notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Rönkházak: Csodálatosak, de vajon fenntarthatóak is?

hirdetes

Káprázatos rönkházak – Minden, amit tudnod kell!

Bartók Vivien

A rönkházak csodálatos hangulatot, egyfajta meleg és otthonos atmoszférát teremtenek maguk körül, a természetes hatású, meleg árnyalatú fának köszönhetően. Sokan megkérdőjelezik azonban, a rönkházak fenntarthatóságát, a tűzállóságát, a fűthetőségét, illetve a költségeit. A kérdőjelek helyére most pontot teszünk!

Minden, amit tudni kell a rönkházakról!

A rönkházak már évszázadokkal (körülbelül 800 évvel) ezelőtt is hatalmas népszerűségnek örvendtek, ugyanis számos előnnyel rendelkeznek a téglaházakkal szemben. Sajnos rengeteg tévhit terjed a rönkházak fenntarthatóságával kapcsolatban, de ez többnyire a tudatlanságból ered.

Nincs ezzel semmi probléma, hiszen miért is értene mindenki a rönkházak építéséhez?!

Sokszor csak csodáljuk ezeket a gyönyörű rönkházakat, melyek többnyire nem csak kívül, hanem belül is ezt a stílust képviselik. Régebben a széles, hosszan kinyúló rönkök alkotta tető és a kis kunyhószerű szerkezet volt elterjedt, ám manapság már modern formában is találkozhatunk velük. A modern stílusú rönkházak is rusztikus stílusjegyekkel párosulnak, azonban a hatalmas ablakok, illetve üvegajtók és a modern berendezés dominálnak a csodálatos rönkök mellett.

hirdetes

Honnan ered a rönkház megépítésének technikája?

Sokan összetévesztik a gerendaházakat és a rönkházakat, azonban a különbség jól látható. A rönkházak általában kör alakú, esztergált farönkökből épülnek, melyek többnyire a belső térben is hatalmas szereppel bírnak. Ezzel ellentétben a gerendaházak többnyire szögletes gerendákból állnak. Ránézésre elég nehézkesnek tűnik a rönkök, illetve  a gerendák tökéletes illesztése, de a technika az évek során tökéletesen kiforrta magát.

Eredetileg a skandináv országokban (Svédország, Finnország, Norvégia), Oroszországban és Kanadában alakult ki ez az építészeti technika, mely mára már az egész világot meghódította.

Kukkants be a csodálatos rönkházakba, amelyekben Te is szívesen élnél! Egyszerűen csak kattints erre a szövegre!

 

A rönkházak költségei a téglaházakkal szemben

hirdetes

Talán az egyik legnagyobb előnye a rönkházaknak, hogy nagyon gyorsan elkészülnek, időjárástól és évszaktól függetlenül maximum 6-7 hónap alatt. Emellett pedig pontosan meghatározható a kiadások listája, ami valljuk csak be, minden felújítás és építkezés nagy mumusa szokott lenni.

Általában, ha a négyzetméter árakat nézzük, akkor elmondható, hogy közel azonos árban jönnek ki a rönkházak és a téglaházak. Nem érdemes spórolni a rönkháznál az alapanyagokkal és az első ajánlatra rábólintani, ugyanis rengeteg múlik azon, hogy milyen minőséget választasz álmaid otthonához!

Gondolj csak bele, hogy milyen sokáig szeretnél benne élni, és ne csak 5-10 évre tervezz!

Lapozz, a következő oldalon még többet tudhatsz meg a rönkházakról!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Csernobil

Az elmúlt 60 évben számos helyen volt teljes vagy részleges főreaktor meghibásodás, ám az... Tovább

Tiszta terek takarítása

Ha tiszta terek takarítására van szükséged, alaposan nézz utána a felhasználandó anyagoknak... Tovább

Tovább a lexikonra
Bútorok Építészet Épületek Kis lakás Lakásbemutatók Lakberendezési ötletek Lakberendezési trendek Színes ötletek Természet