notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezeket fejleszti a sakk, ha játszol

hirdetes

Ezt mind fejleszti a sakk

GE.

Nagypapáink és nagymamáink egyik kedvenc játéka a sakk volt. A régi nem mindig rossz, érdemes lehet megfontolni, hogy mi is játszuk ezt rendkívül fejlesztő játékot! Nézzük meg mit fejleszt a sakk!

sakk

Előélete a sakknak:

A sakk története 1500 év körüli időszakra tehető; India északi részén kezdődött, majd az egész ázsiai kontinensen elterjedt.
A sakk a terjeszkedő iszlám arab birodalom útján jutott Európába. A sakk szabályai többször változott az 1880 -as évekig ezt az időszakot nevezzük a sakk romantikus korszakának. Az első hivatalos sakkvilágbajnokságot 1886 -ban rendezték meg.
Igencsak, nagy legenda kering arról, hogy nem csak egy személy találta fel a bevált játékot, mert minden szabályával és fogalmával túl bonyolult ahhoz, hogy egyetlen egyszerű emberi elme által létrejöjjön.

Nézzük meg a sakk legendákat:

Az egyik ősi legenda, amelyet sok gyermek akár a matematikai könyveiben is megtalálhat, a zsarnoki indiai királyról, Shahramról és egy bölcs emberről szól. A bölcs ember meg akarta győzni Shahramot királyságának minden lakosának fontosságáról.
Így tehát kitalált egy játékot a királyság képviseletére, amely magából a királyból, királynőjéből, bástyáiból, püspökeiből, lovagjaiból és gyalogjaiból áll, amelyek mind fontosak voltak.

hirdetes

A királynak nagyon tetszett a játék, és megértette, hogy a játék olyan, mint a való élet. Tehát parancsolt mindenkit a királyságában, hogy sakkozzon! 
A bölcs királlyával együtt elment egy sakktáblához, és megkérte, hogy tegyen egy búzaszemet az első négyzetre, kettőt a másodikra, és folytassa a duplázást, amíg a sakktábla megtelik.

Először is a király erősen sértődöttnek érezte magát, de aztán megparancsolta szolgáinak, hogy teljesítsék a férfi kívánságát. A szolgák kétségbeesetten közölték, hogy ilyen hatalmas mennyiségű búza nem létezik!
A király megértette, hogy a bölcs egy második leckékét adta neki. Csakúgy, mint a sakkokat a sakkban, soha nem szabad alábecsülni az élet apró dolgait! Főleg, igaz ez a parasztokra.
Ez az egyik legnépszerűbb legenda a sakk történetéről. Ez igen nagy tanuló leckével jár együtt.

hirdetes

Könyv a sakkról

Egy HJR Murray nevű férfi lelkesen szeretett volna közelebb kerülni a sakkjáték gyökereihez, ezért egy szép napon útra kerekedett.
Úgy döntött, hogy egy könyv megírásával megosztja felfedezéseit a világgal: „A sakk története”, című könyvet 1913-ban írta meg.

Murray könyvében azt feltételezi, hogy a sakk története az India északi részén kezdődött, Perzsiába utazott, majd elterjedt az ázsiai kontinensen.
A keleti világban, például Indiában vagy Perzsiában a sakk a nemesség udvari nevelésének részévé vált. Mely kitűnő logikai fejlesztést adott, az azt gyakorlóknak. Már csak azért is fantasztikus ez a játék, mert valóban olyan, mintha egy csatát a valóéletben játszanánk le.
Azokban a napokban olyan szavakkal, mint "Sah!” - perzsa a király számára - vagy„Sáh Māt!” - a király tehetetlen - használták a játékokban. Ugye ismerősen csengenek?
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Adventi naptár

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német... Tovább

Uszadék fa

Régies, sokat megélt, víz áztatta, nap szítta, textúráját láttatni engedő fa darabok,... Tovább

Tovább a lexikonra
Kiegészítők