notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Legfontosabb szempontok gyerekszoba tervezésénél

hirdetes

Legfontosabb szempontok gyerekszoba tervezésénél

ff

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A külön gyerekszoba létesítése még áldozatok árán is megéri. Fontos, hogy a gyereknek, vagy gyerekeknek legyen saját életterük, egy hely, ahol nem szólnak rájuk, ha szétszórják a játékaikat.

Legfontosabb szempontok gyerekszoba tervezésénél

Ezekre a dolgokra figyelj a gyerekszoba tervezése során:

 
  • Fontos, hogy a gyereknek, vagy gyerekeknek legyen saját életterük, egy hely, ahol nem szólnak rájuk, ha szétszórják a játékaikat, s csak este lefekvés előtt kell rendet rakni (ez utóbbit viszont mindenképpen el kell várni, már egészen kicsi korban). Másfelől ez a szülők számára is kényelmes, mert nem botlanak úton-útfélen a szétszórt játékokba. Emellett kisebb a veszélye annak, hogy felnőtteknek szóló televíziós műsorok nevelik a gyerekeket.

 

  • A berendezés lehetőleg olyan legyen, hogy a gyermek 2-3 éves korától már önállóan elérje a polcokat, fiókokat (legalább az alsókat), s kedvére rakodhasson, illetve el tudja rakni a saját játékait, egyéb holmiját. Ezzel már el is kezdődhet a nevelése, például, hogy a dolgait játék után pakolja vissza a polcra, ahonnan elvette, így nem csak a gyermeknek jó pillanatnyilag, de hosszú távon nevelő célzatú hatása is van.
  • hirdetes

 

Gyerekszoba berendezése

  • Fontos, hogy a szoba napsütéses, a berendezés pedig lemosható legyen, és ne helyezz el benne törékeny dolgokat, amelyek sérülést okozhatnak, illetve sajnálnád, ha eltörnének. A kicsik egészséges kíváncsisága miatt – amíg el nem tudjuk magyarázni, meg nem tudjuk jegyeztetni velük, hogy azok veszélyesek –, célszerű biztonsági konnektordugót tenni az üres konnektorokba. A kicsik kb 90 százaléka nagyon érdekesnek találja a konnektorokat, erre nagyon figyelj oda!
  • hirdetes

 

  • Ajánlatos egyszerű játékokat venni, hogy a gyerek elsősorban játszhasson, ne csak vigyázzon rájuk. A túl sok és bonyolult vagy nagyon specializált játék csak csömörhöz és unalomhoz vezet. Jó, ha egy játszószőnyeg és egy alacsony asztal, (székekkel) is van a berendezésben, így egyaránt kényelmesen lehet a földön játszani és rajzolni. Különben meg ebben a korban a legtöbb játékot napok, esetleg hetek alatt megunja a gyermek, maximum 1-2 játékhoz fog nagyon ragaszkodni.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Gyerekszoba

Lakberendezési szakszótár

Pergola

A pergola az egyik legrégebbi szabadtéri és épülethez kötött árnyékolás. Már az ókorban... Tovább

Minikert

Egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a minkertek, na és nem csak azok készítenek, akiknek... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 211

Átlagos értékelés: 5.0