notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Mikre árdemes odafigyelned festésnél? Most kiderül

hirdetes

Festés – mikre érdemes odafigyelned?

TK
Színes szoba

Ha az összes falat, illetve a plafont is egyszínűre festjük, akkor az megszüntetni a szoba határait, és a szoba méreteit is nehezebb lesz behatárolni. Ez még érdekesebbé válik egy kisebb méretű helyiségben – mint például a mosdó, a fürdőszoba vagy a folyosó. Vagy, hogy növelje a mennyezet alatti magasság érzetét, fessük úgy a falat, hogy az néhány centiméterrel a plafon előtt befejeződjön. 


A térhatások mellett a fényeket is képes befolyásolni, mely az árnyékosabb terekben lesz jelentős. Amennyiben egy fehér falfelületet, vagy egy nagyon halvány árnyalatot választunk, képesek leszünk azt a hatást elérni, mintha az magára összpontosítaná az összes fényt.


Tehát, ahogy látjuk a festéssel rengeteg optikai illúziót készíthetünk, érdemes rá odafigyelni.


Válasszuk ki a megfelelő színt

hirdetes


Ízlésünk alapján válasszuk ki a számunkra megfelelő színt, viszont ez sose történjen a véletlenek alapján. Gondoljunk ilyenkor akár egy személyes élményre, egy bonyolultabb érzésünkre, de akár egy általunk kedvelt gyümölcsre is. Ilyenek adjanak alapot döntésünknek, a lényeg, hogy legyen számunkra jelentése. Rengeteg szín közül választhatunk, sőt még ennél is több árnyalatból – az imént említett választási módszerrel fogjuk majd személyessé tenni.


Gondoljunk bele, vannak olyan színek, melyek képesek egy szobát világosabbá varázsolni, amennyiben oda kevesebb fény jut, ugyanakkor kisebbé is tenni azt. Ha lakásodba kevés fény jut, oda érdemes olyan árnyalatot választanod, ami homályosabb, vagy csak a falra, vagy csak a plafonra, így kiegyensúlyozva a fényhiányt. Érdemes játszanod a sötét, világos kontrasztokkal is! Például általuk kiemelheted folyosódat, ha oda sötétebb árnyalatot választasz, akkor remekül fogja ellensúlyozni nappalid fényességét. 

hirdetes


Érdemes több színben is gondolkoznod egy szobán belül, így például akár a nap mozgásával is képes lehetsz különböző színátmeneteket alkotni. Figyelj oda a komplementer színek játékára is! Ha például egy zöld fal mellé fehéret festünk, akkor, ha például a zöld szín van sokáig velünk szemben, egy idő után szemünk a fehér falakat a zöld komplementereként fogja érzékelni; s ezáltal pirosassá válnak. Két lehetőségünk van; vagy igyekezzük elkerülni az ilyen helyzeteket, de ha elég kreatívak vagyunk, ezt is remekül ki tudjuk majd használni!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Takarítás

Takarítás A takarítás teljes spektrumát lefedjük! Csapatunk megbízható és profi,... Tovább

Kerti munka

Minden olyan munka, melyet a kertünkben, udvarunkon végzünk. Növényekkel, virágokkal, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Előszoba Lakásfelújítás Lakberendezési ötletek Színes ötletek