notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Valentin-nap, Bálint-nap

hirdetes

Tudj meg mindent a Valentin-nap történetéről és hagyományairól!

Józan Szilvia, NA

Minden éveben február 14-én elérkezik a Valentin nap, vagy más néven: Bálint-nap.  A szerelmesek ünnepét már régóta nagy érdeklődés övezi. Ismered a Valentin-napi hagyományokat és babonákat? Olvasd el cikkünket, és kiderül, hogy mennyi régi hagyomány terjedt el e jeles nap alkalmából!

Valentin-nap

Valentin-nap a Római Birodalomban

Eredetileg a Római Birodalomban alakult ki egy olyan ünnep, amelynek célja a fiatal fiúk és lányok párba állítása volt. Ezt az ünnepet Luperkalia fesztiválnak hívták. A fesztivált Juno istennő tiszteletére renedezték, aki Jupiter társaként az istenek királynője volt, e mellett pedig a házasság istennője is. A Luperkalia fesztivál hagyományosan február 15-én kezdődött, és az eseményen ún. sorsolt párok vettek részt. Mivel az ókori Rómában nem volt sok alkalom a nők és férfiak ismerkedésére, ezért egy ilyen fesztivál alatt a pároknak volt lehetőségük egymással ismerkedni. A dolog úgy nézett ki, hogy a fesztivál előestéjén, vagyis február 14-én minden hajadon leány nevét felírták egy papírra, a nőtlen férfiak pedig párt húztak maguknak. Ezek a párok az esetek többségében szerelembe estek és házasságot is kötöttek.

hirdetes

 

A Valentin-nap és Szent Valentin

Szintén Rómában élt Szent Valentin, II. Claudius uralkodása alatt. A császár rengeteg véres háborút vívott, amihez szintén rengeteg katonára volt szüksége. A letelepedett, családot alapított katonák nem szívesen mentek vissza a harctérre, sőt egyesek meg is tagadták a harcot, s ezért II. Claudius császár a fiatal katonáknak megtiltotta, hogy megházasodjanak és családot alapítsanak. Sőt, az összes jegyességet és házasságot is törölte a birodalomban. Szent Valentint ebben az időben börtönbe vetették, mert Claudius üldözte a keresztényeket. Szent Valentin jóságos pap volt, aki segített a börtönőre lányának, és összeadta a szerelmével. Ez után több katonának is segített megházasodni szíve választottjával. A titokban megtartott esküvőkre azonban fény derült, és Szent Valentint február 14-én kivégezték. Az keresztény egyház Római terjeszkedésével pedig a Luperkalia pogány ünnepe átalakult Szent Valentin tiszteletére emlékező ünneppé.

hirdetes

 

 ...és most lássuk, hogyan ünnepelték a Valentin-napot régen, s hogyan ünneplik napjainkban! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Tudor lakberendezési stílus

A Tudor-stílus a Tudor dinasztia uralkodása alatt létező építészeti stílus Angliában, mely... Tovább

Eladó lakás Balaton part

Eladó lakás Balaton part? Egy Balaton-parti otthon megvásárlása életre szóló befektetés. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Dekoráció Növények