notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Lakásfelújítás tippek - egyszerűbb legyen minden!

hirdetes

Lakásfelújítás? - 5 egyszerű tipp, hogy ne stressz forrás legyen!

Boroczki Rebeka, NA

A lakásfelújítás gondolata először ijesztő lehet, hiszen nem tudjuk, hogyan álljunk neki, hogyan férjen bele abba az anyagi keretbe, amit erre szánunk. Ezek a tippek hasznosak lehetnek ahhoz, hogyan készítsünk egy olyan tervet, ami segít csökkenteni az álmatlan éjszakák számát.

Tippek, hogy ne legyen rémálom a lakásfelújítás

1.             Tervezzünk!

Kezdhetjük? Elsőkörben készítsünk egy projekt tervet a pontos elképzeléseinkről, a lakásfelújítás céljáról, magában foglalva azokat az inspirációkat és ötleteket, amelyek körvonalazzák a ránk váró munkát. A legjobb, ha készítünk egy listát magunknak a különböző igényeinkről, és azok alapján haladunk. Gondoljuk át, a lakás mely részeit szeretnénk felújítani, mindezt pedig hogyan álmodtuk meg.

 

2.             Számoljunk!

A lakásfelújítás tervezésének következő lépése a költségvetés meghatározása. Először is döntsük el, hogy mennyit szeretnénk költeni, és ennek fényében készítsük el a költség tervet. Ez tartalmazza, amennyiben szükséges, az építőanyagok költségeit, az esetleges munkabérek, valamint a dekorációk vagy egyéb berendezési termékek költségeit. Ha nem értünk hozzá, kérjünk segítséget egy szakembertől a becsült költségek elvégzéséhez. A költségvetés nem úgy jön ki, ahogy szeretnénk? Nem fér bele az erre szánt keretbe? Itt érdemes újra elővenni a projekt tervet, és végig gondolni miben lehet olcsóbbra váltani, esetleg szakértő segítségét kérni a megoldás megtalálásához. 

 

3.            Keressünk!

Itt felmerülhet a kérdés, na és most? Ha a tervvel és a költségvetéssel megvagyunk, javasolt szakembereket felkutatni, hiszen nem feltétlenül értünk mi a villanyszereléshez, festés-mázoláshoz, vagy akár a gletteléshez. A szakember kiválasztásánál ne feltétlenül azt vegyük alapul, mi férne bele a költségvetésbe, sokkal inkább a tapasztalatot, amivel a vállalkozó rendelkezik, van-e engedélye. Ne ezen próbáljunk spórolni, nézzük át inkább újra a dekor és bútor terveket, ott hol tudnánk lejjebb venni a költségekből.

hirdetes

 Ha több vállalkozót fogadunk fel, érdemes meghatározni, ki, mivel foglalkozzon, emiatt véletlenül se legyen csúszás a munkában. 

 

4.             Kalkuláljunk az idővel!

hirdetes

Ha a költségvetés és a csapat rendelkezésünkre áll, a következő lépés az egy idővonal meghatározása, amihez érdemes összeülni a csapattal, és a projekt kezdeti dátumának meghatározása után összeírni, milyen munkafolyamatra, mennyi idővel számolnak. Ennek összeállítása alatt meg lehet beszélni, melyik helyiség legyen az első, majd mivel folytassák a munkát. Érdemes naptárban jelölni a projekt egyes lépéseit, hogy később ezalapján tudjunk kalkulálni, esetleges váratlan problémákkal számolni. Fontos számolni az átalakítandó terület letisztításával, pakolással, a megrendelt anyagok szállítási idejével, hiszen ezek akár több napot is igénybe vehetnek. 

Apró tippként, amint a dátumokat megbeszéljük, érdemes mindezt szerződésbe foglalni, ne merüljenek fel esetleges plusz költségek, akár a munka elhúzása miatt is (ez főképp órabérben dolgozó vállalkozóknál lényeges).

 

5.             Tervezzünk előre!

Most, hogy a lakásfelújítás terve a vége felé jár, érdemes végig gondolni, mi mihez kezdünk a folyamat közben. Az, hogy otthonunkban maradjunk-e a felújítás ideje alatt, attól függ, milyen munkát végeznek. Nagyobb munkát végeznek a konyhában? Célszerű átmeneti helyet kiépíteni a főzéshez és étkezéshez, illetve eltávolítani az összes edényt és egyéb eszközt. A hálószobát újítják fel? Készítsünk más helyiségben alvásra alkalmas helyet és bútorokat az ott tárolt holmiknak. Ha viszont egy egész ház felújítását tervezi, érdemes rövid időre teljesen elköltözni akár családtaghoz, barátokhoz. 

 

Még a legrészletesebb otthon felújítási tervek is ütközhetnek hibákba. Ezért fontos, hogy semmiképpen ne hagyjuk ki ezeket a lépéseket. Legyünk felkészülve a problémákra, tegyük a költségvetés egy részét félre a váratlan kiadásokra, illetve néhány plusz napot az ütemtervbe. Ha ezeket betartjuk, azzal megakadályozzuk a folyamatos stresszt és a túlköltekezést a felújítás során.

 

Stresszmentes és sikeres felújítást kívánunk!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Vállfa

Ruhák szekrénybe akasztására használt, hajlított fa, fém vagy műanyag, tetején egy... Tovább

Függöny

Függöny nélkül üres a lakás… Van, aki ennek a híve. Az biztos, hogy egy jól... Tovább

Tovább a lexikonra
Építészet Kiegészítők Lakásfelújítás Lakberendezési ötletek Stílusok