A cserepes fűszernövények gondozása

Király Réka, NA

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

YouTube

Sajnos nem mindenkinek adatok meg egy kisebb-nagyobb kertecske, ahol kedvére termelheti az illatos, majd ízletes fűszernövényeket. Van, akinek csak egy kis balkon jut és van, akinek csak egy ablak a fűszertermesztésre. Azonban még így sem kell lemondani a növényekről, csak tudni kell, hogyan gondozzuk őket. Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakoribb fűszernövényeket és most bemutatjuk, hogyan kell gondozni őket:

Bazsalikom

 
A bazsalikom eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került Európába, és itt is kedvelt, egynyáriként termesztett kerti, cserép- és fűszernövény lett.
A bazsalikom a meleg, félárnyékos helyeket kedveli, ezért érdemes úgy elhelyezni a lakásban, hogy ne érje folyamatosan a nap.
 
A kertben vagy balkonon olyan helyre tedd, ahol nem éri a szél. Ha nem palántát veszel, hanem ültetni szeretnél, akkor barna homoktalajba ültesd el a magokat március-április környékén, majd május elején már használhatod is a főzéshez. 
A nyári melegben rendszeres öntözést igényel. Télen is tartsd melegebb helyen, ugyanis 10 fok körüli hőmérsékleten már leáll a növekedése.
 

Oregánó

 
Az oregánó, vagy más néven szurokfű igen nagy múltra tekint vissza. Először a görögök használták a történelem során – a mitológia szerint az oregántó Aphroditénak köszönheti az emberiség, ugyanis ezzel akart egy kis boldogságot csalni az emberek arcára.
hirdetes
 
hirdetes
Napjainkban egyre többen vásárolnak cserepes oregánót – ami aztán gyorsan a kukában landol, ha nem találjuk meg számára a megfelelő helyet. Az oregánó ugyanis szereti a tűző napot, ám sokan nem merik kitenni – így viszont elszáradhat. Ha tehát egy panel tetején lakunk, ahová mindig besüt a nap, nyugodtan hagyjuk ott az oregánót. A rendszeres locsolásról itt se feledkezzünk meg.
 
Az oregánó fűszer sokkal intenzívebb ízekkel rendelkezik, mint a cserepes változat – így ha élő növényt használsz főzés során, kétszer annyi oregánót tegyél az ételekbe!

 

Rozmaring 

 
A rozmaring a Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában már az ókorban is ismert és kedvelt fűszer volt. A honfoglaló magyarok a Pannóniában élt népektől vették át.
Napos, nem túl nedves, mésztartalmú homokos talajokat kedveli. A rozmaring egy évelő, de nem télálló növény; ezért világos, nem túl meleg helyen cserépben teleltethető át. Szaporítható tőosztással, de hamarabb lesz szedhető rozmaringunk, ha a 8–10 leveles hajtások csúcsait nedves homokban gyökereztetjük.
 
Másik módszer, ha 10–15 cm hosszú hajtásairól, az alsó leveleket eltávolítjuk, egy pohár vízbe állítjuk, a gyökérkezdemények megjelenése után pedig nedves homokba ültetjük.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Kert

Lakberendezési szakszótár

Hóember

Hóembert már lehet készíteni akár zokniból (elkészítését itt találod), akár műanyag... Tovább

Zabpehely

A zabpelyhet az emberek leginkább élelmiszerként fogyasztják, pedig sok más felhasználási... Tovább

Tovább a lexikonra