notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A tervezőknek nemkevés fantáziája kellett, hogy legyen, nagy szaktudása és bátorsága megalkotni ezeket a remekműveket.

hirdetes

A legbizarrabb építmények világszerte

Kerekes Orsolya

A modern építészet jellemzői az érdekes design, különös formák, új anyagok használata és különös párosítások valamint érdekes funkciók. A tervezőknek nem kevés fantáziája kellett, hogy legyen, nagy szaktudása és bátorsága megalkotni ezeket a remekműveket. Ha nem is nyerte el mindenki tetszését, az biztos, hogy a figyelmüket felkeltette a modern stílus.

A legbizarrabb építmények világszerte

Ripley ház, Ontario, Kanada

Robert LeRoy Ripley amerikai karikaturista, vállalkozó és amatőr antropológus volt. Az ő tiszteletére építették Ontarióban ezt a „rozoga” házat.

A legbizarrabb építmények világszerte

Kockaház, Rotterdam, Hollandia

A Kockaház 38 kockából álló absztrakt épületegyüttes. Piet Blom, a tervező egy olyan komplexumot szeretett volna létrehozni, ami több funkciót is ellát és szinte önálló településként is működhet. Az egyik tulajdonos megnyitotta lakását a turisták részére, mint helyi látványosság. Én mindenképpen benéznék egy ilyen lakásba!

A legbizarrabb építmények világszerte

Táncoló ház, Prága, Csehország

A ház a dekonstruktív építészet mintapéldája és a digitális kor terméke. Számítógépes tervezés nélkül lehetetlen lett volna megvalósítani a minden irányba csavarodó formákat. 1996-ban készült el, Vlado Milunić cseh, és Frank Gehry kanadai építész tervezte. A két torony a tervezés során a Ginger és Fred nevet kapta – egy híres hollywoodi táncos párról.

A legbizarrabb építmények világszerte

Lótusz Templom, Delhi, India

A delhi Bahai templom 1986-ban épült. A Lótusz templom, az indiai bahá’í templom az egyik leglátogatottabb pontja a földnek. Több mint 4,6 millió látogatószáma megegyezik a római Szent Péter bazilikáéval. A templomban nincsenek szertartások, így India változatos vallási életének megfelelően mindenki maga döntheti el, hogyan hozza be saját vallását, ül, imádkozik vagy meditál a templomban.

A legbizarrabb építmények világszerte

Városi könyvtár, Kansas City, Missouri, Egyesült Államok

Az épület stílszerűen egy óriás könyvespolcnak tűnik. Az amerikai város vezetősége a könyvtár dizájnjával szeretett volna hatni a népre: művelődjetek!

A legbizarrabb építmények világszerte

Hudertwasser ház, Darmstadt, Németország

A lakókomplexumot Friedensreich Hundertwasser osztrák építész tervezte. Építészetében sokszor párhuzamot vonnak közte és Antoni Gaudí között. Az épület vidám hangulatát fokozzák a tetőkertek és az erkélyekre állított szobrocskák. A házban magánlakások vannak, amik természetesen nem látogathatók. A belső udvaron egy játszótér, valamint egy tó található.

A legbizarrabb építmények világszerte

UFO házak, Sanjhih, Tajvan

A legkevésbé sem hagyományos házak nem csak hogy nem készültek el, de senki sem lakik bennük, a helyi kormány pedig a lehető leghamarabb a földdel tenné őket egyenlővé. Az épületek az 1970-es években épültek, később egy fejlesztőcég vette át őket, mely ötcsillagos szállodát akart belőlük csinálni. A befektetők aztán kihátráltak a projekt mögül.

A legbizarrabb építmények világszerte

Ferdinand Cheval palace, Hauterives, Franciaország

Ennek az épületnek a sztorija is rendkívül érdekes. Ferdinand Cheval építette saját kezűleg, kövenként összehordva. Ráadásul monsieur Cheval nem ám építész vagy legalább kőműves, hanem egy eredetileg péknek tanult postás. Azért a felesége is segített neki. A Cheval házaspár 33 év alatt húzta fel kora egyik legfurcsább épületét. Szerintem nagyon jól néz ki!

A legbizarrabb építmények világszerte

Guggenheim múzeum, Bilbao, Spanyolország

Az épületet Frank Gehry kanadai építész tervezte. Az egymásra tornyosuló lekerekített formákban épült folyóparti csoda, amelyet titánlapok fénylő burája borít, évente egymillió látogatót fogad. Az épületen lévő hajlított élek véletlenszerűen lettek megtervezve és megjelenítve.

A legbizarrabb építmények világszerte

Görbe Ház, Sopot, Lengyelország

Szotynscy Zaleski lengyel építészt meseillusztrációk ihlették a 4000 négyzetméter területű Görbe ház megtervezésére. 2004-es átadása óta ez Lengyelország egyik legtöbbet fotózott épülete.

A legbizarrabb építmények világszerte

Tres Coronas, Sitges, Spanyolország

A 20. századvégi modern építészet érdekes alakja Ricardo Boffil spanyol építész. Egyik műve a “Tres Coronas”, 1969-ben készült. Bofill épületének jelentős eredménye, hogy a lakások mindegyike megőrzi függetlenségét és intimitását; egyikből sem lehet a másikba belátni.

A legbizarrabb építmények világszerte

Ironbank, Auckland, Új-Zéland

Az irodáknak, plázának és parkolónak helyet adó gyönyörű és szokatlan épület nyerte 2010-ben Új-Zélandi Építészeti Medál díját, amely az ország legrangosabb építészeti elismerése. Az ország tizennégy másik, reményekkel épülő épületet nyomott le.

A legbizarrabb építmények világszerte

Edificio Mirador, Madrid, Spanyolország

Az épületegyüttes a spanyol főváros külső kerületében található. A több mint 23 000 négyzetméternyi épületben 156 szoci lakás és 40 méter széles „lyuk” kapott helyet. Ez a messziről is jól látható rés a panelon valójában egy hatalmas kert és kilátó egyben, ahol a lakók találkozhatnak és cseverészhetnek.

A legbizarrabb építmények világszerte

Zarándokkápolna, Ronchamp, Franciaország

Le Corbusier leghíresebb műve a Zarándokkápolna (1955). A második világháború idején elpusztult, régebbi templom helyén, a megmaradt kövek felhasználásával épült, részben falazott, részben vasbeton szerkezettel.

Forrásrészlet: gépnarancs

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Rendezvényhelyszín vidéken

Rendezvényhelyszín vidéken? Naná!   Minden rendezvénynek meg van a maga tökéletes... Tovább

Kerámia

Kerámiaművészetből 1964-ben indult el Gmundenben a nemzetközi szimpozionmozgalom. 1969-ben... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet