notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezeket a vegyszereket ne alkalmazd egyszerre

hirdetes

Ezeket a tisztítószereket sose használd egyszerre

TB

A makacs foltokhoz, és elszíneződésekhez sokan szeretik összekeverni a különböző hatóanyagú tisztítószereket, mert úgy gondolják, attól hatékonyabbak lesznek. Ez egy nagy tévedés, ráadásul nagy veszélynek tehetjük ki magunkat, ha kémiai ismeretek nélkül elkezdjük össze vissza keverni a tisztítószereket. Megmutatjuk, melyikeket ne keverd össze soha, ha nem akarod, hogy rossz vége legyen a sikálásnak.

Ezeket a vegyszereket soha ne alkalmazd egyszerre

Általában a ház vagy lakás szennyezettebb területeire vásárolunk valamilyen tisztítószert, abban reménykedve, hogy az majd segítségünkre lesz. A konyhában, és a fürdőszobában nagyon makacs foltokkal kell megküzdenünk, és azért, hogy a lerakódott, besárgult vízkövet a fehér fürdőszoba berendezésekről eltávolítsuk szinte bármire képesek lennénk. Ilyen esetekben fordulhat elő, hogy úgy gondoljuk azzal, ha több tisztítószert összekeverünk, akkor hatékonyabbak lesznek a folt, és vízkő eltávolításban.


Ez egy óriási tévhit, ugyan is a hatékonyságot nem lehet így növelni. A maró hatású anyagok vegyítése más anyagokkal azonban nagyon veszélyes lehet, ezért ne nagyon próbálkozzunk vele. Egy vízkőfolt sem ér annyit, hogy veszélynek tegyük ki magunkat vagy környezetünket, ráadásul, ha tényleg nagyon elkoszolódott valami a lakásban, érdemesebb lehet kicserélni, mint napokat, és több ezer forint az eltűntetés próbálkozásaira áldozni. Ha profi kémiai vegyszerekhez nyúlsz mindig légy nagyon körültekintő, és figyelj a szellőzésre, és arra is, hogy egymás után milyen szereket használsz.

Tapasztalatból mondom jobb profi takarítási szolgáltatások után nézni, hiszen ők garantáltan nem követnek el hibákat. A proi cégek rádásul gyorsan dolgoznak, így a gond nagyrésze elég hamar megszűnik anélkül, hogy bárkit is veszélynek tettünk ki. Ha már túl soknak érzed a takarítással járó feladatokat, akkor KATTINTS IDE!

Ha még is magad szeretnéd orvosolni ezeket a problémákat a lakásban, akkor olvass tovább mert összeszedtük mit mivel nem szabad soha keverni!
 

 

Ezeket a vegyszereket soha ne alkalmazd egyszerre

Mosogatószer hipóval keverve


A hipó más néven nátrium- hipoklorit oldat formában kapható, és 5%-os klórgázt tartalmaz. Használatkor a klórgáz a levegőbe kerülhet, és egy rosszul szellőző helységben mérgezést okozhat, ezért nagyon óvatosan kell bánni a hipóval. Sokan nem csak a fürdőszobában, de a konyhában is előszeretettel használják, erős fertőtlenítő szerként. Sokan a tányérokat, poharakat is hipóval szeretnék fertőtleníteni, vagy kiegészítésként a mosogatószer mellett használják.

hirdetes

Azt viszont kevesen tudják, hogy a hipó egyáltalán nem alkalmas konyhai fertőtlenítő szerként, ugyanis ahelyett, hogy eltávolítaná a baktériumokat, és a szennyeződéseket, inkább oxidálja őket, így nem lesznek tisztábbak fényesebbek poharaink, tányérjaink, azonban nagy veszélynek tesszük ki magunkat, és a családunkat is. Ha mindennap hipóval tisztított poharakból iszunk súlyos betegségeknek tesszük ki magunkat, ezért mindenképpen érdemes elkerülni ennek a vegyszernek a használatát a konyhánkban.


Vízkőoldó domesztosszal keverve


Leginkább a fürdőszoba takarításánál találkozhatunk azzal a problémával, hogy nem tudjuk eldönteni melyik tisztítószert is alkalmazzuk. Sokszor, főleg egy régebbi, vízkő lerakódásos, elszíneződött fürdőszobában érezzük úgy, hogy egy tisztítószer nem lehet elég az össze baktérium eltávolítására, és ilyenkor kerül elő a vízkőoldó és a domesztosz.

hirdetes

A vízkőoldó savas kémhatású, ezért ha egy klórt tartalmazó lúgos kémhatású tisztítószerrel keverjük, eredményül egy nagyon veszélyes láthatatlan gázt kaphatunk, amit belélegezve komoly veszélynek tesszük ki magunkat. Semmiképpen se alkalmazzuk a kettőt együtt, és inkább vagy cseréljük le az elszíneződött részeit a fürdőszobának ha lehetőségünk van rá, vagy hívjunk profi szakembert, aki pontosan tudja milyen lerakódást mivel lehet a leghatékonyabban eltűntetni.


A fürdőszoba takarításánál figyelj a szellőzésre

Lefolyótisztító sósavval


A lefolyótisztítás nagyon idegőrlő, hiszen a legerősebb tisztítószereket sem tartjuk általában elég erősnek. Számos maró hatású készítményt találhatunk a boltok polcain amik azt ígérik a legnagyobb dugulást is képesek eltűntetni egy éjszaka alatt. Sajnos sokszor ez csak egy nagyon hangzatos marketing szöveg, és a kívánt eredmény elmarad, a dugulás pedig megmarad. Ilyenkor jönnek a szájról szájra terjedő praktikák, és az erős vegyszerek halmozása. Sajnos ebbe az esetben sem jelent megoldást, ha halmozzuk a maró hatású vegyületeket. Ilyenkor szokták az emberek elővenni a sósavat, ami nagyon erős maró hatású sav, és valóban képes lehet megszüntetni egy nagy dugulást a lefolyónkban. A lefolyótisztító és a sósav közös alkalmazása felnyitva a wc tetőt agy meglepetést tartogathat.

A sósav az egyik legjobb vízkőoldó, emellett pedig erősen savas kémhatású, a nátrium- hidroxid tartalmú lefolyó tisztítók könnyen kapcsolatba lépnek egymással, és nagyon veszélyessé válnak. Csak külön-külön alkalmazd őket, mert súlyos következményei lehetek ha erre nem figyelsz oda. Ha semelyik módszerrel sem tudod eltűntetni a dugulást a lefolyóból, akkor mindenképpen hívj inkább szakembert. Ők nem csak azzal vannak tisztába, hogy milyen vegyületeket ne alkalmazzanak egyszerre, de specifikusan kialakított lefolyótisztító eszközeikkel akár pár perc alatt is megszabadíthatnak a dugulástól, anélkül hogy kárt tennének a csövekben vagy veszélyeztetnék bárki életét.

A poharak tisztításához se használj hipót

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Tiszta terek takarítása

Ha tiszta terek takarítására van szükséged, alaposan nézz utána a felhasználandó anyagoknak... Tovább

Kerámia

Kerámiaművészetből 1964-ben indult el Gmundenben a nemzetközi szimpozionmozgalom. 1969-ben... Tovább

Tovább a lexikonra
Fürdőszoba Háztartás