notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Miket érdemes tudni egy albérlet, lakás bérlése kapcsán? Ezekhez nincs joga a főbérlőnek

hirdetes

Mihez nincs joga a főbérlődnek? Ezeket nem szabad elfogadni

Váczi Péter, NA

Természetesen mindenki egy saját egzisztencia kialakítására törekszik – ugyanakkor életük során, általában annak korai éveiben sokan kényszerülnek albérletbe. Ebben az esetben pedig fontos tudni, hogy mihez van joga a főbérlőnek, illetve mihez nem.

Albérlet

Az emberek többsége nincs sajnos tisztában nem csak saját jogaival a bérlést illetően, de a főbérlő jogaival és kötelezettségeivel sem. Mégis, ha nem szeretnénk, hogy kihasználják a kialakult helyzetet, akkor érdemes néhány kényelmetlen és gyakori esetet ismernünk – vajon ezeket meg teheti egy adott főbérlő?


Ki-be járkálás a lakásba, akkor amikor csak szeretné


Természetes, hogy hivatalosan a főbérlő nevén van a lakás, az is érhető, ha vészhelyzet esetére tart magánál egy kulcsot hozzá, hiszen valóban az öve. Mégis, egyáltalán nem egyedi eset, hogy a bérlő tudta nélkül jár be a lakásba, akkor, amikor csak szeretne. Abban az esetben, ha ez huzamosabb ideig fennáll, érdemes résen lenned, hiszen ez egyfajta magánlaksértésnek számít.

hirdetes


Éppen ezért létfontosságú egy szerződés létrehozása a beköltözéskor – ebben a megállapodásban ugyanis maga a bérlő is több dolgot kiköthet. Érdemes tehát kitérni arra, mikor nézheti meg a lakást, ezzel is kikerülve az állandó látogatást.


Erre a törvény évente egy lehetőséget biztosít – csakis akkor, ha ezt előzetesen egyezteti, olyan időpontban, ami a bérlő számára sem jelent problémát. Példának okáért, ha vasérnap éjszaka kopogtat az ajtón, annak akár jogi következményei is lehetnek. A lakás ellenőrzésére a legjobb, ha a havi bérleti díj kifizetésének időpontjában felméri annak jelenlegi állapotát.

hirdetes


Szerződés mindenekelőtt


Egy írásbeli megállapodás létfontosságú egy albérlet kapcsán – ez az egyik legfontosabb momentuma a beköltözésnek. Sokan képesek ugyanakkor egy már előre elkészített szerződést a bérlő orra alá dugni, mondván, hogy ez eddig mindenkinek megfelelt, már csak az aláírásokra van szükség.

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekel annak folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában