A legegyszerűbb bejgli recept, ami tuti nem repedezik meg a sütőben!

CsN

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Szinte minden évben kínlódás volt számomra a bejgli készítés – bár az eredmény (általában  ) finom lett, a külcsínnel sosem voltam megelégedve… A bejglim sütés közben szinte mindig megrepedezett és szétesett. Ha neked is ismerős ez a probléma, van egy jó hírem: megtaláltam a legegyszerűbb receptet, amivel még nekem is sikerült tökéletes bejglit sütnöm!

Hozzávalók a tésztához:

-    400 g liszt
-    150 g margarin
-    1 mokkáskanál só
-    1 teáskanál cukor
-    1 dl tejföl
-    10g élesztő

 

A töltelékhez:

-    150 g cukor
-    kevés tej
-    20-30 dkg darált mák és dió, ízlés szerint
-    mazsola ízlés szerint
-    egy fél citrom reszelt héja
-    1 e.k. baracklekvás

 

A bejgli tetejére:

-    1 tojás a kenéshez


A pontos receptért lapozz a következő oldalra!

 

A tejet a tűzhelyen kézmelegre melegítjük. Fontos, hogy ne mikróban melegítsük, az ugyanis nem tesz jót az élesztőnek, és a hőfokot is igen nehéz eltalálni. Ha elkészült, feloldjuk benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk míg felfut.

 

Ha már szépen felhabzott, a tészta többi hozzávalóját egy nagy tálba öntjük, a tetejére pedig az élesztőt. Fontos, hogy a só a tálban alulra keveredjen és ne érintkezzen közveltenül az élesztővel gyúrás előtt! A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, kelesztjük. Akkor kész a tészta, ha gyúrás közben néha “szuszog”, és a gombóc teteje szép sima – nem rücskös vagy ragadós.

hirdetes

 

Az elkészült tésztát két részre osztjuk, konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük és hagyjuk pihenni.

 

A töltelék elkészítéséhez lapozz a következő oldalra! 

 


A darált mákot és diót külön tálakba tesszük. A cukrot a tejjel felfőzzük, két részre osztjuk és elkeverjük benne a reszelt mákot és diót. Ezt követen ízlés szerint mazsolát, reszelt citromhéjat és egy csipet fahájat adunk a masszákhoz.

 

Ezt követően a pihentetet tésztákat egyenként lisztezett felületen kinyújtjuk, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a kihűlt tölteléket.

hirdetes

 

És hogy mitől nem fog megrepedezni a teteje? A következő oldalon elmondom a trükköt! :)

A kinyújtott, töltelékkel megkent tésztát felgöngyöljük, és 10-15 percig hagyjuk pihenni konyharuhával letakarva, meleg helyen. Ezt követően a tojást szétválasztva, annak sárgájával alaposan megkenjük a bejgliket, és újabb 10 percet pihentetjük – ezúttal azonban nem kell letakarni.

 

Az idő leteltével a lazán felvert tojásfehérjével is megkenjük, majd villával megszurkáljuk és 170 fokon készre sütjük.

 

A sütés nagyjából 40 percet vesz igénybe, ha szép aranybarnára sült a teteje a bejglinek akkor lesz jó.

 

Vedd ki, a felszeleteléssel pedig várj addig, amíg el akarjátok fogyasztani – hogy nehogy kiszáradjon. Jó étvágyat kívánok! :)


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Lakberendezési szakszótár

Enteriőr

Az enteriőr jelentése: építmények belső tere, helyisége és annak berendezései.... Tovább

Tovább a lexikonra