notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Érdekesség az Anyák napjáról! Ezeket tuti nem tudtad!: tudj meg mindent az Anyák napjáról, ezeket az érdekességet még biztos nem hallottad

hirdetes

Érdekesség az Anyák napjáról: ezeket biztosan nem tudtad!

GE., NA

Az Anyák napját az egész világon ünneplik, a rituálék és az időpontok azonban országonként eltérőek. Eredete az ókori görögökig vezethető vissza, de kétségtelenül ez az a rituálé, amelynek a legnagyobb globális hatása van, és amelyet az Egyesült Államokban széles körben gyakorolnak.

Anyák napja

Érdekes történet az Anyák napjával kapcsolatban

Röviddel a brutális francia-porosz háború után Julia Ward Howe bostoni költő, pacifista és a nők jogaiért küzdő Julia Ward Howe azt szorgalmazta, hogy az anyáknak - és a békének - legyen külön napja. Amikor Ann Jarvis 1905-ben meghalt, lánya, Anna úgy döntött, hogy anyja erőfeszítései tiszteletére csatlakozik az anyák közösségéért folytatott küzdelemhez.

Mi a hasonlóság ez a három nő között?


Mindhármuk aktivizmusa, valamint az aznapi események láncreakciót indítottak el világszerte, és hozzájárultak ahhoz, hogy ma Magyarországon május első vasárnapján, az Anyák napjára emlékezzünk.

hirdetes

Julia Ward Howe feminista költőnő 1870-ben adta ki az "Anyák napi kiáltványt", amely egyben a háború és a kormányzati brutalitás elleni állásfoglalás is volt. Miután a francia-porosz háború idején nem sikerült összehívni egy világméretű pacifista konferenciát, Howe fontolóra vette a nőkhöz intézett globális felhívást. Más nőkhöz hasonlóan ő is úgy gondolta, hogy a nézeteltérést erőszak nélkül is meg lehetett volna oldani.

Az "Anyák napja a békéért", amelyet minden évben június 2-án tartanak, a polgárháborúk, a francia-porosz háború és a dolgozó anyák iránti szimpátiából jött létre világszerte. Bostonban több éven át egyedülálló módon ünnepelték az Anyák napját, amelyet Howe a béke előmozdításának lehetőségét látta. A népszerűsége azonban idővel csökkent, és végül kihalt.

hirdetes

Ann Jarvis viszont úgy látta, hogy az anyai közösségfejlesztés csak a kezdet. A polgárháború idején női brigádokat szervezett, és arra ösztönözte őket, hogy tegyenek meg mindent a sebesültek megsegítésére és a béke előmozdítására, függetlenül attól, hogy férjeik és fiaik kinek az oldalán harcoltak. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Ételmoly

Az ételmolyok talán még kellemetlenebb élőlények, mint a ruhamolyok. Ezek miatt akár a fél... Tovább

Mediterrán stílus

A mediterrán stílus hazánkban is egyre divatosabbá, elterjedtebbé válik a lakberendezésben... Tovább

Tovább a lexikonra
Kiegészítők