notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Így kell jól mázolni a kerámiát! Mázold jól a kerámiádat! Mázolási trükkök

hirdetes

Így kell jól mázolni a kerámiát! Mázolási trükkök

GE.

A kerámia mázak egy áthatolhatatlan réteg vagy bevonat, amelyet a kerámia díszítésére használnak, és a tárgy vízállóvá tételére is használható. A kerámia és kerámia mázazásakor számos lehetőség van, a színes mintáktól az ásványi reakciókig.

Kerámia mázolása

A folyamat előkészületeA kerámia mázazásának általános folyamata a mázak összekeverése, a máz felhordása a biszkírozott edényekre, száradni hagyása, majd végül a mázas égetéshez a kemencébe való betöltése. A kemencét lassan felhúzzák a megfelelő hőmérsékletre, hogy a mázban lévő szilícium-dioxid megolvadjon, majd lassan ismét lehűtik. Ezáltal a kerámia erős és szilárd lesz, és ellenáll a víznek és az időjárás viszontagságainak.

A kerámiák mázazásának legpraktikusabb célja, hogy élelmiszerbiztossá és vízállóvá tegye őket. Az egyszer égetett agyagból készült bisque-edények még nem vízállóak és nem élelmiszer-biztosak, amíg a mázat fel nem viszik rájuk, majd újra nem égetik őket.

Mi a mázazás a kerámiában?

A máz finomra őrölt ásványi anyagok folyékony szuszpenziója, amelyet ecseteléssel, öntéssel vagy mártással visznek fel a kiscelli égetett kerámiaáru felületére. Miután a máz megszáradt, az edényt beteszik a kemencébe, és olyan hőmérsékleten égetik ki, hogy a máz összetevői üvegszerű felületet alkotva összeolvadjanak.

A mázazás esztétikai és funkcionális szinten egyaránt javíthatja az égetett agyagdarabot. Vizuálisan a kerámiamázak dekoratívak lehetnek, és nagyszerű szín- és textúraforrást jelentenek. Gyakorlati szempontból a mázak lezárhatják az égetett agyagtesteket, vízállóvá és élelmiszer-biztossá téve azokat. Sok agyagtest máz nélkül nem üveges, ami azt jelenti, hogy ha folyadékot adna egy mázatlan kerámiához, az a pórusokon keresztül szivárogna. A mázak három összetevőből állnak: üvegképző anyagok, folyósítószerek és stabilizátorok. Attól függően, hogy milyen típusú mázzal dolgozik, e három összetevőnek különböző arányai vannak.

hirdetes

Fényes vs. matt mázak

A mázak különböző hatással vannak az agyagfelületekre. A kerámiában fényes vagy matt mázaknak nevezzük őket. A fényes mázak fényes, tükröződő felületet hoznak létre. A matt mázak matt felületet, a szaténmázak pedig félig fényes, sima tapintású felületet hoznak létre.

Hogyan kell mázat készíteni

Ahhoz, hogy saját kerámiamázat készítsen, egyszerűen keverjen össze egy mázport vízzel. Ez egy viszonylag egyszerű folyamat. A teljes folyamat magában foglalja a víz kimérését, a mázpor vízbe keverését, a szitálást, a viszkozitás vagy sűrűség beállítását, és a máz pihentetését, mielőtt a biszkírozott edényekre felvinné.

Mielőtt összekeveri a mázat, győződjön meg róla, hogy rendelkezik a megfelelő biztonsági felszereléssel. A mázak olyan port képezhetnek, amelyet belélegezhet, és károsíthatja a tüdejét. Győződjön meg róla, hogy van légzőkészüléke vagy maszkja, és jól szellőző helyen keverje a mázport. Ha érzékeny a bőre, a mázzal való munka során érdemes kesztyűt viselnie. Viselhet védőszemüveget is, hogy a máz ne kerüljön a szemébe.

hirdetes

Ne feledje, hogy bármikor adhat hozzá több vizet, ha a máz nem elég sűrű. Kezdje kisebb vízmennyiséggel, mint ha ajánlott, és lassabban adagolja, amíg el nem éri a kívánt állagot. Hagyja állni a mázat legalább 24 órán át, és jól keverje össze, mielőtt felviszi a biszkírozott edényekre.

Hogyan kell mázas kerámiát égetni kemencével

1. lépés


Győződjön meg róla, hogy a bisque-égetésű munkája a lehető legtisztább. Mielőtt elkezdené, távolítson el minden port egy tiszta szivaccsal vagy enyhén nedves ruhával. Ha vizet használ a bisque-edények letisztításakor, győződjön meg róla, hogy a darabja teljesen száraz, mielőtt mázazni kezdené.

2. lépés


Keverje jól össze a mázakat. Győződjön meg róla, hogy a nehezebb üledéket, amely valószínűleg a keverőedénye aljára ülepedett, teljesen összekeverte, hogy sima állagú legyen. Ezt kézzel, habverővel legalább 1-2 percig tartó erőteljes keveréssel is megteheti. Sok kerámiastúdió egy fúrógéphez egy habverőt erősít, hogy gyorsan és alaposan összekeverje a mázakat.

A  következő oldalon folytatom!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Mobilfal

A mobilfal egy olyan térelválaszót falrendszer, amelyet legtöbb esetben irodai épületekben és... Tovább

Lakóautó

Sokan választják otthonuknak a lakóautót, hiszen ezzel ott élsz, ahol éppen kedved tartja és... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY