notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Mikre árdemes odafigyelned festésnél? Most kiderül

hirdetes

Festés – mikre érdemes odafigyelned?

TK

Amennyiben lakásunknak, apartmanunknak festésre van szüksége, nem minden esetben egyértelmű, hogy mely falak legyenek színesek, és azon belül is milyen színt érdemes választanunk. Ezt több szempont is meghatározza, nem csak a fal elhelyezkedése, hanem a választott árnyalat is. És ahogyan már valamilyen árnyalatról egy másikra asszociálunk, esetleg két színre esett a választásunk, így mindkettőt használnánk, egyre csak bonyolultabbá tesszük helyzetünket. Mégis, akkor van értelme egy szoba festésében vagy átfestésében gondolkoznunk, amennyiben örömünket leljük majd benne, viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy minden színnek sajátos tulajdonságai vannak, nem csak építészeti, de érzéki szempontból is. 

Színes szoba

Anélkül, hogy valaki szakértő lenne a témában is ismeri a színkört, illetve képes megkülönböztetni a meleg, s hideg színeket – ez már egy hasznos projekt alapjául szolgálhat. Bár a választás általában szívünk szerint történik, érdemes néhány szempontra odafigyelni, hiszen van, amelyik optikailag nagyíthat egy szobát, sőt van, hogy az ellenkezőjét tudjuk vele elérni. Nézzük tehát, mikre érdemes odafigyelned ebben a témában!


Fedezd fel miértjét


Nem titok, hogy egy színes fal festése alapjáraton örömet okoz, sokkal szívesebben élünk egy színes szobában. Ez különösen érvényes az élénk színekre, egy sötétebb árnyalat viszont sokkal nyugodtabb eredményt fog nyújtani, sőt még az alvásban, mentális egyensúlyban is segíthet. 

hirdetes


A színeidet sem kell tisztán használnod – nyugodtan légy kreatív, keverd őket, persze a megfelelő módon, úgy, hogy tisztában vagy a szükségleteiddel.


hirdetes
Általában, ha renoválunk, figyelnünk kell arra, hogy a szín passzoljon bútorainkhoz, környezetünkhöz. Ezek akár szobánként, de akár falanként is eltérőek lehetnek! Érdemes számításba venni azt is, hogy a színnek magának is van atmoszférateremtő ereje – akár dekorként, de akár bizonyos dolgok háttérbe szorítására is szolgálhat. Használjuk tehát megfelelően!


Amennyiben jól használjuk ki, képes lehet növelni egy szoba perspektíváját, de legalábbis megváltoztatni annak érzetét. A fal alsó részén alkalmazva a belmagasságot is növelheti. Ez például egy gyerekszobában lehet érdekes, hiszen az ő szemükben egy árnyalat képes lehet olyan érzést kiváltani, ami a gyermek méretével arányos.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Murphy ágy

A tervező William Lawrence Murphy volt, akinek ez a remek ötlet még az 1900-as években pattant... Tovább

Kert

A kert haszon- vagy dísznövények termesztésére szolgáló, rendesen bekerített... Tovább

Tovább a lexikonra
Előszoba Lakásfelújítás Lakberendezési ötletek Színes ötletek