notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Elképesztő balatoni legendák, amiket meg kell ismerned

hirdetes

Balaton leghíresebb legendái, amiket hallanod kell mielőtt elindulsz nyaralni!

T.B.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A tó hosszú élete során számos legenda látott napvilágot, melyeknek többsége manapság már teljesen feledésbe merült. A Balaton tele van érdekességekkel, látványosságokkal, természeti kincsekkel melyek folyamatosan már évezredek óta ide vonzzák az embereket, az egész országból és külföldről is. Történelme során számos meghatározó eseménynek volt a középpontja, de manapság már inkább csak nyaralási, és szórakozási céllal érkeznek ide az emberek. Ismerd meg hazánk legnagyobb tavának rég elfeledett legendáit.

Ezeket a híres legendákat neked is meg kell ismerned

A Balaton hazánk egyik legismertebb, és legnépszerűbb nyaraló helye. Elképesztően sokan választják évről évre, hogy a szabadságukat ennek a csodás tónak a partjánál töltsék el. Történelme agyon régre nyúlik vissza, és a régi időkben számos legenda terjedt el a tó kialakulásáról, és a legnépszerűbb látványosságok kialakulásáról. Manapság azonban nem csupán a turisták vagy a nyaralni vágyók látogatnak el a Balaton közelébe, hiszen egyre népszerűbb lett a lakásvásárlás is a Balatonon. Egy ingatlan Balatonfenyvesen remek lehetőségeket biztosít, hiszen nem csupán egy gyönyörű környezetben élhetsz, de élvezheted a Balaton adta lehetőségeket, és nem kellt tartanod a tömegtől sem. 

 

Elképesztő történeteket olvashattok a továbbiakban, amiket véleményem szerint minden oda látogatónak ismernie kéne, de ha csak a családot szeretnéd lenyűgözni széles körű tudásoddal, akkor is olvass tovább! 

 


Kecskeköröm legendája

 

A Balaton keletkezéséről számos monda keringett régebben, azonban ezek többsége sajnos ma már teljesen feledésbe merült. Egyik azonban fenn maradt az utókornak így most ti is elolvashatjátok ezt a mesés történetet. A kecskeköröm legendája a legismertebb mind közül, és még külföldön is nagyon sokan ismerik, ezzel is terjesztve ennek a csodás tónak a hírnevét. Az egyik monda szerint egy kecskepásztor éppen a szétszéledt birka nyáját próbálta összeterelni, amikor véletlenül megbotlott egy kőben.

 

 

Haragjában a kecskék után dobta a követ, ám amikor felemelte a követ, a helyén egy forrás fakadt ki a földből, amiből később a Balaton lett. Egy másik kecskeköröm legenda is szárnyra kelt. A legenda szerint egy királyfi belehalt szerelme elutasításába, és ezért a Tókirály megátkozta a lányt a kecskenyájával együtt. A Tókirály haragja miatt kigyulladtak a tihanyi helyek, és a Balaton vize elnyelte a nyájat, a lányt pedig egy szikla börtönbe zárta.

A cikk folytatásáért lapozz akövetkező oldalra!

Ezeket a híres legendákat neked is meg kell ismerned

Sió az elátkozott tavi tündér

hirdetes

 

Sió egy gyönyörű szép tündérleány volt, aki a Balatonban élte csodás napjait. Minden fiú epekedett utána, hiszen olyan szép aranyló hajkoronája volt, mint senki másnak a világon. A történet szerint Sió nagyon elbizakodottá, gőgössé, és öntelté vált a sok udvarló miatt, akikkel szeretett kedve szerint játszani. Egyszer a Bakony erdejében élő varázsló fia, Komor is megpillantotta a csodálatos tavi tündért, és egyből beleszeretett. Sió azonban a varázsló fiával sem tett kivételt, és vele is inkább csak játszadozott.

 


 
Megkérte a fiút, hogy hozzon neki hársfavirágvizet a Bakony legmeredekebb és legveszélyesebb hegy ormairól, a tökéletes aranyló fürtjeire. Azt mondta Komornak ezzel tudja csak bizonyítni iránta érzett szerelmét, és elkötelezettségét. A varázsló fia minden bátorságát összeszedve elindult a veszélyes úton, és sikerült is neki nagy nehezen megszerezni az eszenciát. Visszatérve a Balatonhoz azonban megpillantotta szerelmét, amint más férfiakkal incselkedik, és teljesen összetört tőle, majd levetetette magát a tihanyi szilákról.

 

 

Öreg apja bosszút esküdött Sió ellen, és öreg pásztor képében elvitte a hársfavizet a lánynak, a fia nevében. Nagy meglepetés érte Siót amikor kinyitotta az üvegcsét, mert az eszencia helyett kígyók voltak benne. Komor átka így szól: hófehér nyakát ölelő aranyló tincseit addig vissza nem kaphatja, amíg az igaz, szívből jövő szerelem, melyet annyiszor kigúnyolt, fel nem oldozza.

 

 

Ezután sok viszontagság, és szerencsétlenség övezte a lány életét, majd egy szerelmes pár Helka és Kelén váltották meg egy aranyszőrű bárány gyapjával. A történet végén aztán minden jóra fordul, és Kamor még Siónak is megbocsájt, aki örömében a békekötés helyszínére, Füredre terelte a tó gyógyvizeit, ahol éppen akkor új források csaptak ki a földből, melyeknek hihetetlenül jótékony és gyógyító hatású a vize.

 

A cikk folytatásáét lapozz a következő oldalra!

Ezeket a híres legendákat neked is meg kell ismerned

Tihanyi visszhang

Tihany egyértelműen a legnépszerűbb úti cél a Balaton körül. Lenyűgöző látványvilága, és a Tihanyi visszhang kihagyhatatlan program a nyaralók körében, de híres a levendula mezőkről is, amik körülveszik a domboldalt. Nyár elején az egész országból özönlenek ide az emberek, hogy részesei legyenek a levendula virágzásának, és gyűjtsenek egy keveset maguknak otthonra. Tihany sem maradhatott legendák nélkül, ezért olvassátok el a leghíresebb tihanyi legendát.

 

A nagy népszerűségnek örvendő tihanyi visszhang a 18. század közepe óta létezik, melynek oka, hogy ekkor építették Tihanyban az apátságot. A visszhang jelenség lényege, hogy az itt elkiáltott szavak visszaverődnek a helytől több mint 300 méterre elhelyezkedő apátság falairól. A több mint 700 méteres távot kevesebb, mint 2 másodperc alatt képes megtenni a hang. A helyhez ahonnan kiáltani kell a visszhang hatásért elhelyeztek egy oszlopot, amit Echókőnek neveztek el. Ez az elnevezés megjelenik Csokonai Vitéz Mihály A Tihanyi echóhoz című versében is amit, 1798-ban írt.


 
A visszhang legendája szorosan kapcsolódik az előbb említett kecskeköröm történettel, ugyan is az abban szereplő királylány sajnos néma volt, és szótlan legeltette a nyáját a Tihany mellett található dobokon. Egyik nap a Balatonból kiemelkedett az ősz hullámkirály, aki kért a lánytól egy kis kecsketejet beteg fia számára. A lány segített a hullámkirály fián, aki erőre kapott a tejtől, és cserébe a lány csilingelő hangon megszólalhatott. A kis király amint meghallotta ezt a gyönyörű hangot egyből a királylányba szeretett, ám a lány nem akart szóba állni a fiúval, aki belehalt bánatába. A hullám király a már előbb is említett mondában sziklába zárta a lányt, aki minden arra járónak készséggel válaszol, és így lett belőle a Tihanyi visszhang. Legalább is Garay János költeményében így írta meg.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Nyaralás, hotelek

Lakberendezési szakszótár

Terasz téliesítése

A terasz téliesítése alatt azt értjük, mikor a környezeti hatásoktól (esőtől, hótól ,... Tovább

Párásító

Nagyon fontos, hogy a lakásunk levegője ne legyen túl száraz és túl párás se. A túl száraz... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 220

Átlagos értékelés: 4.7