notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Kerted ékszere, a Rózsa! Legjobb tippek a rózsa ültetéshez, Mindent a Rózsa ültetésről

hirdetes

Kerted ékszere, a Rózsa! Minden, amit a Rózsa ültetésről tudni kell

GE.

A Rózsa gyönyörű szép mutatós virág a kertedben! Így kell jól elültetni a Rózsákat!

Rózsa

Amikor rózsát vásárolsz, az gyakran egyáltalán nem hasonlít arra a gyönyörű növényre, amelyet a kertedben virágzónak képzelsz. Ehelyett a megvásárolt rózsa fűrészporral vagy tőzegmohával töltött műanyag zacskóba csomagolva, rövid, levéltelen vesszőkkel lehet. Az is előfordulhat, hogy csupasz gyökérrel érkezik, és egy tüskés, halott botra hasonlít. Ezek a rózsák azonban közel sem olyan törékenyek, mint amilyennek látszanak. Azonban egy kis extra erőfeszítés az ültetéskor, hogy előkészítse a rózsa leendő otthonát, egészségesebb növény és több virágzás révén megtérül.

A jó rózsák feltételei

Válasszon teljes napsütötte helyet. Legalább hat vagy több óra napsütés ajánlott. Néhány rózsa részleges árnyékban is megterem, de a legtöbb rózsa akkor virágzik a legjobban, ha egész nap napsütötte helyen van. Ez alól a szabály alól kivételt képez, ha a rózsákat olyan területeken termesztjük, ahol rendkívül meleg a tenyészidőszak és kevés a víz. Ebben az esetben rózsái értékelni fogják a délutáni árnyék nyújtotta enyhülést.

A rózsák nem kényesek a talajra, de mivel erősen táplálkozó növények, a gazdag vályog az ideális. A talaj pH-ja enyhén savas vagy semleges (6,5-7,0) lehet. Általában ajánlatos néhány centiméter szerves anyagot bedolgozni, különösen, ha a talaj szegény vagy nehéz agyagos. Győződjön meg arról, hogy a talaj, amelybe rózsáit ülteti, jó vízelvezető képességű. A rózsáknak rendszeres mély öntözésre van szükségük, de a gyökereik elrohadnak, ha nedves talajban maradnak.

hirdetes

Kerülje a rózsák fák alá ültetését, mind az árnyékolás, mind a lehulló ágak okozta esetleges károk miatt. Válasszon szélvédett helyet, mivel az erős szél károsíthatja a növény növekedését.1

Végezetül, ne zsúfolja össze a rózsabokrokat. Minél nagyobb a levegő áramlása a növények körül, annál kisebb valószínűséggel alakulnak ki torzító gombabetegségek, például a fekete foltosság és a lisztharmat a leveleken. Sőt, a rózsákat más növényektől távolabb ültesse, hogy elkerülje a talaj tápanyagaiért való versengést is.

Készítse elő az ültetőgödröt

Ásson egy a rózsa gyökérlabdájához képest kissé szélesebb, de ugyanolyan mély gödröt. Ez általában körülbelül 15-18 hüvelyk mély és 18-24 hüvelyk széles.

hirdetes

Keverjen egy marék csontlisztet vagy szuperfoszfátot az eltávolított talajba, és tegye félre a rózsa elültetése után a gödör újratöltéséhez. Ez segíteni fogja a rózsabokornak az új otthonához való hozzászokásban. Ültetéskor ne táplálja mással. Azt szeretné, ha a gyökerek még azelőtt megvetnék a lábukat, mielőtt a teteje elkezdene sok új hajtást küldeni.

Jó ötlet némi komposztot vagy más szerves anyagot keverni az eltávolított talajhoz, ha az rossz minőségű.

Készítsük elő a rózsát

Ha a rózsa edényben érkezett, óvatosan vegye ki a cserepéből, és lazítsa meg egy kicsit a gyökereit, hogy azok az ültetés után azonnal elkezdjenek kinyúlni. A növényt a tövénél fogva (kesztyűt viselve), majd a cserepet megfordítva általában könnyedén ki lehet csúsztatni a cserépből.

Ha a rózsa csupasz gyökerű, csomagolja ki a gyökereket, és vizsgálja meg őket. Vágja le a törött vagy rothadástól puha gyökereket. Ültetés előtt áztassa be a gyökereket körülbelül 12 órára, hogy ne száradjanak ki.

Tipp


Ha nagyobb rózsát ültet át, a vesszőket vágja vissza 6-8 hüvelyk hosszúra. Így a rózsabokor több energiát tud a gyökerekbe fektetni, ahelyett, hogy a túlzott csúcsnövekedést próbálná életben tartani. A rózsákat a legjobb kora tavasszal átültetni, az új növekedés megkezdése előtt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában