Ergonómia a konyhában 1. rész - elrendezés

Király Réka

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Nem megy zökkenőmentesen a főzés? Folyton beleakadsz valamibe és semmi sincs kéznél? Cikksorozatunkkal mi most segítünk neked abban, hogy megfelelően tudd alkalmazni az ergonómiai elveket a konyhádban, hogy a főzés egy kellemes időtöltés legyen.

 

Mi is az ergonómia?

 
Az ergonómia a munkafolyamatokkal, illetve ezeknek az ember számára gazdaságos és a legkisebb erőkifejtést igénylő kialakításával foglalkozó tudományág.
 
 

Az ergonomikus konyha elrendezése

 
Fontos, hogy mindenki megtalálja a számára legkényelmesebb konyhai elrendezést, hogy zavartalanul tudjon dolgozni a konyhában. Megéri a sok töprengést, hiszen ha egyszer rátalálunk, melyik is az igazán nekünk való, sok felesleges és kellemetlen élménytől szabadulhatunk meg. Íme, 4 alapvető konyhai elrendezés:
 

1. Kétsoros konyha

 
Ez egy szabályos konyhai elrendezés, évtizedek óta alkalmazzák az emberek, kutatják, fejlesztik ergonómiáját. Ez egy hatékony elrendezés, hiszen két szemközti munkaterületből és esetenként egy harmadikból is áll, így minden kéznél van. A két munkaterület közti szélesség akkor ideális, ha 2 és 3,5 méter között van, e felett már U-alakú konyháról beszélhetünk.
 
 
 

Előnyei:

 
- Megfelelő elrendezés négyszögletes terekben
- Remek választás kicsi konyhákban
- Bármilyen hosszúsághoz tud alkalmazkodni
- Több munkaterületet lehet egyszerre létrehozni a konyhában
 

Hátrányai:

 
- Ha a konyhán keresztül lehet eljutni egy másik helységbe, ez fennakadást okozhat
- Nem hatékony a nagy konyhákban
- Nem szerencsés, ha egyszerre többen is használják
 

Munkaháromszög elhelyezése:

 
Ebben az elrendezésben a munkaháromszög lényegében bárhol elhelyezhető a konyha hossza mentén. A legideálisabb, ha két elem (például a hűtő és gáztűzhely) foglalja el a háromszög két sarkát, a harmadikat pedig a szemközti falon lévő elem (például a mosogató).
hirdetes
 

2. U-alakú konyha

 
Ez az elrendezés a fent említett típussal ellentétben remek választás közepes és nagyobb méretű konyhákba. Az U-alakú konyha 3 falból áll, kettő párhuzamos egymással, a harmadik pedig merőleges rájuk. Itt nem kell félni a fennakadásoktól, hiszen csak egy oldalról nyitott. Ez az elrendezés akkor a legjobb, ha 3 és 5,5 méter közötti széles, hossza viszont teljesen szabadon választott. 
 
 

Előnyei:

 
- Megfelelő elrendezés kicsi, közepes és nagy konyhákba is
- Nem lehet átjárkálni a konyhán, így nincs, ami megzavarja a munkafolyamatokat
- Van elég hely a mozgásra
- Egy szélesebb U-alakú konyhában akár még egy konyhaszigetet is be lehet építeni
 

Hátrányai:

 
- Nem hatékony nagy helységekben konyhasziget nélkül
- Nem előnyös 3 méternél szélesebb konyhákban
- Nehezen nyithatóak, megközelíthetőek a sarkok
 

Munkaháromszög elhelyezése:

 
Az U-alakú konyhákban a legmegfelelőbb elhelyezése a munkaháromszögnek, a három oldal, munkaterület. Helyezzük úgy a berendezéseket, hogy egyik falnál a hűtő, másiknál a mosogató, harmadiknál pedig a gáztűzhely legyen.
 

3. L-alakú konyha

 
Az L-alakú konyha két szomszédos, egymásra merőleges falból áll. Fontos, hogy az egyik falon a munkaterület hosszabb legyen, mint a másikon. A legideálisabb méret a 3,5 és 5,5 méter közötti hosszúság a hosszabb rész számára.
 
 

Előnyei:

 
- Tökéletes kialakítás sarkokba
- Hatékony kis- és közepes konyhákban
- Bármilyen hosszúsághoz tud alkalmazkodni
hirdetes
- Könnyen eloszthatóak a munkaterületek
- Asztalokkal és székekkel kiegészítve is van elég hely
 

Hátrányai:

 
- Nem ajánlatos nagy konyhákba
- Csak egy fő számára ideális a főzéshez
 

Munkaháromszög elhelyezése:

 
A legmegfelelőbb elhelyezés, ha a hosszabb oldalra kerül két elem (például a hűtő és gáztűzhely), a merőleges oldalra pedig a harmadik elem (például a mosogató).
 

4. Félsziget alakú konyha

 
Ez az elrendezés kicsi, közepes és nagy konyhákhoz is ideális. Ebben az elrendezésben az egyik munkatér a fal mellett található, a máik pedig vele szemben, egy félsziget típusú konyhabútor formájában. Az egyik vagy akár mindkét végén is nyitott lehet. A legmegfelelőbb hossza a konyhának 2 és 4 méter között mozog, szélessége pedig 3 méter legyen.
 
 

Előnyei:

 
- Ideális nyílt terekhez
- Remek választás négyszögletes tereknél
- Megfelelő kis konyhákhoz is
- Bármilyen hosszúságú lehet
 

Hátrányai:

 
- Nem hatékony nagy konyháknál
- Csak egy fő számára ideális a főzéshez
 

Munkaháromszög elhelyezése:

 
Az elrendezés során fontos, hogy két elem (például a hűtő és gáztűzhely) a fal menti munkaterületen legyen, egy pedig (például a mosogató) a félszigeten, egy egyenlőszárú háromszöget bezárva így.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Konyha

Lakberendezési szakszótár

Pavilon

Egy kerti pavilon számtalan jó programnak adhat helyet, akár csak összeülni alatta, akár... Tovább

Programok Budapesten

Minden hol jó, de legjobb otthon – tartja a mondás. Néha azonban nem árt egy kicsit... Tovább

Tovább a lexikonra