Habár a karácsonyra néhány hetet még várnunk kell, az üzletek polcai már most telis-tele vannak ünnepi kekszekkel, csokoládékkal és egyéb nassolnivalókkal. Azonban a helyett, hogy idén a bolti (és gyakran „mű”) édességekkel pakolnád tele a karácsonyi ajándékcsomagokat szeretteidnek, lepd meg őket inkább néhány házi készítésű karácsonyi finomsággal! Íme néhány recept, amik segítenek majd ebben!
![Karácsonyi gasztro ajándék ötletek Gasztro ajándék tippek](/kep/730x400/2691967.jpg)
Sós karamella
Az édesszájúak kedvence garantáltan lázba hozza majd az ajándékozottak ízlelőbimbóit!
Hozzávalók:
• 70 g sózatlan vaj (plusz némi extra a kikenéshez)
• 200 ml 48%-os tejszín
• 1/2 teáskanál vaníliakivonat
• 150 g arany kristálycukor
• 150 g aranyszirup
• 1 púpozott teáskanál nagy szemű tengeri só
• ízetlen olaj (a késre)
A recept elkészítéséhez továbbá szükséged lesz egy cukorhőmérőre.
Elkészítés:
1. Kend ki vajjal egy 20x30 cm-es tepsi alját és oldalait, majd béleld ki sütőpapírral.
2. Öntsd a tejszínt egy lábasba, majd add hozzá a 70 g vajat és a vaníliakivonatot. Ez után melegítsd fel közel forráspontig, és mozgasd a lábast, hogy a vaj elolvadjon benne. Végül vedd le a tűzről.
3. Fogj egy másik lábast, majd közepesen magas hőfokon olvaszd össze benne a kristálycukrot és az aranyszirupot – ne felejtsd el időnként átkevergetni! Miután a cukor szétolvadt, vált magas hőfokra, és melegítsd a lábas tartalmát, amíg a cukor hőmérséklete el nem éri a 155°C-t (ezért van szükség a cukorhőmérőre).
4. Távolítsd el a szirupos olvasztott cukrot a tűzről, majd keverd hozzá gyorsan a tejszínes keverékhez. Ez után helyezd vissza a tűzre és főzd 125°C-ig. Kevergesd közben folyamatosan!
5. Öntsd a karamellt a korábban kivajazott, kibélelt tepsibe úgy, hogy minden sarkát érje. Hagyd kihűlni és keményedni szobahőmérsékleten 15 percig, majd szórd rá a sót. Ez után hagyd, hogy szobahőmérsékleten teljesen kihűljön (lehetőleg egész éjszaka).
Vaníliában és borban főtt körte
Ez a körte pont olyan finom (és mámorító) mint amilyennek hangzik. Tökéletes finomság fagylalttal vagy forró csokoládéval.
Hozzávalók:
• 300 g porcukor
• 2 kisméretű fahéjrúd
• 1 vaníliarúd, szétvágva és kimagozva
• 10 kardamom hüvely
• 300 ml fehérbor (tetszőleges, például chardonnay)
• 10 kisméretű, feszes körte
• fagylalt vagy forró csokoládé (nem szükséges, csak a tálaláshoz ajánlott)
Elkészítés:
1. Vágj ki egy körkörös darab sütőpapírt – ehhez érdemes például egy nagyméretű serpenyőt használni mintaként. Erre a papírra később lesz szükség a körték letakarásához, és fontos, hogy akkora legyen, mint a serpenyő, hogy a folyadék alá szorítsa a körtéket, és megakadályozza, hogy az túl hamar elpárologjon.
2. A kivágáshoz használt serpenyőbe (hogy egyezzen a méret) öntsd bele a cukrot, a fahéjrudakat, a vaníliamagokat (és a rudat), a kardamomokat, a bort és 200 ml vizet. Hámozd le néhány csíkot a citrom héjából, ügyelve rá, hogy a belső részbe ne vágj bele. A héjcsíkokat is helyezd a serpenyőbe, majd kezdd el melegíteni azt alacsony hőfokon, amíg a tartalma gőzölögni nem kezd, a cukor pedig el nem olvad.
3. Hámozd meg a körtéket, és hagyd bennük a szárukat. Vágd ketté őket hosszukban, pont középen, majd egy éles késsel távolítsd el a kemény középső részeket a magokkal együtt.
4. Óvatosan helyezd a körtéket a gőzölgő boros-vizes keverékbe, majd vedd feljebb alacsony-közepes hőfokra, hogy forrásponthoz közel kerüljön. Ez után takard le a serpenyőt a korábban kivágott papírdarabbal és főzd a körtéket 20-30 percig, vagy amíg egy kés hegyével könnyedén át nem lehet szúrni őket.
5. Amíg a körték főnek, sterilizálj két db 1 literes befőttesüveget. Miután a körték megfőttek és még forrók, a levükkel együtt, szűretlenül öntsd át őket az üvegekbe. Szükség szerint öntsd fel a levet rajtuk, hogy teljesen elfedjék az összes gyömölcsdarabot. Ez után zárd le az üvegeket, és hagyd kihűlni őket. Hűvös helyen 6 hónapig tárolhatók.