notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Az egészséges életmód 5 szabálya.

hirdetes

Épp test, épp lélek egészséges életmóddal!

Bettina

„Ételed legyen orvosságod, és orvosságod legyen ételed.” Hippokratész

egészséges életmód szabálya

Az egészséges életmód kialakítása nem egyik napról a másikra megy, hanem egy hosszú folyamat eredményeként elérhető életforma. Hatalmas akaraterő és kitartás szükséges hozzá. Ebben a folyamatban több tényező is fontos szerepet játszik. Az egészséges életmód feltételeként általában  5 alapelvet szoktak említeni. Ennek az 5 alapelvnek az eredménye az együttes testi-lelki harmónia megteremtése, amit egészégsünket szolgálja kívül és belül is.Erről a 5 alapelvről teszünk említést, annak reményében, hogy ha a felénél még nem is győztünk meg arról, hogy ez miért jó neked is, de a végére sikerül elhatároznod magad az egészséges életmód mellett. 

Egészséges életmód –  Táplálkozás #1

A táplálkozás nem élvezeti forrás, ezért ne úgy tekints rá, hogy eszel amikor boldog vagy, eszel amikor szomorú vagy mert nagyon súlyos következményei lehetnek ennek a veszélyes, de nem ritka felfogásnak! Testünk egészségi állapotát a legközvetlenebb módon a táplálkozással tudjuk befolyásolni. Ez talán nem volt meglepő senki számára, ugye? A táplálkozás célja a test energiaszintjének való folyamatos feltöltése és szinten tartása, és az egészség megőrzése. Ezért az ételek kiválasztásánál nem az étel finomsága, élvezetessége a legfontosabb szempont, hanem az hogy mennyire szolgálja a tested egészségét. A táplálkozásnak vannak szabályai, melyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni. Így például a gyümölcs-, zöldség- és gabonafogyasztásnak, a fűszerezésnek, az étel elkészítésének, az evés módjának és a folyadékfogyasztásnak is vannak szabályai. Az ételek minősége és mennyisége nem lehet olyan, hogy ahogy esik úgy puffan. Meg kell határozni, hogy miből mennyit viszel be a szervezetedbe, hiszen ha egész nap gyümölcsöt eszel az nem jó, de szükséged van gyümölcsökre is, hiszen a szervezeted nagy igényt tart a megfelelő mennyiségű rost, illetve vitamin bevitelre is. A napi 2 liter folyadéknál nem kötelező megállni, de ez legyen a minimum amit megiszol minden nap! Ezt megfelelő ütemben tedd, ne este igyál meg 1,5 liter vizet lefekvés előtt, mert valószínűleg állmatlan éjszakád lesz. Leterheled a gyomrod és éjszaka fel fogsz kelni arra, hogy ki kell menned a mosdóba. Igyál reggeltől egészen estig fokozatosan poharanként. 

hirdetes

Egészséges életmód – Mozgás #2

Az emberi szervezet mozgásra lett kitalálva. Nem szabad elhagyagolni testünket, fontos a rendszeres mozgás. A test ha nem mozog, leépül. A rendszeresen végzett mozgás jót tesz a testi-lelki egészségünknek. A mozgás javítja az állóképességünket, a teljesítőképességünket. Ha beiktatsz reggel egy félórás testmozgást, akkor hamar észrefogd venni, hogy sokkal jobban fogod bírni a napközbeni kihívásokat, kevésbé leszel fáradékony és sokkal jobban fogsz tudni az iskolában, munkahelyeden koncentrálni.  Létfontosságú az egészség megőrzése szempontjából. Miért fontos még ennyire a mozgás? Nagy szerepe van az ideális testsúly elérésében és megtartásában. Mindenfajta edzésnek meg vannak a saját szabályai, de vannak általános érvényű szabályok is. Például teljesen tévesen terjedt el az a nézet, hogy „fájdalom nélkül nincs eredmény”. A testünk egészsége érdekében, soha ne eddzünk kimerülésig. Ez a szervezetednek sem tesz jót és a lelkednek sem. Ideges leszel tőle, elmegy a kedved az edzéstől és nem fogod élvezni. A legrosszabb az amikor olyan csalódás ér ezáltal, hogy késöbb már egyáltalán nem is akarsz edzeni.Válaszd inkább az egyszerűbb mozgásfajtákat. Az egészséges életmód szerves része a mozgás, így mindenkinek érdemes megtalálnia a számára megfelelő mozgásformát.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

szakszó

szakszó leírása Tovább

Háztartási keksz

A keksz (magyarul aprósütemény) egy kisméretű péktermék, amelyet különböző... Tovább

Tovább a lexikonra