notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Valentin-nap, Bálint-nap

hirdetes

Tudj meg mindent a Valentin-nap történetéről és hagyományairól!

Józan Szilvia, NA
Valentin-nap

Valentin-nap régen

A Valentin-nap szép fokozatosan a szerelmes üzenetek napja lett, és Szent Valentint már a szerelmesek védőszentjeként kezdte emlegetni az egyház. A Valentin-napra régen a szerelmes versek írása, és küldése volt jellemző. E mellett Bálint-napi kártyákat cseréltek a gyerekek. Ajándékként egyszerűen virágot, vagy csokoládét adtak szerelmüknek az emberek. Később elterjedt a Valentin-napi bálok szervezése is. Mivel ez az ünnep amúgy is a farsangi időszakban található, ezért előszeretettel rendeztek mulatságokat ez alkalomból is.

Valentin-nap ma

Ma már igazából a kereskedelmi Valentin-napról beszélhetünk. Az 1800-as évektől az árusok felismerték az ünnep jelentőségét, és arra buzdítanak mindenkit, hogy minél több és drágább dolgot vásároljunk szeretteinknek, mert ezzel fejezhetjük ki, hogy szeretjük őket. A szerelmesek ünnepéből ezért avanzsálták át a szerelmesek és szeretet ünnepére, hiszen ha megnézzük a népesség összetételét, akkor a többségnek Valentin-napkor nincsen párja. Így, ha szeretteinket is megajándékozhatjuk, ami remélhetőleg tényleg mindenkinek van, akkor sokkal nagyobb a bevétel. A mai ajándékozás is inkább a pénzköltésről szól: virág, csokoládé, plüss állat és különböző szivecskés dolgok. Verset az emberek alig írnak már, inkább csak kiválasztanak egy szerelmes idézetet, mely tükröti gondolataikat. 

hirdetes

Valentin-napi hagyományok, babonák

  • Számos babona, hiedelem, néphagyomány és szokás társult az idők folyamán a Valentin-naphoz. Ebből kiválogattuk a legérdekesebbeket.
  • A Valentin nap közudottan a férjfogásról szólt, így ehhez kapcsolódik a legtöbb szokás. Ha a lányok Bálint-napba lépő éjfélkor kimennek a temetőbe, akkor megláthatják a leendő férjüket.
  • hirdetes
  • A párna alá tett babérlevélnek is ez volt a célja. Ebben az esetben ugyanis az lesz a leendő férj, akiről álmodik a lány.
  • A későbbi gyermekáldást is ezen a napon lehetet megjósolni.
  • Félbe kell vágni egy almát és ahány magját meg tudtuk számolni, annyi gyermek várható.
  • Még a madarak is fontos szeephez jutottak.
  • Ha egy hajadon lány verebet lát Valentin-napon, akkor szegény ember lesz a férje, míg ha tengelicét pillant meg, akkor tehetős ember felesége lesz.
  • Ezen kívül olyan egyszerű Bálint-napi szokások is születtek, mint az, hogy a reggeli szerelmes csók szerencsét hoz. Ezt mindenképpen próbáljátok ki, ehhez szuper helyszín egy romantikus welness Balaton-felvidék kellős közepén négycsillagos ellátással! :) 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában