notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Mire cseréljem a cukrot, ha fogyni szeretnék, életmódot választanék? Íme, 5 szuper cukorpótló

hirdetes

Tökéletes cukorpótlók – íme, a legjobb természetes édesítőszerek

TK, NA
Cukor

Eritrit


Általában a búza vagy kukorica keményítőjéből állatják elő, természetes cukoralkohol. Édessége nagyjából a közönséges cukorénak 60-80%-a, így bár egy kicsit többet kell majd belőle használnod, mégis egészségesebbnek számít, mint a megszokott finomított cukor.


Tökéletes ízesítésre akkor is, ha fogyókúrázol, ugyanis nullkalóriás, ráadásul cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják, ugyanis glikémiás indexe is nulla. Képes kémiai felépítése végett könnyen áthaladni a bélcsatornán – ekkor egy bizonyos része az itt található baktériumok tápláléka lesz, nagyobb része ugyanakkor mégis változatlanul távozik el a szervezetből. Főzésre, sütésre is alkalmas.


Kókuszvirágcukor


Másik neve a pálmacukor, mégis a kókuszvirágcukor neve a természetes édesítőszer előállításának módjára utal – a kókuszvirág nedvéből nyerik ki.

hirdetes


Szénhidrát-, kalóriatartalma közel azonos a kristálycukoréval, mégis kedvezőbb tulajdonságai vannak – vízoldékony rostot tartalmaz, amely prebiotikumként működik, támogatja a bélrendszer egészségét, illetve táplálja a számunkra hasznos baktériumokat. Mindemellett gyorsítja a zsírcserét is. Nem dobja meg túlzottan a vércukorszintet – glikémiás indexe 35.


Xilit


Nyírfacukor, mégsem nyírfából, hanem kukoricarostból nyerik ki. Külalakra és ízre is teljesen megegyezik a hagyományos cukorral, de szénhidrát és kalóriatartalma kisebb. Glikémiás indexe 7, valamint kalória szempontjából egy evőkanálnyi mennyiség 9 gramm szénhidrátot és 22 kalóriát tartalmaz.


hirdetes
A xilit jót tesz a bélflórának, mindamellett fogbarát édesítőnek számít, ugyanis nem szuvasít a kristálycukorral ellentétben. Segíti az ásványi anyagok beépülését szervezetünkbe, mind főzésre, mind sütésre alkalmas, a hagyományos cukorral szemben a xilit nem karamellizálódik.


Melasz


Fekete színű, sűrű cukorszirup, serkenti az anyagcserét, gyulladásgátló hatásáról is ismert. A cukornád feldolgozása során nyerik ki.


Nagymértékben tartalmaz vasat, magnéziumot, kalciumot, valamint káliumot. Neki már társainál magasabb kalóriatartalma, így érdemes kevesebbet használni belőle, mégis kismértékben müzliben, turmixokban, joghurtban tökéletes lehet. Főzésre, sütésre nem alkalmas, ugyanis annak során eltűnnek belőle fontos anyagai.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Ételmoly

Az ételmolyok talán még kellemetlenebb élőlények, mint a ruhamolyok. Ezek miatt akár a fél... Tovább

Nedszívás

Az építőanyagok nedvességfelvevő tulajdonsága. Az anyagok nedvszívó képessége függ az... Tovább

Tovább a lexikonra
Desszert Ebéd Egészséges életmód Egészséges táplálkozás