notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Legfontosabb szempontok gyerekszoba tervezésénél

hirdetes

Legfontosabb szempontok gyerekszoba tervezésénél

ff
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A külön gyerekszoba létesítése még áldozatok árán is megéri. Fontos, hogy a gyereknek, vagy gyerekeknek legyen saját életterük, egy hely, ahol nem szólnak rájuk, ha szétszórják a játékaikat.

Legfontosabb szempontok gyerekszoba tervezésénél

Ezekre a dolgokra figyelj a gyerekszoba tervezése során:

 
  • Fontos, hogy a gyereknek, vagy gyerekeknek legyen saját életterük, egy hely, ahol nem szólnak rájuk, ha szétszórják a játékaikat, s csak este lefekvés előtt kell rendet rakni (ez utóbbit viszont mindenképpen el kell várni, már egészen kicsi korban). Másfelől ez a szülők számára is kényelmes, mert nem botlanak úton-útfélen a szétszórt játékokba. Emellett kisebb a veszélye annak, hogy felnőtteknek szóló televíziós műsorok nevelik a gyerekeket.

 

  • A berendezés lehetőleg olyan legyen, hogy a gyermek 2-3 éves korától már önállóan elérje a polcokat, fiókokat (legalább az alsókat), s kedvére rakodhasson, illetve el tudja rakni a saját játékait, egyéb holmiját. Ezzel már el is kezdődhet a nevelése, például, hogy a dolgait játék után pakolja vissza a polcra, ahonnan elvette, így nem csak a gyermeknek jó pillanatnyilag, de hosszú távon nevelő célzatú hatása is van.
  • hirdetes

 

Gyerekszoba berendezése

  • Fontos, hogy a szoba napsütéses, a berendezés pedig lemosható legyen, és ne helyezz el benne törékeny dolgokat, amelyek sérülést okozhatnak, illetve sajnálnád, ha eltörnének. A kicsik egészséges kíváncsisága miatt – amíg el nem tudjuk magyarázni, meg nem tudjuk jegyeztetni velük, hogy azok veszélyesek –, célszerű biztonsági konnektordugót tenni az üres konnektorokba. A kicsik kb 90 százaléka nagyon érdekesnek találja a konnektorokat, erre nagyon figyelj oda!

 

  • Ajánlatos egyszerű játékokat venni, hogy a gyerek elsősorban játszhasson, ne csak vigyázzon rájuk. A túl sok és bonyolult vagy nagyon specializált játék csak csömörhöz és unalomhoz vezet. Jó, ha egy játszószőnyeg és egy alacsony asztal, (székekkel) is van a berendezésben, így egyaránt kényelmesen lehet a földön játszani és rajzolni. Különben meg ebben a korban a legtöbb játékot napok, esetleg hetek alatt megunja a gyermek, maximum 1-2 játékhoz fog nagyon ragaszkodni.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Gyerekszoba

Lakberendezési szakszótár

Modern stílus

A modern stílushoz tartozik minden, ami éppen divatos, vagy ami máshová nem besorolható. Talán... Tovább

Nedszívás

Az építőanyagok nedvességfelvevő tulajdonsága. Az anyagok nedvszívó képessége függ az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 211

Átlagos értékelés: 5.0