Középpontban a lila: 5 hasznos lila étel, amiből többet kellene enned

VN, GE.

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

A színeknek fontos hatásuk van az étkezésben is! A sokszínű étkezés szó szerint nagyon fontos, minél többszínűbben étkezünk, annál többféle tápanyagot viszünk be a szervezetünkbe. Még külön színdiéta is létezik, aminek az alapját a különböző színű ételek adják, mi ezzel most nem szeretnénk foglalkozni, és véleményt sem szeretnénk nyilvánítani a módszerről, inkább csak mutatunk 5 olyan lila ételt, zöldséget, valamint gyümölcsöt, amiből neked is többet kellene fogyasztanod, mert nagyon egészséges!

#1: Ribizli

Be kell, hogy valljam, hogy nekem a ribizli az egyik nagy ellenségem, kimondottan nem szeretem az ízét, de már annyi mindenki javasolta a fogyasztását, hogy rávettem magam, és megbarátkoztam vele, így utolólag nem is olyan rossz, egyáltalán nem bántam meg. A feketeribizli levelének magas a flavonoid- és a procianidin-tartalma, a gyümölcs pedig a C-vitamin mellett E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz. Ebből már lehet következtetni arra, hogy sok-sok pozitív hatása van, többek között segít a fáradékonyság legyőzésében, vérképzésben is erős szerepe van, ezért vérzékenyeknek is ajánlott fogyasztani.

 

#2: Karalábé

Nagy ellenségem után jöjjön a nagya kedvencem, ez pedig a karalábé. Gyerekkoromban szinte minden nap kimentem a kertbe, felhúztam egyet és megettem, hiszen nagyon jó kis nyári nassolnivaló, mondjuk akkor még csak az íze miatt ettem, mit sem sejtve megannyi pozitív hatásáról. Az egyik leggyakrabban kiemelt hatása a sok közül, hogy segít megelőzni a rák kialakulását, a benne található izotiocianátok a vastagbél- valamint végbélrák ellen hatásosak, az indolok pedig emlőrák ellen. De nemcsak ezért éri meg karlábét fogyasztani, hanem magas rosttartalma miatt is, ami megakadályozza a székrekedést, magas káliumtartalma miatt is, ami szabályozza a vérnyomást, és nem utolsó sorban magas C-vitamin tartalma miatt is.

hirdetes

 

#3: Padlizsán

Az utóbbi időben ez a mediterrán zöldség nagyon felkapottá vált, ami nem is baj, hiszen megannyi jótékony hatása van, ami miatt érdemes fogyasztani. Magas a rostartalma, telis-tele van hasznos ásványi anyagokkal, vitaminokkal, antioxidánsokkal. Sőt a padlizsánban található egyik legfontosabb hatóanyag, a nazunin nevű vegyület, ami egy nagyon erős antioxidáns, mely megvédi a sejtmembránokat a károsodástól. Ha magas a koleszterinszinted akkor is ajánlott fogyasztani, hiszen arra is nagyon jó hatással van, ráadásul a mediterrán konyhában nagyon sok szuper receptet lehet találni hozzá, itt meg is mutatjuk  az egyik legjobbat!

hirdetes

 

#4: Szilva

Én alig várom már, hogy érjen a szilva, és végre lehessen csemegézni a fáról, de addig is elmondom miért nagyon jó dolog szilvát enni, persze csak mértékkel! A szilva kiváló C-vitaminforrás, valamint igen hatékony antioxidáns olyan antioxidánsok találhatók meg benne, mint a lutein, és a zeaxanthinul cryptoxanthinul, mindezek mellett pedig magnézium, kálium, vas és fluorid tartalma is magas. Ez a sok minden pedig azért jó, mert segítenek az emésztésben, segítenek a gyulladások, valamint a rák elleni harcban, jótékonyan hatnak a látásra és a bőrre is, szabályozzák a vérnyomást, és még az öregedést is lelassítják.

 

#5: Lilakáposzta

Végezetül pedig egyik nagy kedvencünk a lilakáposzta, aminek pozitív hatásai leginkább köztudottak az itt felsorolt lila ételek közül véleményem szerint, legalábbis én erről hallottam a legtöbbet. Kálium, kalcium, foszfor, vas, jód, kén, valamint A-, B-, C- vitamin tartalma is magas. Segít a rák megelőzésében, erre még tudományos bizonyíték is van, továbbá erősíti az immunrendszert, segíti a máj méregtelenítését, hatékony orvosság emésztőrendszeri problémákra, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mindezek miatt pedig igazán megéri fogyasztani!
 


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ebéd Egészséges életmód Egészséges táplálkozás Konyha Színes ötletek

Lakberendezési szakszótár

Bohém

Könnyelmű életvitelű személy. Rendszerint festő, színész vagy írói hajlamú ember, aki... Tovább

Bársony

Puha tapintású, finom szövet, amelynek egyik (ritkán mindkét) felületét az alapszövetből... Tovább

Tovább a lexikonra