notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Ezek nélkül sose írd alá a bérleti szerződés - albérlet kisokos mindenkinek

hirdetes

Mire kell odafigyelned egy albérleti szerződésnél? Ezek nélkül sose kösd meg

Váczi Péter
Szerződés

Egyáltalán nem mindegy, milyen a bérleti szerződés


Egyáltalán nem mindegy, miket foglal magába a bérleti szerződés – fontos, hogy ki legyen benne emelve minden fontos tudnivaló, minden feltétel mindkét fél részéről.


Mi nélkül nem szabad aláírni egy bérleti szerződést?


A bérleti szerződésben megtalálható pontok előtt érdemes azt tisztázni, ami sokak számára szintén bizonytalan lehet – kinek is kell megírni magát a bérleti szerződést? Alapvetően a lakás tulajdonosa felel érte. A legtöbben mégis egy séma alapján készítik azt el, melyet egy közjegyző már megfelelőnek talált. 


A bérleti szerződésnek tehát vannak olyan pontjai, melyeknek létfontosságú a megfogalmazása. Először mindkét fél adatainak feltüntetést, melyet majd a bérlés időtartama követ – ez lehet egy meghatározott, vagy éppen határozatlan időintervallum.

hirdetes


Ezután fontos, hogy megjelenjen benne az ingatlan pontos meghatározása, mely annak címét, méretét jelenti. A legtöbb albérlet kapcsán kauciót szokás kérni, melyet szintén érdemes írásban tisztázni – az mekkora összeget jelent, milyen esetben jár vissza és milyen esetben nem. Ezután a bérleti díjat kell megfogalmazni, illetve az ahhoz kötött fizetési időpontot, módját – azt is fontos feltüntetni, hogy esetlegesen ezt mikor emelheti a bérbeadó, és milyen mértékben. A fizetési kötelezettségek kapcsán a rezsiköltség elszámolásának módját is tisztázni kell.


Mindemellett fontos, hogy megjelenjenek az okiratban a mind a bérbeadó, mind a bérlő kötelezettségei, az őket érintő, érinthető felelősségek.

hirdetes


A lakás kapcsán tisztázni kell, hogy mit lehet benne csinálni – lehetséges-e a dohányzás, tarthat-e a bérlő példának okáért kisállatot, továbbadható-e az albérlet.


Fontos tudni, hogy a bérleti szerződést milyen módon és kereteken belül lehet módosítani, melyhez természetesen mindkét fél beleegyezése szükséges.


Az okirat végén fontos egy törvényi hivatkozás, illetve a tanúk kiemelése.


Mellékelten szokás bútorlistát készíteni a lakásban található eszközökről, melyhez esetlegesen szokás képeket is csatolni – ezután már csak egy lényeges pontot kell számon tartani: a birtokba adási jegyzőkönyvet, illetve az azzal együtt járó közüzemi mérőórák leolvasását.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Oscar Niemeyer

A brazil oktatási miniszter Lúcio Costa irodáját kérte fel a Nevelési és Egészségügyi... Tovább

Komplementer színek

Komplementer színpárnak, vagy kiegészítő színpárnak nevezzük azt a két színből álló... Tovább

Tovább a lexikonra
Kis lakás Színes ötletek