notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Érdekesség az Anyák napjáról! Ezeket tuti nem tudtad!: tudj meg mindent az Anyák napjáról, ezeket az érdekességet még biztos nem hallottad

hirdetes

Érdekesség az Anyák napjáról: ezeket biztosan nem tudtad!

GE., NA
Anyák napja

Tudtad ezt az érdekességet az Anyák napjáról?


Ann leveleket intézett magas rangú tisztviselőkhöz, köztük William Taft és Theodore Roosevelt amerikai elnökökhöz, és jelentős pénzügyi támogatást kapott ötletéhez John Wannamaker philadelphiai üzletembertől.

Anyák napi ünnepséget tartottak 1907 májusának második vasárnapján a nyugat-virginiai Grafton metodista templomában, ahol Jarvis édesanyja tanított, és a philadelphiai Wannamaker Auditoriumban, ahol mintegy 15 000 ember vett részt, a kampánya sikerének tiszteletére. A gyakorlatot ma már 45 államban gyakorolják. Az anyák napját hivatalosan Nyugat-Virginia és Pennsylvania kormányzója nyilvánította 1912-ben, illetve 1913-ban, és a következő évben Woodrow Wilson elnök kongresszusi határozatot fogadott el és írt alá.

Ann Jarvis álmát a nőknek és az anyáknak szentelt ünnepről a kommercializálódás gyorsan szertefoszlatta. Jarvist feldühítette a virágárusok és cukrászok agresszív reklámja, akik úgy vélték, hogy az ünnep alapvető szellemiségét feláldozzák az üzlet oltárán. Ennek eredményeképpen végül azt szorgalmazta, hogy az anyák napját vegyék le a nemzeti ünnepek listájáról, anyja és a saját szorgalmazása ellenére.

hirdetes


1972-ben az apák napja az anyák napja mellé hivatalos ünnepként került be az Egyesült Államokban. Amíg azonban a New York Associated Men's Wear Retailers (New York-i Férfiruha-kiskereskedők Szövetsége) nem lépett közbe az ajánlat támogatása érdekében, addig annak népszerűsége korlátozott volt.

hirdetes

Évtizedek óta mind a fogyasztók, mind a kormányok tiltakoznak az apák napja ellen, mivel azt az anyák napja népszerűségének másolatának tekintik. A folyamatos reklámozás azonban elvárásokat és új viselkedési normákat hozott létre, megerősítve, hogy az apák napja az anyák napjához hasonló, ajándékozási és költési rituáléval rendelkező, érvényes ünnep. Az anyák napja egyébként még mindig az egyik legfontosabb fogyasztói költekezési ünnep az Egyesült Államokban.

Anyák napja Magyarországon

Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából Magyarországra az anyák napjának koncepcióját. Az avató megemlékezésre 1925. március 8-án került sor Budapesten, 1928-ban pedig nemzeti ünnepként ismerték el az országban.

Coretta Scott King, Martin Luther King Jr. özvegye 1968-ban felvonulást szervezett a hátrányos helyzetű nők és gyermekek érdekében, 1970-ben pedig női aktivista csoportok szorgalmazták az egyenlő jogokat és bánásmódot.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

WC tisztító

Wc tisztító szert lehet kapni a boltban is, de akár házilag is el lehet készíteni. Mind a... Tovább

Kanapé

Kárpitozott fekvő- és ülőbútor, aminek rendszerint van támlája. Tovább

Tovább a lexikonra
Kiegészítők