notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Engedélyek egy új otthon felépítéséhez

hirdetes

Házat építenél? Ezekre az engedélyekre lesz szükséged!

A saját otthon felépítése izgalmas feladat, azonban számos engedélyezési és jogi követelményt von maga után. A legfontosabbakat gyűjtöttük most össze! 

ház építés engedélyek

Építési engedély:

Egy új ház építése során az egyik legfontosabb engedély maga az építési engedély, amelyet meg kell szerezned. Ezt az engedélyt a területileg illetékes önkormányzat adja ki, és számos fontos tényezőt meghatároz: például az épület helyszínét, méretét, használatát, az építési terveket és  a felhasználható alapanyagokat egyaránt. Az engedély kiadásához részletes tervdokumentációra van szükség, amelyet az illetékes hatóságnak kell benyújtani.

Telekalakítási engedély:

Ha a kiválasztott telek területi besorolása megváltozik az új ház építése miatt, akkor telekalakítási engedélyre is szükség lehet. Erre nem minden esetben van szükség, de például ha mezőgazdasági területen szeretnéd felépíteni új ingatlanod, akkor ez is fontos lépés lehet.

Víz- és csatornaszolgáltatási engedély:

hirdetes

Az új háznak megfelelő víz- és csatornainfrastruktúrával kell rendelkeznie. Ehhez a szolgáltatótól szükség lehet engedélyre.

Környezetvédelmi engedély:

Kisebb építkezéseknél nem jellemző, azonban nagyobb ingatlanok felépítése jelentős környezeti hatással lehet ,ezért környezetvédelmi engedélyt is előírhatnak a hatóságok.

hirdetes

Kivitelezési engedély:

Amikor a tervek már készen vannak, az építkezési munkálatok megkezdése előtt az önkormányzattól lehet kérni a kivitelezési engedélyt.

Használatbavételi engedély:

Az építkezés lezárultával sincs vége teljesen az engedélyeztetési folyamatbak: mielőtt a leendő lakók birtokba vennék az ingatlant és beköltöznének, használatbavételi engedélyre lesz szükség. A használatbavételi engedély vizsgál minden olyan tényezőt, amely az ottlakók biztonságát befolyásolja: ilyen esetben szükséges például vízmintavétel és vízvizsgálat is, amely a hálózati víz minőségét elemzi. 

Közmű- és infrastruktúraengedélyek:

Az új háznak megfelelő közlekedési hozzáférést kell biztosítania. Ehhez közlekedési infrastruktúra engedélyre is szükség lehet.

Fontos megjegyezni, hogy az építkezés során és az átadás után megszerzendő engedélyek, előírások és szabályok sok esetben nagyban függnek az adott település önkormányzatának előírásaitól és az építkezés helyétől – ezért már a telekvásárlás előtt érdemes előzetes konzultációt tartani a helyi hatóságokkal és szakértőkkel. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Kert

A kert haszon- vagy dísznövények termesztésére szolgáló, rendesen bekerített... Tovább

Adventi naptár

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német... Tovább

Tovább a lexikonra