notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Nem mindig fogy el a festék, meg hát jobb is tárolni egy kicsit a későbbi javításokra. Hogyan csináljuk? Festéktárolási tippek kezdőknek és haladóknak egyaránt.

hirdetes

Festéktárolási tippek

GE.
Nem mindig fogy el a festék, meg hát jobb is tárolni egy kicsit a későbbi javításokra. Hogyan csináljuk?

+Érdekességek

 Az emberek már 30 000 éve festenek!

A korai barlangi festményeket vörös vagy sárga okkersárga, hematit, mangánoxid és faszén felhasználásával rajzolták a korai Homo sapiens már 30 000 évvel ezelőtt is készíthetett. Ezeket őrölték volna, hogy egy kezdetleges festékanyagot alkossanak.  További összetevőként állati vért és zsírt használtak.

 A legkorábbi ismert olajfestmények a 14. századból származnak!
A lenolaj megjelenése előtt a festékben a művészeknek a szárított pigmenteket tojássárgájával kellett pasztává keverniük!

A művészek régebben állati hólyagokban tárolták a festéket!
A hólyagból csinos pénztárcákat formáztak, amíg 1841-ben fel nem találták a festéktubust!

 A második világháború változásokat hozott a festékiparban!
A második világháború alatt hiánycikk volt a lenolaj, ami arra kényszerítette a festékgyártókat, hogy más lehetőségeket kutassanak. Ez vezetett a műgyanták feltalálásához, amelyek olcsók voltak, jól tartották a színt és sokáig kitartottak.

Az akrilfesték csak az 50-es években vált kereskedelmi forgalomban elérhetővé!
A gyantát 1915-ben szabadalmaztatta egy németországi vegyész és feltaláló, Otto Röhm, és egészen addig fejlesztették, amíg széles körben elérhetővé nem vált, ami nagyban megkönnyítette a festést a művészek számára!
 
Az olajfestéknek 2 hétig tart megszáradni!
A különböző színek és olajfestéktípusok száradási ideje 12 órától 2 hétig terjed. A 2 hét elteltével már lakkozhatsz. De vigyázz, a múzeumi kurátorok az olajfestményeket csak több évtized elteltével tekintik teljesen megszáradtnak!!!

hirdetes

Az akrilfestékek száradási ideje 10 perc és 2 óra között van!


De nedvesen tarthatók egy nedvességtartó paletta és egy vízpermetező flakon segítségével!

hirdetes

A lila színt egykor a királyi családdal hozták összefüggésbe. Egy időben csak az arisztokraták engedhették meg maguknak a drága pigmentet. A római időkben 4 millió darab összezúzott puhatestű kagylóhéj kellett egy font lila pigment előállításához.

A Washington D.C.-ben található Fehér Ház külső festékkel való befedéséhez 570 gallon festékre van szükség.

2004-ben Marco Evaristti chilei művész három tűzoltótömlőt és 3000 liter pigmentet használt fel. Ezt azért tette, hogy egy grönlandi jéghegy csúcsát élénkpirosra fesse. Erről bővebben itt olvashat az NBC News-on.

A festékszórót egy szükséglet miatt találták fel. Francis Davis Millet-nek tulajdonítják a sprayfesték feltalálását, miközben szoros határidők között dolgozott a chicagói világkiállítás építésének befejezésén.

Egy időben a legdrágább szín az ultramarin volt. Azért volt drága, mert lapis lazuliból készült, amelyet egy ősi illuminált kéziratban találhatott. Az ilyen kéziratok zúzott drágakövek és kötőanyag keverékéből készült festékekkel készültek.

Tudtad, hogy az olajfestékek nem száradnak meg? Ehelyett az oxidáció következtében megkeményednek. Ez általában körülbelül két hét alatt történik meg, és a festékek ezután nagyjából hat hónap múlva készen állnak a lakkozásra. De néha évekig is eltarthat, amíg egy olajfestmény teljesen megszilárdul!

Tudta, hogy a legkorábbi ismert olajfestmények az afganisztáni Bamiyan-barlangban talált buddhista falfestmények voltak? Ezek az i. sz. 7. századból származnak. Bővebben itt olvashat róluk a CNN-en.

Emlékszel a színkörre? Régebbi, mint az Egyesült Államok. Sir Isaac Newton alkotta meg 1706-ban. A History of Color szerint "a fény prizmán való áthaladása által létrehozott színsávot vette, és egy szegmentált körré alakította át, ahol az egyes szegmensek mérete a hullámhosszra és a spektrumban megfelelő szélességre vonatkozó számításai szerint különbözött".

 Tudtad, hogy a festék akkor szárad a leggyorsabban, ha a hőmérséklet 70 fok körül van? A festék ilyen hőmérsékleten egyenletesebben terül el és gyorsabban szívódik fel, mint hűvös hidegben vagy tikkasztó hőségben.

Tudta, hogy a különböző festékszínek segíthetnek a szervezet öngyógyításában? A piros például gyakran segít a depressziós embereknek visszanyerni az életkedvüket. A zöld pedig bizonyítottan enyhíti a stresszt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Catering

A catering szó egy angol kifejezés, elsődleges jelentése: a tömeget ellátni, a... Tovább

Kerámia

Kerámiaművészetből 1964-ben indult el Gmundenben a nemzetközi szimpozionmozgalom. 1969-ben... Tovább

Tovább a lexikonra
Festés