notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Amikor a festési munkák előtti előkészületekről beszélünk, nemcsak a takarófólia lerakására, a bútor eltolására vagy a szükséges eszközök beszerzésére gondolhatunk, hanem bizony arra is, hogy ha színesre szeretnénk a falat festeni a próbafestést...

hirdetes

Festési előkészületek – próbafestés

Amikor a festési munkák előtti előkészületekről beszélünk, nemcsak a takarófólia lerakására, a bútor eltolására vagy a szükséges eszközök beszerzésére gondolhatunk, hanem bizony arra is, hogy ha színesre szeretnénk a falat festeni a próbafestést sem érdemes kihagynunk. A próbafestés is az előkészületek fázisához sorolható. 

Amikor a festési munkák előtti előkészületekről beszélünk, nemcsak a takarófólia lerakására, a bútor eltolására vagy a szükséges eszközök beszerzésére gondolhatunk, hanem bizony arra is, hogy ha színesre szeretnénk a falat festeni a próbafestést...
Az árnyalatok kiválasztása után szembesülhetünk azzal, hogy bizony nem a választott színt látjuk viszont festés után. Ez azért is lehet így, mert a szoba fényviszonyai, a ház/lakás/udvar adottságai, a bútorok színei befolyásolhatják a végeredményt. Éppen ezért ha már tudjuk, hogy milyen színben gondolkozunk, érdemes néhány árnyalatnyi különbséggel megnézni az adott színt hogyan „viselkedik” a falon és néhány óra száradás után döntenünk a végső szín mellett. Ezt a próbát házilag, mi magunk is könnyen elvégezhetjük, csak mindig jegyezzük fel az arányokat pl: 1:1 arány, 2:1 arány, 3:1 arány, 3:2 arány és így tovább.
 
próbafestés
 
Ha megvásároltuk a kívánt színt, vásároljunk hozzá fehér festéket is, készítsük elő egy edényt, kisebb vödröt, amibe az árnyalatokat kikeverhetjük, illetve egy mérleget vagy egy egységes mérésre szolgáló eszközt (mérőpoharat, kanalat stb.) és kezdhetjük az árnyalatok kikeverését, majd a pár centis felfestést a falra. Érdemes ezt olyan helyen végeznünk, ahol a fény nem közvetlenül esik a felületre, de nem is árnyékolt helyre esik. A száradási idő elteltével, de minimum 2-4 óra után, természetes fénynél mindenképpen, de ha tehetjük az esti órákban, lámpafénynél is nézzük meg a kapott eredményeket és ennek függvényében döntsünk. Általában abba a hibába esnek a felújítók, hogy a fényviszonyokat túlbecsülik és a választott árnyalat nagy felületen, már sötétebbnek hat, mint a kis színkártyán. Ezért is érdemes próbaestést végeznünk. 
hirdetes
 
próbafestés
 

Fontos megjegyezni, hogy az árnyalat megválasztásán kívül az alábbi esetekben is érdemes próbafestést végezni:

hirdetes
 
  • amikor olyan festékkel dolgozunk, amivel korábban még nem találkoztunk
  • ha még nem festettünk a vakolatra korábban
  • nézzük meg a falon vagy a tapétán miként viselkedik a festék
  • ha nem vagyunk magabiztosak a kiválasztott színárnyalattal kapcsolatban, vagy magunk szeretnénk színt keverni

 

Podmaniczki Attila Podmaniczki Attila
 Szobafestő-mázoló
 
 Online Tanácsadó
 
 Ha kérdésed van, tedd fel itt: Álmaim Otthona  Online Tanácsadás
 

 Még több kreatív ötlet, hasznos tanács: Csináld magad közösség a Facebookon

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Szalmabála

A szalma a szemtermésükért termesztett növények (vagy szűkebb... Tovább

Adventi naptár

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német... Tovább

Tovább a lexikonra
Festés