notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Legfontosabb szempontok gyerekszoba tervezésénél

hirdetes

Legfontosabb szempontok gyerekszoba tervezésénél

ff

A külön gyerekszoba létesítése még áldozatok árán is megéri. Fontos, hogy a gyereknek, vagy gyerekeknek legyen saját életterük, egy hely, ahol nem szólnak rájuk, ha szétszórják a játékaikat.

Legfontosabb szempontok gyerekszoba tervezésénél

Ezekre a dolgokra figyelj a gyerekszoba tervezése során:

 
  • Fontos, hogy a gyereknek, vagy gyerekeknek legyen saját életterük, egy hely, ahol nem szólnak rájuk, ha szétszórják a játékaikat, s csak este lefekvés előtt kell rendet rakni (ez utóbbit viszont mindenképpen el kell várni, már egészen kicsi korban). Másfelől ez a szülők számára is kényelmes, mert nem botlanak úton-útfélen a szétszórt játékokba. Emellett kisebb a veszélye annak, hogy felnőtteknek szóló televíziós műsorok nevelik a gyerekeket.
  • Fontos, hogy a gyerekszobában – vagy ha az nem elég nagy, akkor a kertben – legyen néhány olyan játékszer, eszköz, amivel igazán levezetheti az energiáig a kicsi. Erre kiváló megoldás lehet egy trambulin vásárlása, amely nem csak nagyon szórakoztató, de egészséges időtöltés is – ráadásul meglátod, így az esték is nyugodtabban telnek majd! 
  • hirdetes
  • A berendezés lehetőleg olyan legyen, hogy a gyermek 2-3 éves korától már önállóan elérje a polcokat, fiókokat (legalább az alsókat), s kedvére rakodhasson, illetve el tudja rakni a saját játékait, egyéb holmiját. Ezzel már el is kezdődhet a nevelése, például, hogy a dolgait játék után pakolja vissza a polcra, ahonnan elvette, így nem csak a gyermeknek jó pillanatnyilag, de hosszú távon nevelő célzatú hatása is van.

Gyerekszoba berendezése

  • Fontos, hogy a szoba napsütéses, a berendezés pedig lemosható legyen, és ne helyezz el benne törékeny dolgokat, amelyek sérülést okozhatnak, illetve sajnálnád, ha eltörnének. A kicsik egészséges kíváncsisága miatt – amíg el nem tudjuk magyarázni, meg nem tudjuk jegyeztetni velük, hogy azok veszélyesek –, célszerű biztonsági konnektordugót tenni az üres konnektorokba. A kicsik kb 90 százaléka nagyon érdekesnek találja a konnektorokat, erre nagyon figyelj oda!
  • hirdetes
  • Ajánlatos egyszerű játékokat venni, hogy a gyerek elsősorban játszhasson, ne csak vigyázzon rájuk. A túl sok és bonyolult vagy nagyon specializált játék csak csömörhöz és unalomhoz vezet. Jó, ha egy játszószőnyeg és egy alacsony asztal, (székekkel) is van a berendezésben, így egyaránt kényelmesen lehet a földön játszani és rajzolni. Különben meg ebben a korban a legtöbb játékot napok, esetleg hetek alatt megunja a gyermek, maximum 1-2 játékhoz fog nagyon ragaszkodni.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában