notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.További részletek itt!

Balatoni árak régen

hirdetes

Tényleg olcsóbb volt a Balaton régen? Utánajártunk!

B. Á.

Manapság sokan mondják, hogy a Balaton elképesztően drága lett, vastag pénztárca kell ahhoz, hogy leugorjunk egy hétre a magyar tengerhez. Ők azok, akik szerint régebben sokkal olcsóbb volt minden, viszont ott a másik oldal, akik szerint szinte semmi sem változott. Nézzük, mi az igazság! 

Balaton régen olcsóbb

Az összehasonlításnál számításba vettük természetesen az átlagkeresetet is, 1970-ben a nettó átlagkereset 2 500 forint volt, míg 2019-ben 245 000. 

A nyaralás költsége

A leglényegesebb kérdés az, mennyiből jött ki egy hét nyaralás akkoriban? A legolcsóbb szállások a 70-es években 75-100 forintba kerültek egy hétre, a siófoki hotel Európában viszont nagyjából 1000 forintot kellett fizetnünk. Ez az átlagkereset 4 illetve 45 százalékát tette ki. Nézzük a mai helyzetet: a legolcsóbb helyeken 30-32 000 forintot kérnek el egy hétre, az Európában pedig 150 000 forintot kell fizetnünk. Ez tehát az áltagkereset 15, valamint 67 százalékát jelenti – a drágulás egyértelmű. 

Az evés-ivás költsége

hirdetes

Az ételek esetében nézzük például a jellegzetes magyar ételt, nevezetesen a gulyást: a 70-es években átlagban 10 és 13 forint között kellett fizetni egy jó gulyásért, ez az átlagkereset nagyjából négy ezrelékét kérték el. Ma 1300 és 1500 forint között kell fizetnünk a gulyásért, ez pedig az átlagkereset 6 ezrelékét jelenti, tehát a drágulás itt is egyértelmű.

A fürdés költsége

Nézzük a strandárakat! Balatonfüreden a 70-es években 10 forintot kellett fizetnünk a belépőért, ez a bér 4 ezrelékét jelentette. Ma 1000 forint környékén mozog a belépő ára, ami szintén 4 ezreléket jelent, tehát nincs drágulás. Viszont azt érdemes megjegyeznem, hogy régebben egységárak voltak, ma viszont többféle belépő van, ráadásul sokkal kevesebb a szabadstrand is. 

hirdetes

Az üzemanyag költsége

Valahogy le kell jutni a Balatonhoz, a legegyszerűbb, ha az üzemanyagárakat nézzük meg! A 70-es években 3,5 forintba került a benzin, literenként a fizetésünk 1,4 ezrelékét kellett fizetnünk. Ma átlagosan 350 forintba kerül a benzin, ami 1,6 ezreléket jelent – tehát ismét bebizonyosodott a drágulás.

Igazából több szempontot is figyelembe lehetne még venni, de összességében már ezekből az adatokból is látszik, hogy a Balaton régebben sokkal megfizethetőbb volt a magyarok számára, mint napjainkban. 

Fotó: Fortepan / Fortepan/Album009

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Lakberendezési szakszótár

Tiszta terek takarítása

Ha tiszta terek takarítására van szükséged, alaposan nézz utána a felhasználandó anyagoknak... Tovább

Húsvéti locsolkodás

Vízbevető, vízbehányó hétfőnek nevezték, ugyanis még ötven évvel ezelőtt is elterjedt... Tovább

Tovább a lexikonra
Nyaralás, hotelek