notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezeket fejleszti a sakk, ha játszol

hirdetes

Ezt mind fejleszti a sakk

GE.

Nagypapáink és nagymamáink egyik kedvenc játéka a sakk volt. A régi nem mindig rossz, érdemes lehet megfontolni, hogy mi is játszuk ezt rendkívül fejlesztő játékot! Nézzük meg mit fejleszt a sakk!

sakk

Előélete a sakknak:

A sakk története 1500 év körüli időszakra tehető; India északi részén kezdődött, majd az egész ázsiai kontinensen elterjedt.
A sakk a terjeszkedő iszlám arab birodalom útján jutott Európába. A sakk szabályai többször változott az 1880 -as évekig ezt az időszakot nevezzük a sakk romantikus korszakának. Az első hivatalos sakkvilágbajnokságot 1886 -ban rendezték meg.
Igencsak, nagy legenda kering arról, hogy nem csak egy személy találta fel a bevált játékot, mert minden szabályával és fogalmával túl bonyolult ahhoz, hogy egyetlen egyszerű emberi elme által létrejöjjön.

Nézzük meg a sakk legendákat:

Az egyik ősi legenda, amelyet sok gyermek akár a matematikai könyveiben is megtalálhat, a zsarnoki indiai királyról, Shahramról és egy bölcs emberről szól. A bölcs ember meg akarta győzni Shahramot királyságának minden lakosának fontosságáról.
Így tehát kitalált egy játékot a királyság képviseletére, amely magából a királyból, királynőjéből, bástyáiból, püspökeiből, lovagjaiból és gyalogjaiból áll, amelyek mind fontosak voltak.

hirdetes

A királynak nagyon tetszett a játék, és megértette, hogy a játék olyan, mint a való élet. Tehát parancsolt mindenkit a királyságában, hogy sakkozzon! 
A bölcs királlyával együtt elment egy sakktáblához, és megkérte, hogy tegyen egy búzaszemet az első négyzetre, kettőt a másodikra, és folytassa a duplázást, amíg a sakktábla megtelik.

Először is a király erősen sértődöttnek érezte magát, de aztán megparancsolta szolgáinak, hogy teljesítsék a férfi kívánságát. A szolgák kétségbeesetten közölték, hogy ilyen hatalmas mennyiségű búza nem létezik!
A király megértette, hogy a bölcs egy második leckékét adta neki. Csakúgy, mint a sakkokat a sakkban, soha nem szabad alábecsülni az élet apró dolgait! Főleg, igaz ez a parasztokra.
Ez az egyik legnépszerűbb legenda a sakk történetéről. Ez igen nagy tanuló leckével jár együtt.

hirdetes

Könyv a sakkról

Egy HJR Murray nevű férfi lelkesen szeretett volna közelebb kerülni a sakkjáték gyökereihez, ezért egy szép napon útra kerekedett.
Úgy döntött, hogy egy könyv megírásával megosztja felfedezéseit a világgal: „A sakk története”, című könyvet 1913-ban írta meg.

Murray könyvében azt feltételezi, hogy a sakk története az India északi részén kezdődött, Perzsiába utazott, majd elterjedt az ázsiai kontinensen.
A keleti világban, például Indiában vagy Perzsiában a sakk a nemesség udvari nevelésének részévé vált. Mely kitűnő logikai fejlesztést adott, az azt gyakorlóknak. Már csak azért is fantasztikus ez a játék, mert valóban olyan, mintha egy csatát a valóéletben játszanánk le.
Azokban a napokban olyan szavakkal, mint "Sah!” - perzsa a király számára - vagy„Sáh Māt!” - a király tehetetlen - használták a játékokban. Ugye ismerősen csengenek?
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Céges takarítás

A céges irodahelyiségek takarítását nem mindegy, hogy kire bízzuk. Mivel megrendelőként nem... Tovább

Rózsa szaporítás

A rózsát nem egyszerű szaporítani. Ha magokról próbálkozunk, az legtöbbször nem sikerül.... Tovább

Tovább a lexikonra
Kiegészítők