notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Elektronikus főzőlap: Így használd helyesen

hirdetes

Mit ne tegyél a kerámia vagy üveg főzőlapon

SzSz

Sokan szereztek be a konyhába elektronikus üveg vagy kerámia főzőlapot, amelyre azonban sokkal jobban oda kell figyelni, ha szeretnénk esztétikusságát megtartani.

Elektronikus főzőlap: Így használd helyesen

Egyre népszerűbb és stílusosabb az elektromos főzőlap a konyhában, a hagyományossal ellentétben, azonban sokkal jobban oda kell rá figyelni. Könnyen elszíneződhet vagy karcossá válhat a felülete, amelyet senki sem szeretne. Az elektromos főzőlap tisztítása is teljesen különbözik attól, ahogyan a régebbi stílusú gáz főzőlapokat kell takarítani. Ahhoz, hogy a jövőben is esztétikus maradjon az elektronikus főzőlapunk, muszáj betartani pár szabályt. 

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a dolgokat, amelyeket el kell kerülni, ha elektromos vagy beépített főzőlapunk van a konyhában. Bár nincs garancia arra, hogy ezekkel a tippekkel valóban megóvhatjuk a főzőlapot a karcoktól, de mégis jelentősen sokat segíthetnek megtartani eredeti állapotukat. A főzőlap rendszeres tisztítása segít megőrizni a sima, tiszta megjelenést, mint ahogyan megkedveltük az elektromos főzőlapot vásárlásnál. 

Tippek az elektronikus főzőlap használatára

Ne használjunk öntöttvas edényeket az elektromos főzőlapon. Az öntöttvas edények alja általában nagyon durva felületű, és az edény mozgatása közben a főzőlapon karcolások keletkezhetnek. 

Az egyéb konyhai eszközök, amelyek megkarcolhatják az üveget, mint kerámia- és kőedények, szintén érdemes kerülni, vagy legalább minél kevesebbszer használni őket. Ezeket ehelyett sütőipari edényekkel dolgozzunk. 

A lekerekített élű serpenyők vagy fazekak sem ajánlottak. A főzőlapon a laposan ülő serpenyők sokkal hatékonyabbak főzés közben, ha egyenletes hőeloszlásról van szó. A sima felületen is stabilabbak lesznek. Főzés közben pedig figyeljünk oda, hogy az edényünket hova helyezzük, hiszen a nem megfelelő hőeloszlástól az ételünk nem úgy fog elkészülni, ahogyan szeretnénk. 

Soha ne használjunk súrolószert vagy fémszivacsot a takarítás során. Ezek megkarcolhatják az üveget vagy a kerámia felületét. Helyette inkább használjunk puha szivacsot vagy ruhát és olyan tisztítószert, amely alkalmas az üveg felület tisztítására is. Az elektromos főzőlapokhoz emellett a konyhai kiegészítőket forgalmazó boltokban biztos, hogy találunk egy speciális kaparót, amely hasonlóan néz ki, mint a spanifer.

Kerüljük a nehéz edények húzását a főzőlapon; inkább emeljük fel és helyezzük át a főzőlap másik területére a karcolás kockázatának csökkentése érdekében.
A serpenyők és az edények fenekét tartsuk nagyon tiszta. Az edényeken lévő zsír felhalmozódása a főzőlapon zsíros gyűrű alakú foltokat hagyhatnak, amelyeket nagyon nehezen lehet csak eltávolítani a főzőlapról. Általában csak a súrolás segít a zsírfoltok eltüntetésében, ezt pedig inkább kerüljük. 

Cukros anyagokkal történő főzés vagy sütés során vigyázzunk, hogy ne öntsük ki őket a főzőlapra. A cukor anyag elszínezheti a főzőlapot, sárgás területeket hagyva, amelyeket lehetetlen eltávolítani. Ez pedig még jobban észrevehető fehér vagy világosszürke főzőlapokon. Az ilyen kiömléseket gyorsan tüntessük el a főzőlapról, vigyázva persze meg ne égessük magunkat. 

Soha ne álljunk rá a főzőlapra például a konyhabútor tetejének takarítás közben és túlzottan nehéz tárgyakat se rakjunk a főzőlapra. Úgy tűnhet a nehéz tárgyak rárakásánál, hogy a főzőlap elbírja a súlyt, azonban felmelegedés közben az üveg vagy kerámia tágulásakor könnyen összetörhet vagy megrepedhet. 

Óvatosan kevergessük a főzött ételt a főzőlapon, hiszen a kifröccsenő étel nyomot hagyhat az üvegen, amely könnyen odaég, majd nagyon nehéz eltávolítani. 

Ne tegyük rá a forró sütőedényeket (a sütőből), lehűlés céljából a főzőlapra hiszen ez is könnyen árthat az üvegnek. A sütőből kivett jénait vagy tepsi alá inkább tegyünk alátét vagy konyharuhát és rakjuk a konyhapultra. 

A fentieket betartva biztosan Te is sokáig karcmentesen tarthatod otthoni elektronikus főzőlapodat, csak egy kis odafigyelés szükséges.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Akácfa oszlop

Kérgezett vagy szíjácsmart akácfa oszlop? Az első sokunk számára ismerősen cseng,... Tovább

Inverteres klíma

Az inverteres klíma abban különbözik, hogy a készülék önmagát szabályozza működése... Tovább

Tovább a lexikonra