notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

fánk; szalagos fánk; fánk recept; farsangi fánk

hirdetes

A tökéletes farsangi fánk

Sári Dalma személyi edző, táplálkozási és életmód tanácsadó, NA

Itt a február, a farsangi szezon, hagyomány szerint ilyenkor fánkot sütünk. A tökéletes szalagos könnyű elkészíteni otthon, ha megfelelő recepttel rendelkezünk hozzá. Most itt van a recept a kezedben (vagy a kijelzőn). Mire vársz még? Sütésre fel!

Süssünk fánkot farsangra!

Hozzávalók a farsangi fánkhoz:

  • 50 dkg finomliszt
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg cukor
  • 5 tojássárgája
  • 2 egész tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5–3 dl 2,8%-os tej
  • hirdetes
  • csipet só
  • 1 citrom héja
  • 2 evőkanál rum
  • olaj (a sütéshez)
  • A tálaláshoz: baracklekvár és porcukor

A farsangi fánk elkészítése:

  • A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadjuk a cukrot, 15 perc alatt felfuttatjuk.
  • Ha az élesztő felfutott, beleütjük a tojások sárgáját.
  • A vajat felolvasztjuk, és azt is a tejes keverékhez adjuk, majd belekeverjük a rumot. Erre azért van szükség, hogy a tészta a sütés során ne szívjon fel a kelleténél több olajat.
  • Az egészet jól elkeverjük, majd elkezdjük adagolni hozzá a lisztet.
  • Nagyon figyeljünk, hogy ne legyen kemény a tészta! Akkor jó, ha lágy, és kissé nehezen kezelhető, de még formázható.
  • Alaposan kidolgozzuk, közben a citrom héját is belereszeljük. 
  • Ha a tészta összeállt és kezd hólyagosodni, akkor letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük. 
  • Kb. 40-45 perc elteltével el is kezdhetünk dolgozni vele.
  • Lisztezett deszkára borítjuk, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk.
  • Egy közepes nagyságú formával kiszaggatjuk, majd 10-15 percig pihentetjük őket.
  • Közben felmelegítjük az olajat, de nem túl forróra, mert akkor kívülről megégnek a fánkok, és nem sülnek át teljesen.
  • A fánkok közepébe az ujjunkkal egy mélyedést készítünk, majd belerakjuk őket óvatosan az olajba, a mélyedéssel lefelé.
  • Először lefedjük a lábast, majd egy perc után levesszük a fedőt, és még egy percig sülni hagyjuk a fánkokat, majd megfordítjuk, és még kb. két percig sütjük. 
  • Porcukorral meghintve és ízlés szerint baracklekvárral tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Lakatok

Ha szeretnéd biztonságban tudni otthonod és értékeid, mindenképpen minőségi lakatokra lesz... Tovább

Új építésű eladó lakás

Új építésű eladó lakás Egy új építésű eladó lakás tökéletes befektetés, ha... Tovább

Tovább a lexikonra
Desszert Recept