notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így szabadulj meg a konyhai kártevőktől!- Íme pár megoldás az élelmiszermolyok ellen!

hirdetes

Így szabadulj meg a legkellemetlenebb konyhai vendégektől: az élelmiszermolyoktól!

KC,NA

Észrevettél mostanában egy-két szürkés barnás molylepkét, esetleg világos színű kukacot a konyhád körül? Lehet, hogy elsőre nem tűnnek veszélyesnek, de nem szabad félvárról venni őket. Ugyanis ezek a kis molyok az úgynevezett aszalványmoly kifejlett fázisú lepkéi. Ahol pedig kifejlett példányok előfordulnak ott valószínűleg peték, hernyó bábok és bábhéjak is találhatók. Egyetlen nőstény pedig naponta képes 400 petét is lerakni, melyből a konyhai élelmeinket falatozó kukacok lesznek. Ne izgulj, nem lehetetlen megszabadulni tőlük, de az biztos, hogy nagy feladat. Mutatjuk is hogyan csináld!

élelmiszermoly

Miért akarnak a konyhánkban vendégeskedni? 

Ezek a kis kártevők rizzsel, gabonafélékkel, tésztával, liszttel, fűszerekkel, magvakkal és egyéb száraz élelmiszerekkel táplálkoznak. A tartós élelmiszerek iránti rajongásuk a spájz fő kártevőivé teszi őket. De hogy kerülnek a lakásunkba? Igaz, hogy az ajtón, ablakon, réseken át is érkezhetnek, de valószínűbb, hogy akaratlanul is hazahozzuk száraz élelmiszereinkben a petéiket. Nagyon szeretik a meleget, a 20-31C közötti hőmérséklet számukra a legkedvezőbb. Minél melegebb van annál gyorsabban fejlődnek. Hiába tartjuk zárható tárolókban élelmiszereinket, könnyedén találnak bele utat. Tehát a fűtött, ételekkel teli konyha nekik lényegében a paradicsomot jelenti. 

hirdetes

Hogyan tesznek kárt az élelmiszereinkben?

Négy életszakaszuk van, mégpedig a pete, hernyó, báb és a felnőtt moly. A kifejlett lepkék nem táplálkoznak élelmiszerinkből, viszont a nőstények ide rakják le petéiket, amiből alig látható krémszínű hernyók kelnek ki. Ők bemásznak a legkisebb résen is a tárolódobozokba és elkezdenek táplálkozni, növekedésük során nagy mennyiségű selyemszövetet és ürüléket termelnek, melyek szennyezik az élelmiszert. Ezután biztonságos helyet keresnek, például ritkán takarított sarkokban vagy a fal és a plafon találkozásánál és bebábozódnak. 1-2 hét múlva pedig kikelnek a molylepkék és újra indul az egész kör.

hirdetes

Hogyan szabaduljunk meg tőlük? 

1.Vizsgálj át mindent!

Próbálj minden lehetséges táplálékforrást megszüntetni számukra. Az összes szárazon tárolt ételt át kell válogatnod, ha a legkisebb esély is van rá, hogy belemásztak, akkor inkább dobd ki, egyenesen a kinti kukába. Azért, hogy elkerüljük a boltból való bejutásukat, a vásárolt szárított élelmiszereket tegyük 3-4 napra a hűtőbe, ugyanis ilyen hőmérsékleten elpusztulnak. Ezután jöhetnek a dobozok, fűszeres tégelyek, polcok, falak, rések, és a mennyezet átvizsgálása.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Absztrakt

Az absztrakt szó jelentése: elvont, formabontó. A művészetben és az építészetben a... Tovább

Mosódió

A mosódió a mosódiófa vagy szappanfa termése, melyet előszeretettel használnak mosás során.... Tovább

Tovább a lexikonra
Konyha