notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Tényleg gyógyítanak a gyógyvizek, és ha igen , akkor hogyan fejtik ki gyógyító hatásukat, megéri gyógyvízben fürödni?

hirdetes

Hogyan gyógyítanak a gyógyvizek?

VN, GE.

Hazánk olyan szerencsés helyzetben van, hogy 80%-a alatt található termálvíz, sehol máshol nem található ilyen nagy arányban ilyen jó minőségű gyógyhatású víz készlet, ezért is szokták Magyarországot termál nagyhatalomnak nevezni. Az ország kicsi méretéhez képest majdnem 200 termálfürdővel rendelkezik, szinte az ország összes pontján megtalálható egy, így mindenkinek van lehetősége ellátogatni. De miért éri meg ide elmenni, milyen gyógyhatása is van pontosan, utánajártunk!

Gyógyvizek jótékony hatásai

Minden termálvíz gyógyvíz?

Termálvíznek minősül a 30 °C-ot meghaladó felszín alatti víz. Ahhoz, hogy gyógyvíznek nevezhessük egy minőséti folyamaton kell átesnie, ahol egy szakmai bizottság állapítja meg, hogy gyógyító hatással bír -e, azaz rendelkezik-e a kellő ásványanyag koncentrátummal. Ez persze nem azt jelenti, hogy a termálvizekben nincsenek ásványi anyagok, az előírás szerint ugyanis minimum 1000 mg ásványi anyagot tartalmazniuk kell literenként. A gyógyító hatástát, tehát többek között a benne található ásványoknak köszönheti a víz, éppen ezért a különböző összetételű vizek különböző megbetegedésekre jók. 

Hogyan fejtik ki hatásukat a gyógyvizek?

A gyógyvizek 3 féle úton gyakorolhatnak hatást a szervezetünkre. Az első a fizikai hatás, ami nem az ásványi anyagoknak, hanem a melegnek köszönhető, így a termálvizekben is megfigyelhető ez a jelenség. A meleg hatására a feszült izmok ellazulnak, a vérerek kitágulnak, melynek következtében javul a vér keringése. A következő a kémiai hatás, ami a vízben található anyagoknak köszönhető, ezek a bőrön keresztül felszívódva fejtik ki hatásukat, többek között erősítik az immunrendszert.  A kikapcsolódás, pihenés pedig biológiai hatásuknak köszönhető, a gyógyvíz ugyanis egy speciális légkört alakít ki, ami stresszoldó hatású.

hirdetes

Hova érdemes menni?

Mint már leírtuk hazánkban több hely közül is választhat az, aki egy kis gyógyfürdőre vágyik. Csak a fővárosban 118 forrás található, illetve 6 történelmi fürdőhely, mert a vizeink gyógyhatását nem mi fedeztük fel, már a rómaiak is kihasznált gyógyító erejüket. Választani a víz összetétele alapján érdemes, hiszen a különböző ásványi anyagok, különböző hatást érnek el. De ha biztosra akarsz menni, akkor a hazánkban egyedülálló Hévízi-tavat ajánljuk, ahova nem csak a környékről, de egész Európából látogatnak el turisták egy kis feltöltődésért.

A varázslatos Hévízi-tó 

hirdetes

A Hévízi-tó méltán népszerű hazánkban, hiszen nemcsak bizonyított gyógyító hatása, de egy kis pihenésre sincs alkalmasabb hely nála. Nemcsak a víz értékes, hanem a tóban található iszap is. A Hévízi-tó egyébként a kénes gyógyvizek csoportjába tartozik, a belégzés útján a szervezetbe jutó anyagok beépülnek a porcokba, és erősítik azokat, ezért mozgásszervi panaszokra nagyon kiváló ez a gyógyvíz, e mellett szív és érrendseri megbetegedésekre is alkalmazható. Rádium tartalmának köszönhetően, pedig az idegrendszerre is pozitívan hat, illetve fájdalomcsillapító hatása is van. De gondolj csak bele, mennyivel kellemesebb az úszó lótuszok mellett megmártózni, mint egy strand medencéjében, már maga a közeg is nyugtató hatással van az emberekre. Foglalj szállást a Hévíz melletti Idill Hotelbe IDE kattintva, és élvezd a Hévízi-tó varázsát, pihenj, töltődj fel, és kapcsolj ki!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Fokhagyma

A fokhagyma (Allium sativum) az amarilliszfélék családjába tartozó... Tovább

Lakás pályázat

Azon ritka alkalmakat meg kell ragadni, amikor például a Nemzeti Eszközkezelő lakásra ír ki... Tovább

Tovább a lexikonra
Természet Utazás