notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezeket fejleszti a sakk, ha játszol

hirdetes

Ezt mind fejleszti a sakk

GE.
sakk

Kínai gyökerei is lehetnek a sakknak 

Nem csak azok vannak, akik azt hiszik, hogy a sakk Indiából származik, hanem egyesek úgy vélik, hogy a sakkot Kínában találták ki.
A legenda szerint a sakkot Kr.e. 200 körül találta ki egy parancsnok, Hán Xin, aki kitalálta a játékot egy adott csata képviseletére.
Nem sokkal a csata után, amely a kínai történelem egyik fontos csatája volt, a játék feledésbe merült, majd újra felbukkant a 7 -benth században számos új szabályaival.

Na de miket fejleszt a sakk?

Játék, sport, szórakozás, művészet, tudomány, terápia, személyiség és képességfejlesztő program. A sakk mindez egyszerre, és különlegességét ez a komplexitása képezi.
Analizáló és szintetizáló képességet, emlékezőtehetséget, elvont (absztrakt) és logikus gondolkodást, a megosztott figyelem képességét, produktív képzeletet, az összefüggések felismerésének képességét. 

A gondolkodás divergens (széttartó, több megoldást nyújtó) jellegét, az összpontosítás képességét, kreativitást, elvonatkoztatási és általánosítási képességet, problémaérzékenységet, kombinatív képességet, a módszeres és hatékony gondolkodást, a tanulási képességet. 

hirdetes

A sakk megtanít arra is, hogy tanulás nélkül nem lehet fejlődni, hogy az ellenfelet nem szabad lebecsülni, hogy nehéz vagy kritikus helyzetekből is ki lehet jutni, hogy egyes problémákra számos megoldást lehet találni. 
Hogy nem szabad a harcot az első sikertelenségnél feladni, hogy a problémamegoldást ismételten újra kell kezdeni, hogy a vereséget is el kell viselni, hogy a szabályokat kötelező módon be kell tartani.

Összesítve ezeket fejleszti a sakk 

Siker és kudarc tűrése, koncentrációképesség növelése, önfegyelem fejlődése, emlékezet javítása, képzelőerő, probléma megoldás, térlátás, kreativitás és fantázia, tanulási képesség növelése.
Azok az emberek, akik szeretnek sakkot játszani, egy idő után észreveszik, hogy tetteiknek következménye van, hiszen minden megtett lépésre van egy válasz. Küzdő képesség növelése és a motiváció az ellenfél eszének túljárásán is fontos tényező. Ha ezt a játékot játszod, megtanulhatod az időbeosztást és a szabály követést is. 

Tudtad ezt a sakkról?
 

A sakkozó gyerekeknek emlékezete jobb, mint a nem sakkozó gyerekeké. 

hirdetes

Erre nevel:

Világszerte több tanulmány is elkészült, amely bebizonyította a sakk hihetetlen hatását a gyermekek fejlődésére, így megállapítást nyert, hogy a sakk becsületességre, a következmények vállalására, önuralomra, helyzetértékelésre, gyors megítélésre és döntésre, felelősségérzetre, versenyszellemre, a versenytárs tiszteletére, kitartásra, önbizalomra, a kudarcok elviselésére, lényeglátásra, barátságra, rendszeres és pontos munkavégzésre, fegyelmezett viselkedésre, a szabályok, normák és törvények tiszteletben tartására neve

+3 Különleges hely, ahol sakkozhatunk

Ha végül úgy döntenénk, hogy bele kezdünk ebbe a nagyszerű és fejlesztő játékba, akkor erre van igencsak különleges helyek is, ahol játszhatunk.

Fülöp - szigetek
Itt szó szerint a víz alatt lehet sakkozni. Megtalálható a Deep Forest Garden Resort komplexumában.

Franciaország
Marseilleben egy eléggé nagy már-már ember méretű sakktábla található a Mama Shelter Hotelben

Magyarország
Nem ritkán lehet kérni a Széchenyi Gyógyfürdőben is sakktáblákat, így élvezve a meleg fürdőt, játszhatunk egy jót

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Kenyérlángos

A kenyérlángos valójában a lepényféle sült tészták csoportjához tartozik. Abban... Tovább

Zabpehely

A zabpelyhet az emberek leginkább élelmiszerként fogyasztják, pedig sok más felhasználási... Tovább

Tovább a lexikonra
Kiegészítők