notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Valentin-nap, Bálint-nap

hirdetes

Tudj meg mindent a Valentin-nap történetéről és hagyományairól!

Józan Szilvia
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Valentin-nap

Valentin-nap régen

 

A Valentin-nap szép fokozatosan a szerelmes üzenetek napja lett, és Szent Valentint már a szerelmesek védőszentjeként kezdte emlegetni az egyház. A Valentin-napra régen a szerelmes versek írása, és küldése volt jellemző. E mellett Bálint-napi kártyákat cseréltek a gyerekek. Ajándékként egyszerűen virágot, vagy csokoládét adtak szerelmüknek az emberek. Később elterjedt a Valentin-napi bálok szervezése is. Mivel ez az ünnep amúgy is a farsangi időszakban található, ezért előszeretettel rendeztek mulatságokat ez alkalomból is.

 

Valentin-nap ma

 

Ma már igazából a kereskedelmi Valentin-napról beszélhetünk. Az 1800-as évektől az árusok felismerték az ünnep jelentőségét, és arra buzdítanak mindenkit, hogy minél több és drágább dolgot vásároljunk szeretteinknek, mert ezzel fejezhetjük ki, hogy szeretjük őket. A szerelmesek ünnepéből ezért avanzsálták át a szerelmesek és szeretet ünnepére, hiszen ha megnézzük a népesség összetételét, akkor a többségnek Valentin-napkor nincsen párja. Így, ha szeretteinket is megajándékozhatjuk, ami remélhetőleg tényleg mindenkinek van, akkor sokkal nagyobb a bevétel. A mai ajándékozás is inkább a pénzköltésről szól: virág, csokoládé, plüss állat és különböző szivecskés dolgok. Verset az emberek alig írnak már, inkább csak kiválasztanak egy szerelmes idézetet, mely tükröti gondolataikat. 

hirdetes

 

Valentin-napi hagyományok, babonák

 

Számos babona, hiedelem, néphagyomány és szokás társult az idők folyamán a Valentin-naphoz. Ebből kiválogattuk a legérdekesebbeket.

 

A Valentin nap közudottan a férjfogásról szólt, így ehhez kapcsolódik a legtöbb szokás. Ha a lányok Bálint-napba lépő éjfélkor kimennek a temetőbe, akkor megláthatják a leendő férjüket.

A párna alá tett babérlevélnek is ez volt a célja. Ebben az esetben ugyanis az lesz a leendő férj, akiről álmodik a lány.

 

A későbbi gyermekáldást is ezen a napon lehetet megjósolni.

Félbe kell vágni egy almát és ahány magját meg tudtuk számolni, annyi gyermek várható.

 

Még a madarak is fontos szeephez jutottak.

Ha egy hajadon lány verebet lát Valentin-napon, akkor szegény ember lesz a férje, míg ha tengelicét pillant meg, akkor tehetős ember felesége lesz.

 

Ezen kívül olyan egyszerű Bálint-napi szokások is születtek, mint az, hogy a reggeli szerelmes csók szerencsét hoz. Ezt mindenképpen próbáljátok ki! :) 

 

További kapcsolódó cikkek:
 

10 Valentin napi dekoráció a hálószobába

Valentin napi asztali dekoráció

Valentin napi ajándék ötletek

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Alvás

Mi az alvás?   Az alvás az egészségünk egyik legfontosabb részét képezi. Egy... Tovább

Akácfa oszlop

Kérgezett vagy szíjácsmart akácfa oszlop? Az első sokunk számára ismerősen cseng,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 177

Átlagos értékelés: 4.9