrac penészmentesítése

A matracon megjelenő penész oka gyakran az azt körülvevő meleg és párás környezetben keresendő. Ha azonban időben felfedezzük a penészgombát és megfelelően kezeljük, akkor biztonságosan eltávolíthatjuk. Mielőtt azonban nekiesünk a probléma megoldásának fontos, hogy beazonosítsuk, milyen típusú penészről van szó.


A penészgombák típusai


Azok a penészgombák, amelyekkel általában lakásunkban találkozhatunk, három kategóriába sorolhatók: allergén, patogén és mérgező penész.

  • Az allergizáló penészgombák eltávolítását végezheti szakember, de a legtöbb allergén penész otthoni fertőtlenítőszerekkel is eltávolítható.
  • A patogén, azaz kórokozós penészgombák ellen fertőtlenítőszerekkel védekezhetünk, de nagyobb felületen történő megjelenés esetén szakszerű eltávolítást igényelnek.
  • A mérgező penészgombák a legkártékonyabbak, eltávolításukhoz pedig szakemberre van szükség, aki eltávolíthatja a penészt és megsemmisítheti az érintett anyagokat.


A penész okozta megbetegedések


A Centers for Disease Control and Prevention szerint a penész számos mellékhatást okozhat. Egyes embereknél a penész orrdugulást, torokfájást, köhögést vagy ziháló légzést, égő szemeket, bőrkiütést okozhat. Az asztmás vagy a penészgombára allergiás betegeknél súlyosabb reakciók is jelentkezhetnek. A gyengült immunrendszerű és krónikus tüdőbetegségben szenvedők tüdeje fertőzést kaphat a penésztől.

hirdetes


A penész eltávolítása


Lássuk, hogyan tudunk hatékonyan megszabadulni a matracon megtelepedett penésztől, és melyek azok az esetek, amikor bizony le kell mondanunk imádott ágyunk szerves összetevőjéről!


Milyen gyakran kell a penészes matracot tisztítani?


Ha penészgombát fedezel fel a matracodon, akkor azt azonnal el kell takarítani, vagy a helyi önkormányzat utasításai szerint ártalmatlanná tenni a matracot. Addig, amíg a penészgomba spórái megvannak, és optimális a hőmérséklet és a páratartalom számukra, azok folyamatosan növekednek. Az USA Szövetségi Vészhelyzet-kezelési Ügynöksége azt javasolja, hogy ha a matrac 48 óránál rövidebb ideig volt nedves állapotban, akkor még megmenthetjük és fertőtleníthetjük azt.

hirdetes


Óvintézkedések

  • Ha teljesen megtisztítottad és megszárítottad a matracot, akkor néhány napig még érdemes figyelni, hogy nem szaporodik-e tovább a gomba, vagy nem kelt-e dohos szagot a lakásban. Ha bármelyik jelenség újra felüti a fejét, akkor a matracot ki kell dobni.
  • Árvíz esetén a szennyezett víztől benedvesedett matracot mindenképp el kell dobni, legyen akár penészes, akár nem.
  • Penészes matrac esetén viselj védőfelszerelést és javítsd a levegő minőségét, biztosítsd a szellőzés lehetőségét!
  • A penészgomba okozta allergiás reakciók elkerülése végett viselj szemvédőt, maszkot, gumikesztyűt és olyan ruhát, amit könnyedén bedobhatsz a mosógépbe levétel után!
  • Ha van rá mód, helyezz el egy légtisztítót a penészes matrac helyiségében, hogy az segíthessen felfogni a levegőben terjedő penészspórákat!
     

Olvass tovább és tudd meg, hogyan szabadulhatsz meg a penésztől!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Catering

A catering szó egy angol kifejezés, elsődleges jelentése: a tömeget ellátni, a... Tovább

Esküvő helyszín Budapesten

Az esküvő esetében is mint bármely rendezvénynél, a tökéletes helyszín megtalálása... Tovább

Tovább a lexikonra
Egészséges életmód Hálószoba Háztartás Lakásfelújítás Textilek