notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ma van az év legszomorúbb hétfője!

hirdetes

Blue Monday – ma van az év legszomorúbb hétfője

NA

A Blue Monday, azaz „kék hétfő” minden évben január harmadik hétfőjén fordul elő. Ennek a napnak a jelentése tele van vitákkal, mert állítólag ez az év legszomorúbb napja. Sokan közülünk ’fagypont’ alatt találjuk magunkat ebben az évszakban, amikor a karácsony utáni ünneplésből visszatérünk a dolgos hétköznapokba és sokan már erre a hétre megszegik az újévi fogadalmainkat. Szomorúak leszünk ezen a konkrét hétfőn? Olvass tovább és dönts te magad!

Blue Monday

A Blue Monday története

A Blue Monday koncepció 2005-ben jelent meg a brit utazási társaság, a Sky Travel sajtóközleményében, egy PR - cikk során, ami Dr. Cliff Arnall pszichológusra hivatkozva a január harmadik hétfőjét az év legborúsabb napjának nevezte egy képlet alapján. Úgy tűnik, ez az egyenlet pontosan kiszámítja az év legnyomasztóbb napját.
Arnall képlete számos tényezőt figyelembe vesz, beleértve az időjárást ebben az évszakban, az emberek valószínű adósságszintjét, a karácsony utáni időt és az újévi fogadalmakat, illetve az általában ekkora már az alacsonyabb motivációs szintet.  

A koncepció megjelenése óta viták folynak. Ennek az elméletnek lehet értelme a gyakorlatban, de a valóságban egyes szakértők ezt áltudománynak tartják. A képlet mögött meghúzódó tudományt gyakran megkérdőjelezik, és alaposan megvizsgálják a depresszió esetleges bagatellizálása miatt. Arnall egyik egyetemi kollégája, Dr. Dean Burnett megjegyezte: „Nincs olyan, hogy 24 órás depresszió”. Van egy szezonális érzelmi zavar (SAD) néven ismert állapot, amely a depresszió egy formája, amely bizonyos évszakokban megnyilvánulhat. Dr. Burnett véleménye szerint azonban az állapot nem csak egy napig tart. A SAD tünetei közé tartozik az ingerlékenység, a tartós rossz hangulat és az értéktelenség érzése. 

hirdetes

A vita ellenére nem kellett sok ahhoz, hogy a vállalatok magukévá tegyék a Kék Hétfő gondolatát, és olyan termékeket árusítsanak belőle, amelyek javíthatják a borongós kilátásokat, végül megőrizve a Blue Monday kifejezés használatát.
Arnall azóta elnézést kért, amiért bárkit félrevezetett január harmadik hétfőjével és annak depresszív jellegével kapcsolatban, így létrehozott egy kampányt, amely a jó lelki egészség megőrzésének alapvető üzenetét hangsúlyozta, és megtette az ennek biztosításához szükséges lépéseket.   

Miért hasznos akkor a Blue Monday?

1.    A mentális egészség ellenőrzése

hirdetes
Ez a nap jó emlékeztető arra, hogy ellenőrizd mentális egészséged, ha depressziós tüneteket tapasztalsz akkor fordulj egészségügyi szakemberekhez, akik fel tudják mérni a helyzetet, és megtalálják a megfelelő kezelést. A Kék Hétfőnek nem szabad lekicsinyelnie a depresszió súlyosságát, mert minden hatodik ember élete során tapasztalja ezt az állapotot.

2.    Emlékeztető az edzésre
Mindannyian tudjuk, hogy a mozgás javítja a hangulatunkat. Ne hagyd, hogy a téli szürkeség és a hideg időjárás megakadályozza a folyamatos testmozgást. Sok ember számára könnyebb betartani az edzéstervet, ha egy bátorító partner van a közelben, hogy fokozza a motivációt.

3.    A D-vitamin szintjének növelése
A D-vitamin szintje drasztikusan csökkenhet a téli hónapokban, ha kevesebb időt töltünk a napon, ami komolyan befolyásolhatja hangulatunkat. Fontold meg az orvosi kivizsgálás vagy vérvizsgálat elvégzését. Szerencsére a D-vitamin-kiegészítők ugyanolyan jótékony hatásúak számunkra, mint a napsugárzás, valamint a tápanyagban gazdag ételek fogyasztása is ajánlott, például a tojássárgája és a különféle halak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Monokróm

A monokróm szó egyszínűt jelent. A monokróm a lakberendezésben egy viszonylag új... Tovább

Tudomány és technika

A tudomány a bennünket körülvevő világ megismerésére irányuló... Tovább

Tovább a lexikonra
Egészséges életmód