notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

A hajópadló megújítása

hirdetes

Újítsd fel könnyedén az öreg hajópadlót - Tippek/trükkök mindenkinek

VZS.,GE

Manapság rengeteg dolgot „reformálunk meg”, újítunk fel/meg, illetve hozunk vissza a divatba. Ez nem csak a ruhákra igaz, hisz’ a műszaki életben vagy akár otthonunk dekorációival is megtörténhet az újítás. A hajópadlóval is ugyanez történt, hiszen hosszú éveken keresztül tekintettünk rá úgy, mint egy elavult, csúnya és olcsó megoldásra, mint burkolat. Sok helyen csak azért maradt hajópadló, mert nem volt rá keret, hogy felújítsák. Most azonban újra aranykorát éli, mert rengetegen ilyen padlót rakatnak le otthonaikban. És hogy miért? Azért, mert gyönyörű rusztikus hatású, főleg egy kis színes festékkel megbolondítva. Következik néhány tipp, hogyan is építsd be otthonodba a hajópadlót!
 

Tippek hajópadlóhoz

Mielőtt megvásárolnánk az egész ház burkolásához elegendő hajópadlót, fontos, hogy tudjuk, hogy puha fenyőfából készülnek, ebből kifolyólag élettartamuk és kopásállóságuk nagyon gyenge. A korszerű laminált parkettákhoz vagy szalagparkettákhoz szinte nem is hasonlítható.

Ennek tudatában érdemes olyan helységek burkolására alkalmazni, amelyeket kevésbé használunk, kevésbé vannak igénybe véve. Az is fontos, hogy ott, ahol hajópadló van ne legyenek görgős bútorok, mivel összekarcolják a padlót. A nagy súlyú berendezések alá pedig terheléselosztó talpakat ajánlott elhelyezni, hogy ne okozzanak sérülést a burkolaton. 

Magassarkú cipőben vagy a férfiaknak vasalt sarkú cipőben szintén nem szabad rámenniük a puha hajópadlóra mert horpadásokat okozhatnak a felületén. Egyszóval tehát, tényleg csak úgy érdemes bárhova is hajópadlót leraknunk, ha tudjuk biztosítani ezeket a feltételeket és természetesen elég időt és energiát szánunk a megóvására és karbantartására/ápolására. 

hirdetes

Gondoljuk végig, hogy mi tévők legyünk egy régi, már többszörösen mázolt hajópadlóval. Érdemes-e egyáltalán felújítani? 

Alaposan vegyük szemügyre a deszkákat! Amennyiben hasadozottak, vastag mázzal borítottak és elszennyeződött a tetejük, nem igazán érdemes nekiállni a renoválásnak, mert a csiszolástól nem fognak eltűnni a repedések sajnos, sőt csak még jobban megrövidítjük a deszkák élettartamát. Az ápolatlan, elhanyagolt hajópadlókon gyakran csúnya foltok jelennek meg, mivel a száraz fa magába szippant mindenféle szennyeződést. A foltoktól megszabadulni pedig általában nem egyszerű, ha egyáltalán lehetséges. 

hirdetes

Szerencsésebb helyzetben vagyunk, ha a hajópadlót rendes padlófestékkel kenték le. Ekkor ugyanis a keletkezett sérülések, ha nem is teljesen, de esztétikai szempontból szinte jelentéktelenné varázsolhatók. Azt azonban semmiképpen se gondoljuk, hogy a deszkák felcsiszolásával a hajópadló olyan gyönyörű állapotba kerül majd, mint új korában. A felcsiszolás abban segít legfőképpen, hogy a deszkák felülete sima és egyenletes legyen. Tipp: Ha a csiszolást követően hidrogén-peroxiddal kezeljük a fát, még a színárnyalatán is változtathatunk egy kicsit. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Matrac

Matrac közvetlenül a gyártótóól Milyen a jó matrac? Megmondjuk! Kövesse cikkeinket matrac... Tovább

házias étterem

Otthonunk melegségét és gyermekkorunk hangulatát hivatott életre hívni minden házias... Tovább

Tovább a lexikonra
DIY Építészet