notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Filléres tippek retro stílusú nyaralók felújításához

hirdetes

Tippek melyekkel felújíthatod elhanyagolt retro stílusú nyaralódat!

T.B.

Körülbelül 30 évvel ezelőtt lehetőség volt rettentően olcsón telkeket venni a Balatonnál, vagy a Mátrában. A kiárusítás következtében sokan éltek a lehetőséggel, és kisebb családi nyaralókat építettek ezekre a területekre. A gazdasági helyzet változása miatt ezekhez a kis házakhoz az elmúlt 20 évben nem nyúltak hozzá, így méltán őrzik a retro stílus jegyeit. Mutatunk pár egyszerű, és költséghatékony lépést, melyekkel könnyedén varázsolhatsz modern, minden igényt kielégítő családi nyaralót ezekből a kis házakból. 

5 olcsó tipp elhanyagolt nyaralód modernizálásához

A 80-as 90-es években elképesztő számú vidéki telket kínáltak fillérekért eladásra, mely olyan lehetőség volt, amit kár lett volna kihagyni. A mai napig állnak az akkor épített kis hétvégi családi vityillók, melyek azóta sajnos nem estek át túl nagy változáson. A gazdasági válság, miatt sokan nem engedhették meg maguknak, hogy pénzt fektessenek bele ezekbe a kis vidéki házakba, és elvégezzék a már nagyon esedékes felújítási munkálatokat. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a családom is rendelkezik egy kisebb nyaralóval a Mátrában, melyet még az édesapám építtetett közel 30 évvel ezelőtt.

Mint sokan mások, mi sem nagyon újítottuk fel, így a nyaraló hangulata mára már eléggé retro lett. Hiányoznak belőle dolgok, melyek megléte sokat dobna az ott eltöltött idő hangulatán, és kényelmén, illetve jócskán ráférne már egyes területeire a felújítás, hogy sokkal komfortosabb legyen, és a modern korban nevelkedett gyerekeink is szívesen járjanak oda. Most néhány egyszerű tippet mutatok, mellyel te is könnyedén felújíthatod, és modernné varázsolhatod vidéki nyaralódat, nagy anyagi befektetés nélkül. 

A felújítás legnehezebb része a takarítás volt, hiszen közel 30 éves szennyeződésekkel kellett sok helyen megküzdenünk. Először házi praktikákat vetettem be ezek ellen a sznnyeződések ellen, de hamar rá kellett jönnöm, hogy a lakásfelújítás utáni nagytakarítás nem fog sem az időmbe sem az energiámba beleférni. Így egy céget bíztam meg vele, akik profi munkát végeztek, és hihetetlenül gyorsan. Segítettek a konyha kitakarításában, így például mosogatótálcát már nem kellett cserélnünk, mert sikerült csodát tenniük vele. Ha felkeltette érdeklődésedet, akkor KATTINTS IDE!

hirdetes

A felújítás kezdete- Tervezés


Első lépésként azt javaslom, üljetek le, és jól gondoljátok át, hogy a háznak mely részei szorulnak egy kis modernizálásra. Mivel régen nem történt semmi változás, ezért vannak nagyon egyértelmű részei a háznak, amikhez most már érdemes lehet hozzá nyúlni, és amiket nem csak esztétikailag, de kényelmi szempontból is jó lenne már felújítani. Ilyen a vizesblokk, vagy a konyha. A wc-t elvileg 10 évente kellene lecserélni, mert a sok használat során olyan lerakódások keletkezhetnek rajta, amik nem csak nagyon rondák, de még szinte semmilyen tisztítószer sem képes eltávolítani onnan. A konyhában érdemes elgondolkozni a gáztűzhely, vagy a rozsdásodó hűtő lecserélésén, de ezek mind nagyobb költségek, így javallott akkor belekezdeni, ha egy kicsivel több anyagi forrás áll rendelkezésre. 
 

1. Fürdőszoba felújítása


A fürdőszoba felújításánál első körben mindenki azt hiszi, ez lesz a legköltségesebb része a háznak, pedig pár trükkel ez is kihozható 50 ezer Ft-ból.  Szerencsére nem kell az egész fürdőszobát csempéstül, mosdókagylóstul a kukába dobni, nagyon sok olyan része van, ami egy kis takarítással tökéletesen helyrehozható. Mi csak a wc-t dobtuk ki, de nekünk szerencsénk volt abból a szempontból, hogy minden ott jártunk után alaposan kitakarítottuk a zuhanyzót, és a mosdó kagylót is.

hirdetes

A wc-t többek között kényelmi okokból cseréltük ki tartályosra, mert 30 éve ez a fajta még nem volt annyira elterjedt, viszont a tartályos módszerrel ellensúlyozni tudtuk az alacsony víznyomást, ami kissé kellemetlenné tette az ott töltött napjainkat. A WC cseréje nem került túl sokba, mert már 25 ezer Ft-ért is be lehet szerezni ilyen fajtákat, és nekünk nem kellett a legdrágább. A szerelést a férjem végezte, és bár ráment 1 teljes napja, de legalább nem kellett súlyos összegeket kifizetni egy szakembernek, és nem is találtunk a nyárra olyat, aki elvállalta volna. A zuhanytálcát szódabikarbóna és citrom keverékével takarítottam, és bár ez is bele telt egy kis időbe, de a végeredmény lenyűgöző lett. 


2. A kiegészítőkben van a felújítás kulcsa


A fürdőszobában inkább az apróbb kiegészítőkkel szerettem volna nagy eredményeket elérni a felújítás során. Mivel pénzünk nem volt az újracsempézésre, így a színek, és a hangulat adott volt, ám sok olyan apróságot találtam, amiket lecserélve, sokkal modernebb végeredményt kaphattam. Elsőként a régi közel 30 éves már már penészes aljú zuhanyfüggönytől szabadultam meg, és potom 700 Ft-ért vettem egy sokkal stílusosabbat, ami már nagy változást hozott.

Ezek után leszereltük a mosdókagyló fölötti régi, műanyag szekrényt, ami már olyan koszos volt, hogy képtelenség lett volna letakarítani, és az IKEA kínálatából kiválasztottunk egy 3000 Ft-os fa lécet, ami tökéletesen beleillett a fürdőszoba hangulatába. Sok pipere cuccot amúgy sem szokott senki a nyaralásra vinni. Új fogmosó poharakat vettem darabját 300 Ft-ért, és a régi elhasznált fürdőszoba szőnyeget is lecseréltem 1000-Ft-ért. Végig nagyon odafigyeltem rá, hogy a színek harmonizáljanak, így az új apró kiegészítők egészen elképesztő hatással bírtak a régi, csúf fürdőszobában. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Fazekasság

A fazekas (gerencsér, gölöncsér) mester keze alól kikerülő tálak, korsók, fazekak stb.... Tovább

Utazás

Bár az utazás fogalma mai értelemben alapvetően egy vagy több személy... Tovább

Tovább a lexikonra
Lakásfelújítás Lakberendezési ötletek