notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Kifestenéd a hálószobádat? Mutatjuk, hogyan csináld megfelelően! Trükkök a jó festéshez

hirdetes

Kifestenéd a hálószobádat? Mutatjuk, hogyan csináld úgy, mintha egy festő készítette volna!

GE.

Kicsit szürkének érzi a hálóját? A falszín felcserélése egy divatos árnyalatra az egyik leggyorsabb módja egy fáradt tér rehabilitációjának. És mivel ez egy olyan projekt, amelyet a legtöbb lakástulajdonos saját maga is meg tud oldani, érdemes jól megfontoltan bele vágni!

Hálószoba festés

De bármennyire is egyszerűnek hangzik a festés, van néhány trükk a szakmában. Vegyük például az előkészítő munkát. Ha kihagyja ezt a fontos lépést, akkor a végén igazi problémával találhatja magát szemben

 Az ilyen típusú hibák kijavítása nemcsak időt vesz igénybe, hanem jelentős összegbe is kerülhet, ha szakembert kell felbérelnie a hibák kijavításához.

Ne bosszankodjon azonban: Amíg a megfelelő kellékeket használja, és tisztában van az alapokkal, pillanatok alatt úgy festhet, mint egy profi. Itt mindent lebontunk neked, kitérve a kellékektől kezdve a szükséges előkészítésen át az egyenletes hengerlésig, sőt, még az ecsetek tisztításáig is, hogy továbbléphess a következő projektre a listádon. Kövesse ezeket a tippeket a professzionálisnak tűnő eredményekért:

1. Készítsen tervet.

Mielőtt egyáltalán ecsetet ragadnál, szükséged van egy támadási tervre. Gondolj erre úgy, mint a főzésre: Mielőtt vakon elkezdenéd dobálni a hozzávalókat a fazékba, olvasd végig a receptet, különben előfordulhat, hogy félúton rájössz, hogy kihagytál egy fontos összetevőt.

Nézz utána: A mennyezet is frissítésre szorul? Mi a helyzet a díszítéssel? Fontolja meg a falakon is a lehetőségeket. Egy színt fogsz használni - vagy megpróbálsz két színnel festeni (esetleg egy akcentusfalat)?

2. Válassza ki a tökéletes színt


Ha festékárnyalatokról van szó, a lehetőségek tárháza határtalan. Ez egy szerencsés probléma: bár elkerülhetetlenül megtalálod, amit keresel, a megfelelő árnyalaton való landolás elég nehézkes lehet. A keresés irányításához kezdje azzal, hogy végiggondolja, végső soron mit szeretne. Meleg vagy hűvös árnyalatot képzel el? A helyiséged egy merész színt kíván, vagy inkább egy semleges szín lenne megfelelőbb? Ha már van egy általános elképzelése arról, hogy milyen irányba szeretne elmenni, elkezdheti szitálni a festékchipeket.

hirdetes

De ne hagyatkozzon a kis négyzetre a végső döntés meghozatalakor: A falra kerülve a festék egészen másképp nézhet ki, mint a mintakártyán! A színek a falon gyakran világosabbnak tűnnek, és a szoba fényviszonyai drámai hatással lehetnek a szín megjelenésére. Válasszon ki néhány végső jelöltet, majd vásároljon mintadobozokat.

3. Fessen egy mintaképet.


Ha már kezedben vannak a mintadobozok, fess mintadarabokat a falra. Hogy jó képet kapjon arról, hogyan fog kinézni a szín a térben, fessen két réteg színt egy 12 hüvelykszer 12 hüvelykszer 12 hüvelyk nagyságú négyzetre. Ha a szobádban vannak napos és árnyékos helyek is, okos dolog mindkét területre tenni mintákat, mivel ez befolyásolhatja a végső megjelenést.

Alternatív megoldásként festhet két réteg festéket egy habkartonra (bármelyik kézműves- vagy irodaszer-boltban kapható), és ragassza a falra. Ez nagyszerű megoldás azok számára, akik nem szándékoznak azonnal nekilátni, mivel nem kell együtt élnie a véletlenszerű színcsíkokkal a falakon.

Profi tipp: Használjon olcsó habkefét az ilyen típusú mintás festéshez. Így nem fog egy csomó ecsetet összepiszkolni, és nem fog pénzt pazarolni.

4. Számold ki, mennyi festékre van szükséged.


Annak meghatározásához, hogy mennyi festéket kell vásárolnod, sok kiskereskedőnek van hasznos kalkulátora, amelyet használhatsz. Mindig ellenőrizze kétszer a csomagolást, de általában egy gallon nagyjából 250-400 négyzetlábra elegendő, mondja Rothman. És ne felejtse el: szükség lesz egy kis pluszra a javításokhoz és a hibákhoz.

hirdetes

5. Gyűjtse össze a megfelelő anyagokat.

Bár a festendő felület és méret közvetlenül befolyásolja a szükséges kellékek pontos listáját, érdemes a következő elemek valamilyen kombinációjával feltölteni a szerszámkészletet:

  • Festőszalag
  • Vászonszövetek
  • ecsetek (ferde és egyenes ecsetek)
  • festőhenger
  • Festéktálca
  • Keverőpálca
  • Festék

Egyéb érdemes beruházások: Egy hosszabbító rúd, hogy a szegélyezés után elrejthesse a létrát; egy festékesdoboz-nyitó; és egy kiöntőcső a rendetlenség csökkentése érdekében.

6. Készítsd elő a helyiséget a festéshez.

Először is, porold szárazra a falakat a padlótól a mennyezetig, és súrolj át minden extra koszos részt nedves szivaccsal vagy ronggyal; a festék nem tapad olyan jól egy piszkos felületen (gondolj ujjlenyomatokra, koromra, porra, pókhálókra). Festés előtt hagyja megszáradni.

Védje a padlót és minden olyan bútort, amelyet nem tud (vagy nem akar) elmozdítani, a festékfröccsenésektől és a kiömlött folyadékoktól. A padlóhoz válasszon szövetből készült terítőket a műanyag helyett, mivel a műanyag csúszós lehet a lába alatt, vagy ami még rosszabb, a létra alatt.

Távolítsa el a konnektor- és villanykapcsoló-táblákat, és ragassza körbe festőszalaggal vagy békaszalaggal azokat a területeket, amelyeket nem szeretne lefesteni (például a díszléceket, lábazati szegélyeket vagy ablakkereteket). 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Terrazzo minta

A 2018-as év legmenőbb mintája, a terrazzo minta lesz, amit akár te magad is házilag el tudsz... Tovább

Lakás pályázat

Azon ritka alkalmakat meg kell ragadni, amikor például a Nemzeti Eszközkezelő lakásra ír ki... Tovább

Tovább a lexikonra
Lakásfelújítás