Húsvéti muffin recept: diós-karamellás-répás cupcake

NA

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

A répatorta nem olyan régen jött be a köztudatba, de egy ideje már közkedvelt süteménye a húsvéti időszaknak. Sokan kissé idegenkednek tőle a répás ízvilágtól tartva, de nem kell félni, semmilyen zöldséges íze nincs ennek a desszertnek. Most egy cupcake formában hoztuk el nektek, imádni fogjátok: omlós, puha, diós és karamellás kiegészítéssel! 

Mióta része a húsvétnak a répatorta?

A répatorta története egészen a középkorig nyúlik vissza, amikoris nem igazán volt a háztartásokban cukor, így az asszonyok az édeskesébb répát vetették be a finomabb sütemény érdekében. Ez a recept a feledés homályába merült, egészen a II. világháborúig, amikor újra fellépett a cukorhiány problémája – így a háziasszonyok újra az édes zöldséghez nyúltak és egyre finomabb, ízletesebb sütemények, torták születtek. A répatorta egészen Amerikáig is eljutott a háború után, majd a cukrászdákban is elkezdett megjelenni. Hazánkban leginkább a 80-as évek után kezdett elterjedni, de azóta töretlen a népszerűsége. 

Húsvéti muffin recept

•    18 dkg finomliszt 
•    18 dkg cukor 
•    18 dkg sárgarépa 
•    10 dkg vaj (vagy olaj) 
•     5 dkg darált dió 
•    fél csomag sütőpor 
•    2 db tojás 
•    csipet fahéj 

Karamell

•    12 dkg kristálycukor 

hirdetes
•    5 dkg vaj 
•    1 dl habtejszín 
•    só 
•    5 dkg pirított dió 

Fehércsokis krém

•    25 dkg fehércsokoládé 
•    2 dl habtejszín 
•    3-4 ek. mascarpone 
•    1 dl habtejszín 

hirdetes
•    vanília paszta

Elkészítés

A cukrot (mi barnát használtunk) a tojásokkal együtt kihabosítjuk, ezután hozzákeverjük a már külön kimért sütőporos, fahéjas lisztes keveréket. Fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott vajat, amit kicserélhetünk olajra is nyugodtan. Mehet hozzá a darált dió, majd a finomra reszelt sárgarépát melynek kinyomkodtuk a felesleges levét előtte. Mehet a muffin formákba a tészta, pont 12 darabhoz lesz elegendő ez a mennyiség. Alul-felül sütéssel, 160 fokon 25 percig sütjük.

Jöhet a karamellszósz elkészítése. A cukrot felolvasztjuk egy lábasban óvatosan, nehogy megégjen, majd mehet hozzá a forró tejszín, ezután 2-3 percig kevergetve főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat, majd elkeverjük benne. Ha sós karamellát szeretnétek csinálni, akkor adjatok hozzá még egy teáskanál sót is. A szószt leszűrjük, majd hagyjuk kihűlni. A kihűlt karamellhez hozzáadunk 5-6 dkg pirított diót.

A muffinok közepét kiszúrjuk, hiszen ide fog menni a karamellszószunk. Fehércsokis krémmel díszítjük. 

A fehércsokira ráöntjük a forró tejszínt, majd egy kis állás után botmixerrel egyneműsítjük. Mehet egy tálba, folpackkal lefedve 4-5 órára, vagy egy egész estére. Ha letelt a hűtős idő, kihabosítjuk ezt a tömény krémet a mascarponeval és az 1 dl tejszínnel: figyelj, ne verd túl, mert akkor nagyon kemény lesz. Vaníliapasztával vagy aromával ízesítjük. Közepes fokon, fél perc elegendő lesz a habosításra. Egy stabil krémet kell kapnod, ha nagyon kemény, akkor adj hozzá még egy kis tejszínt. Habzsákba töltjük és a répás cupcakek tetejére nyomjuk szépen. 

Forrás: Bebepiskóta


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Recept Sütés

Lakberendezési szakszótár

Romantikus stílus

  A romantikus stílus a 18-19. század forulúján elindult korstílus, amely több... Tovább

Takarítás

Takarítás A takarítás teljes spektrumát lefedjük! Csapatunk megbízható és profi,... Tovább

Tovább a lexikonra