notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Busójárás, mohács

hirdetes

Nézd meg te is a Busójárást Mohácson

Józan Szilvia

Idén is mint minden évben, a farsangi időszakban megrendezésre kerül ez a nagy múltú farsangi hagyomány. Február 7. és 12. között bárki megnézheti a hagyományörző programot, amit már az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökség listáján tart számon.

Busójárás

A Busójárás Mohácson

 

Az időpontot, amikor is sor kerül a Busójárásra, mineden évben a nap és a hold alapján határozzák meg. A búsójárás időpontját a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. Egyfajta télbúcsúztató, vagy éppen tavaszköszöntő farsangi szokás, amelynek még ma is nagy hagyománya, és közönsége van. Az UNESCO által a kulturális világörökség része, így érdemes legalább egyszer élőben is megnézni.

 

busó maszk

 

A Búsójárás története

 

A Mohácsi mondakör részét képezi a Busójárás eredete. A hagyomány szerint Még a török hódoltság idején a Mohácsi mocsárvilágba menekültek az őslakó sokácok a török fennhatóság elől. Ijesztő állarcokat öltöttek és maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éjszaka közepén csónkokba ülve átkeltek a Dunán és kizavarták a törököket Mohácsról. A város 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, de valós történelmi alapja nincs a legendának, valószínűleg a később betelepített sokácok hozták magukkal a szokást.

hirdetes

 

busójárás

 

A busójárok öltözete

 

A hagyományos busójáró öltözet nem változott semmit az évszázadok alatt. Régen is szőrével kifordított bundát, szalmával kitömött gatyát, gyapjúból kötött cifra harisnyát és bocskort viseltek. A bundát marhakötéllel fogták össze, amire marha koompot akasztottak. Kereplőt, buzogányt használtak zajkeltés céljából. A leglényegesebb azonban, ami a busót busóvá teszi: a fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc. Az így beöltözött busókat kísérik a jankelék, akiknek az a szerepe, hogy távol tartsák az utca népét, főleg a gyerekeket a busóktól.

 

busók

 

Busójárás napjainkban

 

Bár az öltözet és a maszkok viselete mit sem változott, a turisztikai látványosággá, vagy kulturális világörökséggé váló népszokás már eltér az eredeti hagyományoktól. A Busójárás a Mohácson lévő Koló téren kezdődik, és szürkületkor ide érkeznek vissza. A beöltözött busók, jankelék, maskarák itt gyülekeznek, itt találkoznak a Dunán csónakokkal átkelt busók az ágyús, az ördögkerekes, a szekeres, a kürtös, a teknős és más busó csoportokkal. A régi elöltöltős busóágyú dörejére a különböző csoportok a főutcán át bevonulnak a város főterére, ahol szabad farsangolás kezdődik. Ezt követően a Duna-parton és a környező utcákban iszonyú zajt keltve ünneplik a farsangot. Szürkületkor visszatérnek a főtérre és a meggyújtott óriási máglya körül táncolnak, dévajkodnak az emberekkel. Ezzel ér véget a Farsangvasárnap. A mohácsiak azonban kedden is farsangolnak, amikor is az újabb főtéri máglyára helyezett, telet jelképező koporsó elégetésével és körültáncolásával búcsúznak a hideg évszaktól, s köszöntik a tavasz eljövetelét.

hirdetes

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Adventi naptár

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német... Tovább

Budoár

Női szoba, pihenés és öltözködés számára. Választékos ízléssel rendezik be, és a ház... Tovább

Tovább a lexikonra