notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Miket érdemes tudni egy albérlet, lakás bérlése kapcsán? Ezekhez nincs joga a főbérlőnek

hirdetes

Mihez nincs joga a főbérlődnek? Ezeket nem szabad elfogadni

Váczi Péter
Albérlet

Ennek kapcsán fontos tudni, hogy a bérlőnek ugyanannyi joga van beleszólni a bérleti szerződésbe, mind a bérbeadónak – így mindenképpen érdemes átnézni az okiratot, mely ilyen esetekben tele lehet kiskapukkal, ami különböző kellemetlenségekhez vezethet a későbbiek folyamán. Abba pedig egyáltalán nem szabad beleegyezni, hogy csak „szóbeli szerződést” szeretne az illető.


Felújítás, javítási munkálatok


Amennyiben látod, hogy a lakás nincs túl jó állapotban, láthatóan szüksége lesz a közeljövőben egy kisebb-nagyobb felújításra, javítási munkálatokra, tudnod kell, hogy ez a főbérlőt terheli.


Mindenkinek érdeke, hogy kényelmesen éljen – amennyiben ugyanakkor felújításra szorul a lakás, azokat a munkálatokat egyáltalán nem a bérlőnek kell finanszíroznia. 

hirdetes


A tisztasági festés, a csőrendszerek esetleges javítása, az óracserék, a kéménnyel kapcsolatos teendők nem a bérlő kontójára tehető.

Egyáltalán nem kötelessége azokat kifizetni, ahogy az olyan munkálatokat sem, melyek a társasházban történnek – emiatt emelheti a főbérlő a bérleti díjat vagy a közös költséget. Ezzel kapcsolatban tudnod kell, hogy ez törvénytelen.


Kilakoltatás


Rengeteg esetben hallhatjuk, hogy a bérlőt egyik napról a másikra az utcára teszi bérbeadója.


hirdetes
Ehhez a főbérlőnek semmi joga – nem lehetséges, hogy egyik napról a másik ok nélkül elküldjön, ahhoz pedig pláne nem, hogy a zárat is lecseréltesse. Pláne abban az esetben, ha semmi kifogásolhatót nem teszel, teljesíted a bérleti szerződésbe foglaltakat. 


Ellenkező esetben sem – amennyiben tartozása van a bérlőnek a bérbeadója fel sem dönthet arról, hogy az utcára rakja a másik felet.


Ennek kapcsán először fel kell mondania a bérleti szerződést, mely előtt kötelessége, hogy felszólítson a fizetésre – ezzel egyúttal pedig azt is jeleznie kell, hogy ha ez nem történik meg, akkor felmondja a szerződést.


Ezután sincs ugyanakkor semmi joga a már említett tetthez – akkor sem, ha megtörtént a szerződés bontás, hiszen a jogviszony az elmulasztott hónap utolsó napján szűnik meg.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Takarítócég budapest

Magánlakások, irodák, üzletek, lépcsőházak, iparterületek: napi, alkalmankénti... Tovább

Rózsa szaporítás

A rózsát nem egyszerű szaporítani. Ha magokról próbálkozunk, az legtöbbször nem sikerül.... Tovább

Tovább a lexikonra
Épületek Kiegészítők Színes ötletek