notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Rönkházak: Csodálatosak, de vajon fenntarthatóak is?

hirdetes

Káprázatos rönkházak – Minden, amit tudnod kell!

Bartók Vivien
Minden, amit tudni kell a rönkházakról!

Környezetbarát és egészséges megoldás a rönkház választás

Ha a megépítésekor pénzen nem is, az elkészülési időn mindenképpen spórolunk. Sőt! A megfelelően megtervezett és elrendezett rönkházak, hosszútávon 15-20%-kal energiatakarékosabb megoldásnak bizonyulnak, mint a téglaházak.

Környezetbarát megoldás, egyben roppant egészséges is a rönkházakban való élés. A rönkház nem csupán egy építmény, hanem valóban álmaid otthona! A fa veled együtt „lélegzik”, amelynek köszönhetően a túl sok párát képes magába szívni (például egy főzés során vagy egy fülledt nyári napon), illetve a száraz levegő esetén visszajuttatni a levegőbe.

Márpedig a megfelelő páratartalom az alvásodra, a közérzetedre és a szervezetedre is jótékony hatással bír.

Tudtad?

hirdetes

Egyes statisztikák eredményeképp megállapítható, hogy egy tonnányi beton előállításakor egy tonna széndioxid is keletkezik.

Nincs szükség fűtőrendszerre

Sokan hátrányként tűntetik fel a rönkházaknál a tűzveszélyt, amely a fa gyúlékonysága miatt terjedt el az emberek fejében. Ezek a rönkök olyan modern technikákon és kezeléseken esnek át, melyek lehetővé teszik a rönkök tűzvédelmi ellenállását, amelyhez a fa vastagsága is hozzájárul.

hirdetes

Tehát legalább annyira biztonságosak tűz esetén, mint a téglaházak.

Köztudottan a fa kiváló hőszigeteléssel rendelkezik, így a fűtő szezonban megkímélhetjük a pénztárcánkat. Ráadásul, ha megfelelő vastagságú (körülbelül 25-30 cm), nem mesterséges úton szárított, megfelelően kezelt rönköket választunk, akkor nincs szükség még különösebb fűtőberendezésre sem.

Gondoljunk csak bele, mennyivel kellemesebb a meleg fa tapintása, mint az állandóan hideg téglafalé. Azonban nem kell megijednünk a meleg napokon sem, ugyanis a fa lélegzése nem csak a megfelelő páratartalomról, hanem a szellőztetésről is. Így télen-nyáron tökéletes légkört biztosít az ottélők számára.

Kukkantsunk be egy csodálatos rönkházba:

Valóban szükséges 5-6 évente a rönkházak karbantartása, ám tartósságát mi sem bizonyítja jobban, mint egy oroszországi, gerendával épített templom, ami több mint 1700 éve épült! A rönkházak történelme évszázadokra nyúlnak vissza, és nem véletlen a nagy népszerűsége napjainkban!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Új építésű eladó lakás

Új építésű eladó lakás Egy új építésű eladó lakás tökéletes befektetés, ha... Tovább

Ojmjakon

Ojmjakon a világ leghidegebb olyan települése, amelynek fix lakói vannak, és nem csak... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok Építészet Épületek Kis lakás Lakásbemutatók Lakberendezési ötletek Lakberendezési trendek Színes ötletek Természet