notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Az ország egyik legszebb Japán kertje...

hirdetes

Az ország egyik legszebb Japán kertje...

Laszli Adrienn - Fehér Adrienn

Itthon nagyon kevés igazán szép és autentikus japán kerttel találkozhatunk. Ezeknek a kerteknek több típusa van. Léteznek az úgynevezett Karesansuik, vagyis száraz tájkertek, egyéb tájkertek, és építenek nagy tókerteket, nagy sétakerteket és teakerteket is. Méretükben, funkciójukban és térrendezésükben különböznek egymástól. Most bemutatunk nektek egy itthoni különleges japán kertet, melyet a tulajdonosa, egy kedves hölgy 20 éve alakít és gondoz. 

Teaház és környezete

A kedves idős hölgy minden egyes növényt és követ egyesével választott ki a kertjébe és a mai napig ő is metszi és gondozza őket. Egy kiállításon találkoztunk, ahol odajött hozzám és arra kért, hogy tervezzünk neki egy teaházat. Ezzel kezdtünk. A hegyoldali telek alsó részét, többek között az erős lejtése miatt is, nagyon alacsonynak és üresnek érezte míg maga a ház a telek hátsó részén az egekig magasodott. Az alsó rész kiegyensúlyozása céljából építettük a képen is látható kis teaházat, ahova a reggeli és késő esti órákban is szívesen jár relaxálni és gyönyörködni a panorámában. 

Teaház és környezete

A telek alapvetően 3 szintre tagolt. Az alsó szinten épült teaház az első 2 szintről jól belátható, a teaháztól indul felfelé a bazalt kockával kirakott kerti út, ami a japán térrendezési elveknek megfelelően kanyargós és lassú haladásra ösztönöz, hogy minden növényt és követ kellőképpen megcsodálhassunk a sétánk során. 

hirdetes
Teaház és környezete

A kerten látszik, hogy nem tavalyi ültetés, a növények már szépen kifejlődtek és a gondozás is meglátszik rajtuk. 

Teaház és környezete

A kertben idáig 2 kerti tó van, az egyik a képen látható legfelső szinten, sziklákkal és kisebb kövekkel körbe véve és természetsen halak úszkálnak benne. A japán kert lényege nem az, hogy Japánban honos növényekkel ültessük tele, hiszen a növények fele a teljesen másfajta klima miatt el is pusztulna. Nyilvánvalóan annál szebb, minél több japán kerti növény tudunk beépíteni, de ne minden áron! Formára metszeni, pedig elég sok fajta növényt lehet, mint ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja. 

hirdetes
Teaház és környezete

A növények nagyon jól érzik magukat ebben a környezetben, a rengeteg magas fának köszönhetően a telek ezen része inkább árnyékosabb, nem tűz a nap rá egész nap, a tó pedig megfelelő páratartalmat biztosít a fejlődéshez. 

Teaház és környezete

Az egész kert körbe járható, sétakert, amelyben több pihenő rész található kőpadokkal, hogy ezen megpihenve a tavat vagy a benne úszkáló halakat csodálhassuk.

Forrás: AUDREY'S Design Office

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Újévi népszokások

A magyarság körében újév napjának népies neve kiskarácsony. Ezen a napon régen szokás... Tovább

óraátállítás

Óraátállítás 2013    Március 31-én kettőről három órára kell átállítani... Tovább

Tovább a lexikonra
Kert