Az olasz konyhával manapság a világ szinte bármely pontján összefuthatunk, hiszen a tésztás-szószos ételeknek igazán nehéz ellenállni. Hazánkban is temérdek előre elkészített szószt, illetve könnyedén kifőzhető olasz tésztát szerezhetünk be a boltokban, de ezek persze messze állnak a valódi olasz konyhai remekektől. Szóval mi teszi olyan különlegessé Itália legfinomabb fogásait, illetve általánosságban az olasz ízvilágot? Alábbi cikkünkben ehhez kínálunk néhány hasznos gasztronómiai tanácsot!
![4 trükk olasz ételek elkészítéséhez 4 tipp olasz ételek elkészítéséhez](/kep/730x400/2691812.jpg)
Ne halmozd az ízeket
Míg az itthon elkészített olasz ételekbe gyakran számtalan íz kerül bele, addig az eredeti módszerrel elkészített olasz fogások sokkal egyszerűbben közelítik meg ezt a kérdést. Az olasz ételekben minden hozzávaló íze fontos szerepet játszik, ezért a szakácsok teret hagynak nekik a kibontakozáshoz. Ettél már olyan margherita pizzát, amin alig volt valami, de az mégis elöntötte ízlelőbimbóidat? Vagy kóstoltál már egy igazi klasszikus bruschettát? A cél az, hogy minden íz érezhető legyen a kész fogásban – a kevesebb itt tényleg több!
Válassz a legjobb minőségű hozzávalók közül
Habár ez magától értetődőnek tűnik, de ha igazán finom fogásokat szeretnél alkotni konyhádban, akkor minőségi hozzávalókat kell használnod. Az olaszok sokkal több pénzt költenek a hozzávalókra, mint a többi európai nép, és ez az, amitől olyan különleges lesz a főztjük. Ha szeretnéd, hogy az előző pontban említett ízek tényleg fényesen szerepeljenek, akkor vedd a lehető legjobb hozzávalókat, amiket megengedhetsz magadnak. Ha valami, akkor egy adag igazán jó olívaolaj, tengeri só és friss fokhagyma teszi fel igazán az i-re a pontot.
Számít a méret és az alak is
Bizonyára te is tűnődtél már azon, hogy miért van az olaszoknak olyan sok különböző tésztafajtája. Az ok egyszerű: egyes tésztafajták jobban adják magukat adott szószfajtákhoz. A hosszú, vékony tészták (mint amilyen a spagetti is) például a krémes, selymes paradicsomszószokhoz ideálisak, amely vékonyan befedi a tésztaszálakat. Ezzel szemben az összetettebb formájú (pl. fusilli) tészták magukkal karolják a sűrűbb, darabosabb szószokat.
Tanuld meg jól megfőzni a tésztákat
Hogy a tésztadarabok ne ragadjanak össze, mindig egy megfelelően nagy méretű lábasban főzd őket, sok vízben, hogy legyen helyük mozgolódni kevergetés közben. A víz olyan sós kell legyen, mint a tenger, és semmiképpen ne adj hozzá olajat, különben tésztáid összeragadnak és pont, hogy a szósz nem tapad majd rájuk. A kifőzött tészta vizéből mindig tégy félre egy keveset, hogy a főzés végénél hozzáönthess belőle a szószból (ami így lesz sűrű, krémes és selymes).
Szintén érdemes a tésztát csak a javasolt időtartam feléig főzni vízben, majd a szószban folytatni és befejezni azt. A tészta így nehezebben fő majd szét, és átveszi a szósz ízét is.